Επιστροφή στην κανονικότητα και τέλος στα lockdown για τους εμβολιασμένους

Οι επιπλέον ελευθερίες που θα απολαμβάνουν στο εξής οι πλήρως εμβολιασμένοι ανακοινώνονται σε λίγες ώρες από το υπουργείο Υγείας. Μεταξύ όσων δρομολογούνται είναι η χωρίς περιορισμούς κυκλοφορία τους ακόμα και σε «κόκκινες» περιοχές.

Μουσική και χορός σε κλειστούς χώρους. Κάτι που με τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας έχει λείψει σε πολλούς, εξετάζεται ως νέο προνόμιο για εμβολιασμένους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε: «Οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δικαιούνται και πρέπει να έχουν προνόμια, που αντιστοιχούν στην συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια, να θωρακιστούμε από τον κορονοϊό».

Επί τάπητος θα τεθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων να μην ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις κόκκινες περιοχές για τους εμβολιασμένους, ενώ δεν αποκλείεται να πετάξουν τις μάσκες σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

O Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης δήλωσε στον REAL FM: «Κατά την άποψή μου, λοιπόν, όχι τιμωρητικά, το ξεκαθαρίζω, όταν θα δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους εκεί που βρίσκονται μόνοι τους να έχουν πολλά περισσότερα προνόμια, θα αποτελέσει και αυτό ένα κίνητρο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες 18-30 που θέλουν να βγουν έξω, να ξαναζήσουν τη ζωή τους, να δουν ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική, η βασική εναλλακτική την οποία έχουμε».

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.876 κρούσματα, 334 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 34 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε: «Οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν 20 φορές λιγότερο και αυτό το νόημα έχει ο εμβολιασμός».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, αναφέρει ότι: «Στην χώρα μας το ποσοστό εμβολιασμού είναι 75-80% στις ευπαθείς ομάδες, κυρίως στους ηλικιωμένους. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά που είναι στην χώρα μας».

Eπίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για ευθύνες της κυβέρνησής στην διαχείριση της πανδημίας, κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, που έγραψε στο facebook: «Δεν πάει άλλο! Είναι πολύ βαρύς ο φόρος αίματος και δε γίνεται να κάνει πως δε βλέπει τι συμβαίνει. 15.000 νεκροί. 300 άνθρωποι, ένα ολόκληρο χωριό, κάθε βδομάδα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε: «Η μικροπολιτική στόχευση της αλλαγής ατζέντας, με την πολιτική εκμετάλλευση των ανθρώπινων απωλειών από τον κορονοϊό, είναι θλιβερή πολιτικά και ηθικά».

Νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναλαμβάνει ο καθηγητής Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια Θεοκλής Ζαούτης.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος