Συγκλονίζει ο ψυχίατρος της Ιωάννας: “Συνάντησα άνθρωπο χωρίς πρόσωπο” – Τι είπε η ξαδέρφη της κατηγορουμένης

Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις και των τελευταίων μαρτύρων στη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι εναντίον της Ιωάννας Παλιοσπύρου. H 4η συνεδρίαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου έγινε με γρήγορους ρυθμους χωρίς την παρουσία της 36χρονης κατηγορουμένης η οποία γνωστοποίησε ότι δεν θα έρθει και εκπροσωπείται.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τη συγκλονιστική κατάθεση του ψυχιάτρου που παρακολουθεί την Ιωαννα. «Έχω συναντήσει ανθρώπους χωρίς χέρι, χωρίς πόδι, χωρίς σάλπιγγα, αλλά ποτέ άνθρωπο χωρίς πρόσωπο» ανέφερε Κοντοάγγελος Κωνσταντίνος, εξηγώντας ταυτόχρονα πως ο βασικός αγώνας είναι να εξαφανιστεί η σκέψη της αυτοκτονίας.

«Συγκλονίστηκα από την εικόνα, είδα ένα άνθρωπο που δεν έχει καμία ελπίδα, κανένα όνειρο, παρά μόνο τον προσωπικό της θάνατο.

Την υποχρεωναν επί τρία τέταρτα να γυρίζει τα βλέφαρα, ένιωθε πόνο και διάθεση να αυτοκτονήσει. Καθήκον μου είναι να κρατήσω την Ιωάννα στη ζωή. Γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί αυτή η κατάσταση. Έκλαιγε δεν κοιμόταν, είχε χάσει 15 κιλά, καθόταν κουλουριασμένη χωρίς να μιλά, χρειάστηκε να προσπαθήσω να της δώσω ελπίδα. Παίρνει αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά» εξήγησε ο μάρτυρας.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «η αίσθηση της αυτοκτονίας ήταν επειδή δε θα γίνει ποτέ καλά, κλεισμένη στο σκοτάδι έχει μόνο πάρα τη μάνα και τις φίλες της. Μέσα από αυτή τη βάρβαρη πράξη αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή μετά τραυματική διαταραχή. Όσοι παθαίνουν βαριά τραύματα από βιασμό, κακοποίηση τροχαίο κλπ βιώνουν ξανά και ξανά το τραύμα και τη στιγμή του θανάτου. Ο εγκέφαλος της έχει καταγράψει το τραύμα σαν μια βλάβη που δεν φεύγει. Τα ρούχα της μυρίζουν ακόμα μετά από. Τόσο καιρό βιτριόλι. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποτέ τι έφταιξε» είπε.

Με την φαρμακευτική αγωγή κατάφερε να αντέξει τα χειρουργεία η Ιωαννα Παλιοσπύρου, η οποία οπως περιέγραψε ο ψυχίατρος νιώθε φόβο. «Κυρίως διαχειριζομαι το φόβο της Ιωαννας για μετά την αποφυλάκιση της κατηγορούμενης. Συνεχώς με ρωτά αν κινδυνεύει και δεν μπορώ να της απαντήσω. 

Είναι ένας άνθρωπος με ψυχικά αποθέματα και δυνάμεις, δεν μπορούν όλοι να το διαχειριστουν αυτό».

Αναφερόμενος στην καθημερινότητα της Ιωάννας και το πως αντιμετωπίζει την κατάστασή της, ο μάρτυρας περιέγραψε:

«Στο σπίτι της είναι ένας τεράστιος καθρέφτης που είναι καλυμμένος γιατί δεν θέλει να κοιτάει τον εαυτό της. Πρέπει να της δώσω μια ελπίδα ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ότι δεν θα τη χάσω και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Έχει μια βαριά καταθλιπτική διαταραχή με αγχώδεις εκδηλώσεις και έντονο στρες. Οι μνήμες δεν αφήνουν το συναίσθημα της Ιωαννας να αναπτυχθεί. Υπάρχει βελτίωση, έχει βοηθήσει η φαρμακευτική αγωγή, το περιβάλλον και η υποστήριξη του κόσμου».

Ξαδέλφη κατηγορούμενης: «Μου είχε σχολιάσει ότι είναι φρικτή η επίθεση με βιτριόλι»

Στο βήμα ανέβηκε και η τρίτη εξαδέλφη της κατηγορουμένης

«Ότι έμαθα ήταν από τις ειδήσεις. Περιστασιακά είχα επικοινωνία με τη ξαδέλφη μου. Βρισκόμασταν που και που κάναμε παρέα φιλική.

Προεδρος: Μετά την επίθεση είχατε επικοινωνία;

Μαρτυρας: Μετά τις 19 – 20 άνοιξα την επιχείρηση μου δε θυμάμαι αν την είχα δει εκείνες τις ημερομηνίες. Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε πάει να δώσει κάποια συνέντευξη. Γενικά μετά την επίθεση ήταν λίγο πιο στεναχωρημένη, πιο αφηρημένη, εγώ πίστευα ότι ήταν λόγω καραντίνας δεν μπορούσα να φανταστώ.

Πρόεδρος: Συζητήσατε για την επίθεση;

Μάρτυρας: Ναι μου είπε τί φρικτό αυτό που έχει συμβεί; Τι να είχε γίνει; Ότι δεν έπρεπε να γίνει. Παρόλο που τα γεγονότα μας έχουν φέρει σε τέτοιες καταστάσεις δεν είναι τέτοιο παιδί. Οι γονείς της δεν είναι καθόλου καλά για αυτό δεν ήρθαν. Φοβούνται για πιθανή επίθεση. Δεν είχα ιδέα ότι την παρακολουθούσε 1,5 χρόνο πριν. Τα έμαθα όλα από τις ειδήσεις. Η κοινή γνώμη έχει δημιουργήσει μια γνώμη που δεν είναι λάθος αλλά δε φταίνε οι γονείς.

Πλ. Αγωγή: Γιατί η οικογένεια της Έφης δεν ήρθε σε μια επικοινωνία με την οικογένεια της Έφης να ζητήσει συγνώμη

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Αννίτα Ναθαναήλ: Μακάρι η κοινωνία μας να είχε κι άλλους ανθρώπους σαν την Ιωάννα

Στη δίκη κατέθεσε και η φίλη της Ιωάννας, Αννίτα Ναθαναήλ η οποία αναφέρθηκε στο μεγάλο αγώνα που δίνει , με τις ατέλειωτες θεραπείες για αποκατάσταση, περιγράφοντάς την σαν έναν άνθρωπο σπάνιο και ανιδιοτελή.

«Μακάρι η κοινωνία μας να έχει και άλλες Ιωάννες σαν τούτη εδώ, θα ήταν πολύ καλύτερη και αυτόν τον άνθρωπο πρέπει να τον προσέχουμε σαν τα μάτια μας. Ο Γολγοθάς της θα κρατήσει πολλά χρόνια ακόμα μέχρι να καταφέρει να είναι πάλι ένας αυτόνομος άνθρωπος. Η ψυχολογία της είναι πολύ δύσκολη έχει πάρα πολλές διακυμάνσεις πολύς πόνος κλάμα, μικρές στιγμές γέλιου ή χαράς διαρκούν περισσότερο όταν έρχονται άλλοι άνθρωποι μητέρες και γονείς θυμάτων, γνωστών θυμάτων, όπως η μητέρα από την Φολέγανδρο όταν έρχονται σε επαφή μαζί της παίρνει στιγμιαία μία χαρά ότι κάτι κάνει ότι προσφέρει. Ενώ προσφέρει σε όλους εμάς πολλά Ιωάννα για μένα είναι ένα σύμβολο είμαι τυχερή που την έχω στη ζωή μου. Εύχομαι κάποια μέρα να μπορέσω να ανταποδώσω αυτό το καλό που έχει κάνει σε όλους μας δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω» είπε.

Όσον αφορά την στάση της κατηγορούμενης σχολίασε: Η στάση της κατηγορούμενης της έχει δημιουργήσει φόβο νέο από αυτό που έχει ξεπεράσει μετά από τόσους μήνες.

Ρεπορτάζ Αννα Βλαχοπαναγιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος