Επίσκεψη Πάπα: Ο αντίκτυπος για το Μεταναστευτικό και το γεωπολιτικό κέρδος – Δηλώσεις Δένδια

«Η επίσκεψη του Πάπα είχε ένα πολύ μεγάλο θετικό αποτέλεσμα, διότι ανέδειξε το σημαντικό και θετικό τρόπο με τον οποίο η χώρα μας χειρίζεται το μεταναστευτικό – προσφυγικό», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της επίσκεψης του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα.  «Η επίσκεψη του Ποντίφικα πέτυχε αυτό το μήνυμα να περάσει σε όλη την Οικουμένη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας αποχαιρέτησε τον Πάπα εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση μετά τη διήμερή επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ο κ. Δένδιας τόνισε πως υπάρχει και ένα παράλληλο κέρδος. «Το Βατικανό είναι ένας σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας με μεγάλη επιρροή και εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριών στο σύνολο του κόσμου και με μια τεράστια σημασία στα Δυτικά Βαλκάνια, ειδικά, που ενδιαφέρει τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιο-καθολικής εκκλησίας συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στη Διπλωματική Αντιπροσωπεία (Νουντσιατούρα) της Αγίας Έδρας, στο Παλαιό Ψυχικό. Ο κ. Τασούλας είχε την ευκαιρία να εξάρει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Πάπα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ, αναγνωρίζοντας την ευαισθησία του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο ζήτημα της μετατροπής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, προέβη σε σύντομη επισκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναδεικνύοντας την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Πάπας είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του για την υποκρισία των κυβερνήσεων της ΕΕ απέναντι στο ανθρώπινο δράμα προσφύγων και μεταναστών», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας θίγοντας και τη «διεύρυνση των ανισοτήτων και την άρνηση άρσης της πατέντας των εμβολίων που θα έδινε δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού σε εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών». «Μια απληστία που σήμερα μας εκδικείται, καθώς με τις διαρκείς μεταλλάξεις του ιού διαπιστώνουμε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής πουθενά αν δεν είναι όλοι ασφαλείς παντού», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πάπα «για την αναφορά του στη Συνθήκη των Πρεσπών».

Τον πάπα Φραγκίσκο επισκέφθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο Γιώργος Παπανδρέου, λίγες ώρες μετά την πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Ποντίφικα ήταν το Σχολείο Αγίου Διονυσίου των Αδελφών Ουρσουλινών στο Μαρούσι, όπου απηύθυνε ομιλία.

«Μη φοβάστε την αμφιβολία, είναι η βιταμίνη της πίστης. Καλλιεργήστε την ελπίδα την πρόκληση να αντιμετωπίσετε το άγνωστο, πιάστε από τα μαλλιά τη ζωή», ήταν η παρότρυνσή του προς τους νέους. «Να βρείτε το θάρρος να μην μείνετε κολλημένοι στον καναπέ σας, να προσχωρήσετε να ρισκάρετε χέρι χέρι μαζί με τους άλλους», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσκεψη Πάπα: Ο αντίκτυπος για το Μεταναστευτικό και το γεωπολιτικό κέρδος – Δηλώσεις Δένδια
Eπίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Σχολείο “Αγιος Διονύσιος” των Ουρσουλινών Αδελφών στο Μαρούσι, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021.
(POOL ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ/EUROKINISSI)

Δεν έλειψαν οι αναφορές στην φιλοσοφία της αρχαίας Ελλάδας και τον Κλασσικό Πολιτισμό, στον μύθο του Οδυσσέα, στο Ολυμπιακό πνεύμα, στο γνώθι σαυτόν, στο είναι και το φαίνεσθαι.
«Δεν πρέπει να λησμονούμε ποιοι είμαστε παρόλο που βομβαρδιζόμαστε από χιλιάδες μηνύματα», τόνισε ο Πάπας.

Και αμέσως μετά μετέβη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και αναχώρησε για τη Ρώμη. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Επίσκεψη Πάπα: Ο αντίκτυπος για το Μεταναστευτικό και το γεωπολιτικό κέρδος – Δηλώσεις Δένδια
Ο Πάπας Φραγκίσκος αναχωρεί από την Ελλάδα από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021.
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Παρ’ ολίγον ατύχημα την ώρα της αναχώρησης από την Αθήνα (video)

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, λόγω του ισχυρού αέρα, έχασε προσωρινά την ισορροπία του καθώς ανέβαινε τη σκάλα προκειμένου να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος. Άνθρωπος της ασφάλειας, έσπευσε να τον βοηθήσει και ο ίδιος, χωρίς να του παρασχεθεί κάποια βοήθεια, επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο για να συνεχίσει το ταξίδι του για τη Ρώμη.

Την Κυριακή (6/12) ο Ποντίφικας επισκέφτηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, όπου έστειλε ισχυρό μήνυμα ανθρωπισμού και ευγνωμοσύνης στους Λέσβιους για τις θυσίες τους όλα αυτά τα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης, ζητώντας να σταματήσει το ναυάγιο του πολιτισμού. «Οι πρόσφυγες χρειάζονται συμπόνια, ευσπλαχνία τρυφερότητα και φιλοξενία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαι εδώ για να σας πω ότι είμαι δίπλα σας”, είπε ο προκαθήμενος στους πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους, έγινε δεκτός με αγάπη και ενθουσιασμό.
Τον Πάπα Φραγκίσκο υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, χαρακτηρίζοντάς τον «προστάτη των φτωχών και των κατατρεγμένων, συμμέτοχο στον πόνο τους, σθεναρό υπέρμαχο των δικαιωμάτων τους».

Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του στην Ελλάδα, ο Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε το απόγευμα της Κυριακής, τη Θεία Λειτουργία, στο Μέγαρο Μουσικής, όπου παρέστησαν περί τους 900 Καθολικούς απ’ όλη την Ελλάδα.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος