Επίθεση με βιτριόλι: “Έπρεπε να εξουδετερώσουμε θερμοκρασία 400 βαθμών” λένε οι γιατροί – “Καίνε” οι καταθέσεις τη δράστρια

Καταπέλτης οι καταθέσεις των γιατρών της Ιωάννας Παλιοσπύρου ,  οι οποίοι παρουσιάζουν ενώπιον του δικαστηρίου το χρονικό του αγώνα, του θύματος και των ιδίων μαζί, για να αποκατασταθούν οι βλάβες της. Οι περιγραφές για την κατάσταση που αντιμετώπισαν όταν ήρθε στα χέρια της βαριά τραυματισμένη η κοπέλα συγκλονίζουν.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την πλαστική χειρουργό κ. Μαρία Καλοφώνου να δηλώνει με σαφήνεια ότι με την ποσότητα καυστικού υγρού που δέχθηκε γλίτωσε από τύχη. «Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος», είπε τονίζοντας πως «εάν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της» τόνισε .

Στο βήμα τη διαδέχθηκε με άλλες συγκλονιστικές λεπτομέρειες ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων του νοσοκομείου, που υποδέχθηκε την Ιωάννα αμέσως μετά την επίθεση. Ο ίδιος θυμάται το περιστατικό ως πρωτόγνωρο. «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα φοβερό. (… ) Έπρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου» είπε χαρακτηριστικά.

Η δίκη ξεκίνησε με μια μικρή καθυστέρηση το πρωί. Πρώτη είχε φθάσει η Ιωάννα και λίγο αργότερα από άλλη είσοδο ήρθε η δράστρια προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή απο τις κάμερες. Συναντήθηκαν ξανά στην αίθουσα του δικαστηρίου αυτή την φορά όμως χωρίς να ανταλλάξουν κανιά κουβέντα μεταξύ τους, χωρίς καν να κοιταχτούν.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση της πλαστικής χειρούργου κ. Καλοφώνου που βρίσκεται δίπλα στην Ιωάννα από την πρώτη στιγμή.

«Παρέλαβα την Ιωάννα Παλιοσπύρου την δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται 2-3 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες» ανέφερε η μάρτυρας. «Βαθιά εγκαύματα ήταν και μπορούσαμε να το ξεχωρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Ήταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει από γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί».

Πρόσθεσε ακόμα πως κινδύνευσε και το μάτι της Ιωάννας και στη συνέχεια ανέλυσε τα πρώτα πολύωρα χειρουργεία του θύματος. Μάλιστα για προβλήματος στο μάτι της Ιωάννας έγιναν συνολικά 9 χειρουργεία.

«Είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μας τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε» αναφέρει η κ. Καλοφώνου.

Η γιατρός ξεκαθάρισε ότι κατά τα πρώτα χειρουργεία έγινε υπερπροσπάθεια για να κρατηθεί η Ιωάννα στη ζωή: «Όταν βάλαμε την Ιωάννα στο χειρουργείο δεν ξέρουμε που έχει φτάσει. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα χειρουργείο ζήτησε να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία». «Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της, μιλάμε και για απώλεια ζωής».

«Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο». Σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας σχετικά με την ποσότητα του υγρού, η γιατρός απάντησε: «Ένα υγρό που φτάνει σε ένα άνθρωπο και παίξει το τριχωτό της κεφαλής, το θώρακα, μεγάλος μέρος του σώματος και τελικά όπως μάθαμε και το πάτωμα, μιλάμε για μεγάλο όγκο. Σκεφτείτε πόσο νερό θα χρειάζονταν να σας έριχνε κάποιος για να καλύψει τέτοια επιφάνεια».

Καθοριστική η παρέμβαση της φαρμακοποιού

Σύμφωνα με την πλαστική χειρουργό η δράση της φαρμακοποιού υπήρξε καθοριστική στο να μην χάσει την ζωή του το θύμα.

«Απορώ πως βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πως δεν λιποθύμησε από το πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο της στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε». «Όταν το βιτριόλι πέφτει εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε προχωρήσει στο τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο».

«Ήταν τυχερή που ήταν κοντά το νοσοκομείο – Κινδύνεψε από τρία σοκ» 

Κατόπιν στο βήμα ανέβηκε ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων του νοσοκομείου Metropolitan, ο πρώτος που την περιέθαλψε αμέσως μετά την επίθεση που δέχθηκε. Σε ερωτήσεις που δέχτηκε από την πολιτική αγωγή επισήμανε ότι «ήταν τυχερή που ήταν κοντά το νοσοκομείο»  και πως «αν δεν της έριχνε νερό η φαρμακοποιός κινδύνευε να καταλήξει πριν φτάσει στο νοσοκομείο».

«Το έγκαυμα θεωρείται το μεγαλύτερο τραύμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα εγκαύματα αξιολογούνται με βάση την έκταση και βάθος. Η ασθενή προσήλθε στα επείγοντα και αυτό το οποιο αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα φοβερό. Το στήθος εν μέρη σώθηκε επειδή φορούσα στηθόδεσμο, ο οποίος της έμεινε στο χέρι. Έπρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου.» περιέγραψε ξεκινώντας την κατάθεσή του.

«Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τριών ειδών σοκ.Έπρεπε να πάρει 8 κιλά σε υγρά. Είχα να αντιμετωπίσουμε τη νευρογενή καταπληξία. Ο πόνος είναι φοβερός. Και τέλος είχαμε την καρδιακή καταπληξία» είπε και πρόσθεσε πως «διέτρεξε κίνδυνο ζωής,».

Σε ερώτηση της έδρας για τις επιπλοκές που θα μπορούσαν να συμβούν, ο μάρτυρας εξήγησε ήταν πιθανό ακόμη και ο θάνατος. Και εκείνος συμφώνησε με την Καλοφώνου ότι το γεγονός ότι ξεπλύθηκε στο φαρμακείο βοήθησε την κατάσταση. «Το υγρό συνέχιζε να προχωρά ακόμη και όταν την έφεραν στο νοσοκομείο. Και προχωράει μέχρι να εξουδετερωθεί με πλύσεις», είπε.

Εισαγγελέας: Από την εικόνα που αντικρίσατε είστε σε θέση να εκτίμηση για την ποσότητα που δέχτηκε;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση. Εχει την ιδιότητα να διασπείρεται συνεχώς το υγρό. Η ιδιότητα του θεϊκού οξέως είναι να τραβά το νερό. Το οξύ δέσμευε τον όγκο του νερού.
Πάρεδρος: Αν είχε καθυστερήσει να φτάσει στο νοσοκομείο θα μπορούσε να επέλθει κάποια ανακοπή;
Μάρτυρας: Ναι, είναι το καρδιογενές σοκ, που προκαλεί αρρυθμίες και κοιλιακή μαρμαρυγή. Πάρεδρος: Σε πόσο χρόνο θα μπορούσε να επέλθει κάτι μη αντιμετωπίσιμο;
Μάρτυρας: Εξαρτάται. Σε εμάς ήρθε ουρλιάζοντας.
Εισαγγελέας: Θα είχε καταλήξει η Ιωάννα από την έκταση και την ένταση των εγκαυμάτων; Μάρτυρας: Από τις επιπλοκές τους.
Εισαγγελέας: Γιατί θα κατέληγε αν δεν υπήρχε γειτνίαση του τόπου εγκλήματος με νοσοκομείο; Μάρτυρας: Από επιπλοκές
Εισαγγελέας: Γιατί της έσωσε τη ζωή η γειτνίαση;
Μάρτυρας: Έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης
Εισαγγελεας: Είχε ένταση εγκαυμάτων;
Μάρτυρας: Ε, δεν είχε με 20%;
Εισαγγελέας: Τα εγκαύματα ήταν πολύ σοβαρότερα του μέσου όρου; Σε τι ποσοστό υπάρχει κίνδυνος ζωής; Μάρτυρας: Είχαμε έγκαυμα στο πρόσωπο, μύτη, αυτί, τράχηλο. Σε ζωτικά σημεία.
Εισαγγελέας: Λέτε στο δικαστήριο ότι η ποσότητα ότι δέχτηκε, αν δε μεταφέρονταν σε άμεσο χρόνο θα είχε καταλήξει;
Μάρτυρας: Όχι, αυτό δεν το λέω. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα είχε γίνει.
Εισαγγελέας: Η Ιωάννα γιατί θα κατέληγε αν κατέληγε; Κάθε άνθρωπος που δε έτσι επίθεση με βιτριόλι μπορεί να καταλήξει;
Μάρτυρας: Εξαρτάται από το βάθος και την έκταση.

Εν αναμονή της απόφασης για κλήτευση σημαντικών μαρτύρων

Οι καταθέσεις συνεχίστηκαν με τον ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη, ο οποίος στην κατάθεσή του επισήμανε:

«Η αριστερή της πλευρά δέχτηκε μια μεγάλη ποσότητα. Όταν χρησιμοποιούμε κάτι σαν νεροπίστολο φαίνεται ότι είναι μικρό το στόμιο. Ως ραντισμα με μικρό στόμιο πέφτει μια ποσότητα που θα τρέξει και θα υπάρχουν λωρίδες υγιούς δέρματος. Εν προκειμένω το έγκαυμα ήταν ενιαίο και καθολικό. Διαβρωνει τα ρούχα, ακόμα και μέταλλα. Προκαλεί εγκαύματα κάτω από το δέρμα. Αρχικά έπεσε στα μαλλιά της τα οποία το τράβηξαν σαν σφουγγάρι. Εδώ έριξε μια μεγάλη ποσότητα απαξ από την αριστερή πλευρά» ανέφερε ο μάρτυρας.

«Κατάλαβα ότι έπιασε το θύμα εξ απηνης και αυτό το τραύμα σε καθηλώνει αμέσως. Δημιουργεί μια ανοιχτή πληγή, άρχισαν να διαβρωνονται τα όργανα. Μπόρεσε και την πλησίασε πάρα πολύ ώστε να δεχτεί πολύ μεγάλη ποσότητα. Θεωρώ ότι το έριξε από μεγάλη φιάλη με μεγάλο στόμιο. Πρέπει να ήταν σαν κανάτα γιατί έφυγε όλη η ποσότητα μαζί. Η φορά της κίνησης του δράστη ήταν από τα αριστερά του θύματος. Ήταν σε μεγάλη ποσότητα. Στοχευθηκε πρόσωπο και τράχηλος. Το πιθανότερο είναι το πέταξε ευθεία».

«Όσον αφορά τη χημική ουσία, είναι εξαιρετικά διαβρωτικη, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία. Το θύμα θα μπορούσε να έχει απώλεσε τις αισθήσεις του επιτόπου. Μπόρεσε και σηκώθηκε πάρα το σοκ και περπάτησε για να καθαρίσει το οξύ. Κατά κάποιο μαγικό τρόπο δεν το εξσεπνευσε ενώ έχει έγκαυμα περιτραυματικα. Θα μπορούσε να καταπιεί ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα. Αν είχε πιει ένα σφηνάκι θα μπορούσε να οδηγηθεί στο θάνατο» ανέφερε και τόνισε ότι «ήταν πολύ γρήγορη η μεταφορά της στο νοσοκομείο».

«Μπορεί να είναι άοσμο αλλά αντιδρά άμεσα με το περιβάλλον. Και μόνο η εισπνοή της μυρωδιάς μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Έχω αντιληφθεί τη βαριά σωματική βλάβη που έχει υποστεί. Για μένα ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει, δεν μπορεί να εκτίθεται στον ήλιο, δεν μπορεί να καταναλώνει φαγητά και υγρά».

Εισαγγελεας: Θα μπορούσε να πεθάνει;

Μάρτυρας: Χωρίς να είσαι γιατρός αντιλαμβάνεσαι ότι μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Το γράφει στη συσκευασία του υγρού με κεφαλαία γράμματα.

«Η Ιωάννα από τύχη έζησε. Αν δεν είχε πάει δίπλα στο φαρμακείο και δεν είχε πλυθεί θα είχε πεθάνει» κατέθεσε στο δικαστήριο μάρτυρας από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας που εξέτασε την Ιωάννα πριν από τρεις εβδομάδες.

Ο κ. Τσαντίρης ανέφερε ότι ήταν πολύ μεγάλη η συγκέντρωση του υγρού (96-98%). Συνήθως είναι 96% η συγκέντρωση συνεπώς αυτό σε συνδυασμό με την πολύ κοντινή απόσταση που ρίχτηκε το υγρό θα ήταν θανατηφόρα. Στην περίπτωση της Ιωάννας όμως η τύχη έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Τύχη δηλαδή που βρήκε δίπλα ένα φαρμακείο και κατάφερε να ξεπλυθεί γρήγορα με νερό. Η θνησιμότητα είναι γύρω στο 21%, αν ρίξεις γρήγορα νερό, πέφτει στο 8 %.

Τα χημικά εγκαύματα έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και τις μεγαλύτερες βλάβες. Όποιος το έριξε έπρεπε να έχει συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να σκοτώσει τον αλλο.

Πρόεδρος: Πως το εξάγετε αυτό το συμπέρασμα;

Τσαντίρης: Από βιβλιογραφία, με το οξύ ο οργανισμός αφυδατώνεται,  τα τρώει όλα, νεκρωνει, εδώ είναι δίπλα στις καρωτιδες.

Δικηγόρος Πολιτικής αγωγης: Αν δεν είχε πάει δίπλα στο φαρμακείο να πλυθεί;

Τσαντίρης: Θα είχε πεθάνει.

Ρεπορτάζ: Αννα Βλαχοπαναγιώτη, Βαλέρια Δολαψάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος