Κακοκαιρία: Οι περιοχές που θα βρεθούν στο «κόκκινο» τις επόμενες ώρες

Array

Σαρωτικό είναι το πέρασμα της αυγουστιάτικης κακοκαιρίας, με αρκετά προβλήματα να έχουν παρουσιαστεί. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, καλλιέργειες καταστράφηκαν, κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος είναι όσα προκάλεσαν οι ισχυρές καταιγίδες. Με μήνυμα 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες 24 ώρες σε τουλάχιστον επτά περιφέρειες της χώρας προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία, καλώντας τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Ισχυρά μπουρίνια, μεγάλος ο κίνδυνος πλημμυρών

Απαιτείται μεγάλη προσοχή απόψε κυρίως σε βόρειο Αιγαίο, Θράκη Μακεδονία, ανατολική Θεσσαλία Σποράδες και βόρεια Εύβοια, καθώς εκεί θα εκδηλώνονται ισχυρά μπουρίνια με κίνδυνο πλημμυρών, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Την Πέμπτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες περιμένουμε αρχικά σε βόρειο Αιγαίο, Μακεδονία, Θεσσαλία, Σποράδες, βόρεια Εύβοια και Φθιώτιδα, από το μεσημέρι και στην υπόλοιπη χώρα με τα πιο έντονα φαινόμενα σε Στερεά, Πελοπόννησο και Κρήτη. Οι άνεμοι στα πελάγη βόρειοι 3 με 5 μποφόρ, θα ενισχύονται όμως σημαντικά την ώρα της καταιγίδας. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 27 με 29 βαθμούς.

Στην Αττική περιμένουμε παροδικές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι άνεμοι γενικά ασθενείς. Η θερμοκρασία από 21 έως 28 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία από 19 έως 27 βαθμούς.

Την Παρασκευή η αστάθεια θα παρουσιάσει μια μικρή υποχώρηση, ωστόσο και πάλι οι καταιγίδες θα είναι πολλές και πιο ισχυρές στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 29 βαθμούς.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία 

Σε ποτάμια μετατράπηκαν πολλοί κεντρικοί δρόμοι στα νότια, δυτικά και βόρεια προάστια της Αττικής. Αυτοκίνητα βούλιαξαν, οδηγοί εγκλωβίστηκαν και πολλά σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν από την έντονη νεροποντή που έπεσε το μεσημέρι. Στη Δροσιά, αυτοκίνητα που ήταν εν κινήσει γέμισαν νερά και οι οδηγοί τα εγκατέλειψαν άρον άρον την τελευταία στιγμή.

Κακοκαιρία: Οι περιοχές που θα βρεθούν στο «κόκκινο» τις επόμενες ώρες
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι κάτοικοι σε 7 περιοχές της χώρας, έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το επόμενο 48ωρο.

Τις Κυκλάδες σάρωσε η κακοκαιρία. Η Σαντορίνη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο λιμάνι, ΙΧ παρασύρθηκαν, λάσπες σκέπασαν τους δρόμους προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

«Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα όσον αφορά την μεταφορά των μπαζών και των φερτών υλικών. Και φυσικά συνεχίζουμε να είμαστε σε ετοιμότητα, διότι περιμένουμε και άλλα καιρικά φαινόμενα και την Παρασκευή το βράδυ» δήλωσε ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας.

Ισχυρές καταιγίδες έπληξαν τη Μύκονο, και ένας υδροστρόβιλος εμφανίστηκε στην περιοχή του Καλαφάτη, ενώ στην Πάρο, η Παροικιά βούλιαξε κάτω από τα λασπόνερα.

Και η Θεσσαλονίκη επλήγη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα με δρόμους να πλημμυρίζουν και  πολλά μαγαζιά και κατοικίες να μένουν χωρίς ρεύμα.

Στο μάτι της κακοκαιρίας βρέθηκε και η Χαλκιδική με τους εκδρομείς να αιφνιδιάζονται στις παραλίες. Η σημερινή νύχτα αναμένεται δύσκολη ενώ όπως είπε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Καντούρης, η πυροσβεστική στη Σιθωνία ήδη έχει δεχθεί 20 κλήσεις για απάντληση υδάτων.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στη βόρεια Εύβοια για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κακοκαιρίας. Όπως ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Μαρία Σταθοπούλου, στην Αγία Άννα, η αγωνία των κατοίκων είναι διάχυτη ενώ όλες οι αρμόδιες αρχές είναι σε ετοιμότητα. Μεταξύ άλλων καθαρίστηκαν φρεάτια ενώ διανοίχθηκαν ρέματα

Τις επόμενες ώρες τα φαινόμενα αν και παροδικά θα είναι έντονα και θα πλήξουν σχεδόν όλη την επικράτεια.

Κακοκαιρία: Οι περιοχές που θα βρεθούν στο «κόκκινο» τις επόμενες ώρες
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

128 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική

Λόγω εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 128 κλήσεις, στις παρακάτω περιοχές της χώρας:

Συγκεκριμένα:

  • Στην Αττική, 78 κλήσεις, εκ των οποίων 64 για αντλήσεις υδάτων, δύο (2) για κοπές δέντρων, τέσσερις (4) για αφαιρέσεις αντικειμένων, και έξι (6) για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο.
  • Στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, 32 κλήσεις εκ των οποίων24 για αντλήσεις υδάτων, τέσσερις (4) για κοπές δέντρων και τέσσερις (4) για μεταφορά ατόμων σε ασφαλές σημείο.
  • Στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, τέσσερις (4) κλήσεις εκ των οποίωνδύο (2) για αντλήσεις υδάτων και μία (1) για πλύση οδοστρώματος.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τέσσερις (4) κλήσεις εκ των οποίων, μία (1) για άντληση υδάτων και τρείς (3) για κοπές δέντρων.
  • Στη νήσο Θήρα (Σαντορίνη), 12 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων
  • Στη νήσο Μύκονο, έξι (6) κλήσεις για αντλήσεις υδάτων
  • Στη νήσο Άνδρο, έξι (6) κλήσεις για αντλήσεις υδάτων

Υπενθυμίζουμε ότι, σήμερα 24 Αυγούστου 2022, εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Ε.Μ.Υ., λόγω των υψηλών ποσών βροχής και ραγδαιότητας των φαινομένων, που αναμένονται από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 24-08-2022) έως και αύριο το βράδυ (Πέμπτη 25-08-2022) για τις παρακάτω περιοχές:

Α. Για τα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Β. Για την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Γ. Για τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης.

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://bit.ly/3KiTaBx

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους συμπολίτες και όσους οδηγούν, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιοχές όπου εκδηλώνονται τα έντονα φαινόμενα, καθώς και τις επόμενες ημέρες, που αναμένεται να συνεχιστούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι οδηγίες προς τους πολίτες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, η ΓΓΠΠ επαναλαμβάνει μια σειρά οδηγιών προς τους πολίτες:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

– Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

– Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

– Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

– Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

– Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

– Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

– Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

– Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

– Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

– Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

– Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

– Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

– Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

– Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

– Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου, λόγω πλημμυρών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ρεπορτάζ: Ελένη Μπουγά, Κώστας Καντούρης, Μαρία Σταθοπούλου, Ζώης Κακκαβάς, Αλεξία, Καλαϊτζή, Τάσος Παντολέων – Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος