Επίδομα ένστολων: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία – Πριν από τα Χριστούγεννα τα 600 ευρώ

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ η τροπολογία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος 600 ευρώ στους αστυνομικούς και λιμενικούς.

“Ναι” ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ ψήφισε “όχι”. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πούλου στην ομιλία της τάχθηκε υπέρ, ωστόσο εμφανίστηκε να έχει ψηφίσει “όχι” και με σχετική δήλωσή της (βάσει του άρθρου 72Α του Κανονισμού της Βουλής), διευκρίνισε ότι η ψήφος της στην τροπολογία ήταν “ναι” και ότι “εκ παραδρομής ψήφισε “όχι”.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την επανίδρυση της δημοτικής αστυνομίας επί της αρχής υπέρ ψήφισε η ΝΔ και καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να προβαίνουν σε συλλήψεις και να ασκούν καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, ενώ θα φέρουν στολή και ειδικό εξοπλισμό όπως αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροπέδες και γκλοπ κ.ά..

Οι αρμοδιότητες τους διακρίνονται σε τρεις επιμέρους κατηγορίες, ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου και τον αριθμό του προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας:

  • Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται απλές αρμοδιότητες όπως ενδεικτικά ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης, η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα ή επιχειρήσεις, η επίδοση εγγράφων κλπ.
  • Η δεύτερη κατηγορία αφορά την τήρηση των διατάξεων για την υπαίθρια διαφήμιση, τα ζώα συντροφιάς και το υπαίθριο εμπόριο.
  • Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται ο έλεγχος νομιμότητας στην αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων, κινηματογράφων κ.ά., η ηχορύπανση, η κοινή ησυχία και η λειτουργία μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, η λειτουργία εμποροπανηγύρεων, εποχικών υπαίθριων αγορών και λοιπών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και η τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου σχεδίου δρομολογεί την πρόσληψη 1.264 δημοτικών αστυνομικών μέσω ΑΣΕΠ.

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς, Λάμπρος Παναγιώτου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος