Επικουρική Ασφάλιση: Το ν/σ στη Βουλή εν μέσω αντιπαράθεσης (video)

Tο νομοσχέδιο της επικουρικής ασφάλισης ανέβασε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. «Νομοσχέδιο στραμμένο στη νέα γενιά» το χαρακτήρισε στην εισήγησή του ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στα πυρά της αντπολίτευσης.

Μετά τις εισηγήσεις η Ολομέλεια ψήφισε και τελικά απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, καθώς υπερψηφίστηκε μόνο από το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τυφλή κριτική και διαστρέβλωση της πραγματικότητας τονίζοντας ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση ακολουθούν τις αποφάσεις του ΣτΕ και του ελεγκτικού συνεδρίου, βάσει των οποίων ο πάροχος επικουρικής ασφάλισης παραμένει δημόσιος και η κυβέρνηση με βάση το σύνταγμα μπορεί να εφαρμόσει το όποιο σύστημα.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι με βάση τις αναλογιστικές μελέτες έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος και η επάρκεια παροχών. Η συζήτηση συνεχίζεται.

Σχετικά με το αίτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι στο κείμενο του αιτήματος υποστηρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι σε αντίθεση του συνταγματικού δικαιώματος της κοινωνικής ασφάλισης όπου ορίζει πως το κράτος οφείλει «να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως ορίζει ο νόμος» (αρ. 22παρ.5), καθώς και σε αντίθεση με τις υπ`αριθ. 2287/2015 και 1889/2019 αποφάσεις της Ολομέλειάς του ΣτΕ που έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο κεφαλαιοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης.

«Το εν λόγω σχέδιο νόμου είναι ενταγμένο μέσα σε μία συνολική πολιτική, η οποία θέλει να αλλάξει το οικονομικό και κοινωνικό υπόδειγμα της χώρας, να την καταστήσει μία ειδική οικονομική ζώνη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φθηνή, ελαστική εργασία, χωρίς κοινωνικά δικαιώματα, με αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους – του οποίου το ασφαλιστικό είναι πυλώνας», τόνισε κατά την εισήγησή της η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο βουλευτής Γ. Μουλκιώτης επέκρινε το κυβερνητικό επιχείρημα περί αξιοποίησης του σουηδικού μοντέλου. «Στη Σουηδία οι ατομικοί κουμπαράδες που κεφαλαιοποιούν τις εισφορές καταλαμβάνουν συγκριτικά έναν πολύ μικρό χώρο του δημόσιου συνταξιοδοτικού πυλώνα, οι εισφορές που καταβάλλονται σε αυτό είναι μόλις 2,5%, ενώ στην Ελλάδα είναι 6,5%… Το σουηδικό σύστημα είναι ένα σύνθετο οικοδόμημα που λειτουργεί σε μια δημοκρατία της συναίνεσης. Για να περάσει ένα νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, απαιτείται πλειοψηφία στη Σουηδία 80%», είπε ο κ. Μουλκιώτης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χ. Κατσώτης αντέκρουσε το κυβερνητικό επιχείρημα ότι το νέο σύστημα ιδιωτικής επικουρικής σύνταξης δεν θίγει τους σημερινούς συνταξιούχους, επικαλούμενος τη μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που συνοδεύει το σχέδιο νόμου. «Με τη μη είσοδο νεοεισερχόμενων, πρωτοεμφανιζόμενων από 1/1/2022 και μετά, σταδιακά η βάση εισφορών θα μειώνεται συνεχώς από έτος σε έτος αφού θα μειώνεται ο αριθμός των ασφαλισμένων και συνεπώς η απόδοση των εισφορών θα προκύπτει σταδιακά αρνητική», είναι το απόσπασμα της μελέτης που διάβασε αυτούσιο ο κ. Κατσώτης.

«Είστε μια κυβέρνηση-πλασιέ», είπε από την πλευρά του ΜέΡΑ25 η βουλευτής Μαρία Απατζίδη, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «δώρο για τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης, καθώς θεσπίζει ένα νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα με τρόπο ώστε να εισάγεται ο τυχοδιωκτισμός και η αβεβαιότητα του τζόγου στις συντάξεις των εργαζομένων».

«Το νομοσχέδιο έρχεται να πλήξει όλους τους ασφαλισμένους παλιούς και νέους και να τζογαρίσει τις εισφορές τους στα χρηματιστήρια», τόνισε από την πλευρά της η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου.

Σε συγκέντρωση απόψε στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα καλούν τους εργαζόμενους σωματεία της Αττικής, διεκδικώντας κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και αυξήσεις στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές, καθώς επίσης επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και όλων των περικοπών που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία.
Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα θα παρευρεθεί ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος