Επιμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας – Σοκάρει η υψηλή θνησιμότητα (video)

Ρεκόρ θανάτων από επιπλοκές του κορονοϊού σημειώθηκε τον Ιανουάριο. Οι επιστήμονες αποδίδουν την υψηλή θνησιμότητα, μεταξύ άλλων, και στην καθυστερημένη διάγνωση, καθώς οι ασθενείς αργούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι σκληροί δείκτες θα καθυστερήσουν να εξομαλυνθούν και παραπέμπουν στην άνοιξη για ενδεχομένη ύφεση της πανδημίας.

Για άλλη μία ημέρα η Ελλάδα κατέγραψε τριψήφιο αριθμό θανάτων. Το τελευταίο 24ωρο, 103 άνθρωποι κατέληξαν από επιπλοκές της Covid-19.

Τον Ιανουάριο καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων από την αρχή της πανδημίας. Μέσα σε ένα μήνα, 2.710 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Από αυτούς το 83% ήταν άνω των 65 ετών, το 16,2% από 40 έως 64 ετών και το 0,8% κάτω των 39 ετών.

«Δεν πάνε γρήγορα στον γιατρό τους, δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα και όλοι αυτοί οι λόγοι συγκλίνουν στο να υπάρχει αυτή η μεγάλη θνησιμότητα» δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Εμβολίων Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 24.308 νέα κρούσματα κορονοϊού σε 496.506 τεστ, ενώ 563 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

«Είναι πολύ πιθανό ότι τις επόμενες εβδομάδες θα μειωθούν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι» εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

«Προς το τέλος της άνοιξης ίσως θα μπορούσαμε (…) να περιμένουμε μια κατάσταση ίσως λίγο καλύτερη» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Αυξημένες είναι και οι νοσηλείες παιδιών που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό.

Τρομακτική χαρακτήρισε την αύξηση  η Αναστασία Βαρβαρήγου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ανέφερε ότι «μέσα σε δυο μήνες είχαμε τα μισά περιστατικά που νοσηλεύτηκαν από την αρχή της πανδημίας».

Έρχεται νέο εμβόλιο

Το αμέσως επόμενο διάστημα η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει 374.000 δόσεις του εμβολίου της Novavax.

«Θα ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, θα ανοίξουν συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα σε πολύ συγκεκριμένα σημεία της χώρας από τις αρχές Μαρτίου» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης ως προς τη μείωση των λοιμώξεων είναι της τάξης του 50%.

«Η χορήγηση της τρίτης δόσης προλαμβάνει τον θάνατο σε ποσοστό 95%, ενώ με 2 δόσεις εμβολίου το ποσοστό είναι 59%» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. ΔΙαμαρτύονται για τη διαχείριση της πανδημίας και τις αναστολές στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος