Επιμένει στη θέση του ο Δ. Μάρδας- Αποστάσεις από κυβερνητικά στελέχη -Αντιδράσεις από κόμματα

Επιμένει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας στη θέση του περί ευνοϊκής μεταχείρισης μεταναστών που μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα παρά τις αντιδράσεις αλλά και τις αποστάσεις που κρατούν -με σημερινές δηλώσεις τους- κυβερνητικά στελέχη. Έντονη κριτική ασκούν και σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μάρδας μιλώντας στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε πως η λεγόμενη “ευνοϊκή μεταχείριση” έγκειται στην εφαρμογή πολιτικής φορολογικών κινήτρων σε όσους ξένους επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας και δεν συνιστά διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τους άλλους πρόσφυγες. Ο κ. Μάρδας σημείωσε ότι η καταγραφή του οικονομικού προφίλ των προσφύγων αποτελεί πρακτική άλλων χωρών.

Αποστάσεις από την τοποθέτηση του Δημήτρη Μάρδα περί προσφύγων-επενδυτών πήραν ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Δημήτρης Βίτσας.
Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 τόνισε μεταξύ άλλων “αυτή η ιστορία δεν πρόκειται να λύσει ούτε το προσφυγικό, ούτε το πρόβλημα των επενδύσεων”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι πρόκειται για “μια γενικότερη τοποθέτηση” στην οποία προχώρησε ο Δημήτρης Μάρδας, σημειώνοντας ότι “δεν μπορούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη σε αυτήν”.

Αποστάσεις από τις θέσεις Μάρδα πήρε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα. “Υπάρχει πρόβλεψη νόμου του 2014, για ανθρώπους που μπορούν να αγοράσουν ένα σπίτι και να πάρουν άδεια παραμονής για πέντε χρόνια και δυνατότητα απόκτησης υπηκοότητας”, τόνισε ο κ. Ξυδάκης προσθέτοντας, “αλλά δεν μπορείς να συνδέεις γραμμικά τις προβλέψεις ενός νόμου με τον πληθυσμό που ταλαιπωρείται”. Δεν νομίζω άνθρωποι που ζουν σε ένα καταυλισμό να έχουν τέτοια δυνατότητα”, υπογράμμισε ο κ. Ξυδάκης.

Για γέλια και για κλάμματα οι απίθανες δηλώσεις Μάρδα, ανέφερε η ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση υπόσχεται αλληλεγγύη μόνο στους έχοντες 250.000 ευρώ. “Έρχονται να προστεθούν στο πάνθεον αντίστοιχων απίθανων δηλώσεων στελεχών της κυβέρνησης που δεν ξέρουν τι λένε και τι πράττουν”, σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας πως “το προσωπείο του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης κατέρρευσε”.

“Οι δηλώσεις Μάρδα για πρόσφυγες-επενδυτές δεν είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, αλλά η απανθρωπιά και ο κυνισμός σε όλο τους το “μεγαλείο”, συνέχεια της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και όλων των αποφάσεων της ΕΕ, που “κοιτάζουν στην τσέπη” τούς πρόσφυγες”, αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του. “Αυτές οι δηλώσεις προκαλούν τόσο τους εγκλωβισμένους και ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και τον ελληνικό λαό που, όλο αυτό το διάστημα, εκδηλώνει την αλληλεγγύη του. Δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, που κάνουν κατάσχεση στα τιμαλφή και τις οικονομίες των προσφύγων”, καταλήγει το σχόλιο του KKE.

O κ. Μάρδας αντί να αντιληφθεί ότι χθες είπε μία ανοησία, επανέρχεται κι επιμένει, σχολιάζει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του και διερωτάται “όταν ο αρμόδιος υπουργός για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, κάνει τέτοιες δηλώσεις ποιος μπορεί να πάρει τη χώρα και την κυβέρνησή της στα σοβαρά; ”

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1-ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΑΠΕ/ΜΠΕ
ΦΩΤΟ: EUROKINISSI -Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
Μάρδας στην ΕΡΤ: Δεν αφορούσε η δήλωσή μου μόνο τους μετανάστες αλλά όλους τους ξένους υποψήφιους επενδυτές (vid)
Ο Δ. Μάρδας μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα για τις δηλώσεις του σχετικά με τους πρόσφυγες (aud)
Ο κ. Ξυδάκης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα για τις δηλώσεις Μάρδα και το προσφυγικό (aud)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος