Επέτειος Πολυτεχνείου: Μαζική συμμετοχή στην πορεία – Μεμονωμένα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (video)

Array

Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ήταν η πιο μαζική πορεία εδώ και χρόνια με τη συμμετοχή – σύμφωνα με την ΕΛΑΣ- περισσοτέρων των 20.000 πολιτών. Μεμονωμένα επεισόδια ξέσπασαν μετά το τέλος της πορείας στο κέντρο της Αθήνας. Οδοφράγματα με φωτιές και προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη.

Ένταση σημειώθηκε έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ έγιναν 19 προσαγωγές.

Επί ποδός βρίσκονται 6.000 αστυνομικοί, drones και ο «Αίαντας». Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κανονικά λειτουργούν και οι σταθμοί του μετρό.

Επεισόδια με μολότοφ και πυροτεχνήματα ξέσπασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης νωρίς το βράδυ της Πέμπτης. Μετά τις 22:30, οπότε και τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει, η Εγνατία οδός δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν αρχικά περίπου στις 20:30 και ομάδες αγνώστων εισήλθαν στους πανεπιστημιακούς χώρους. Επικεντρώνονταν στην οδό Εγνατία και στην πύλη εμπορίου. Ομάδες από την ταράτσα της Πολυτεχνικής Σχολής εκτόξευαν αντικείμενα. Έρευνες διεξάγονταν μέσα στο ΑΠΘ από αστυνομικές δυνάμεις για εντοπισμό εμπρηστικων υλικών.

Επεισόδια σημειώθηκαν κατα τη διάρκεια της δεύτερης πορείας που γίνεται παραδοσιακα στην Πατρα.

Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα για την επέτειο των 49 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στην κεφαλή της πορείας ήταν η αιματοβαμμένη σημαία, την οποία κρατούσαν μέλη της ΠΑΣΠ, ενώ κυρίαρχο για μια ακόμη χρονιά ήταν το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».

Τα μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συγκεντρώθηκαν για να ξεκινήσουν την πορεία τους προς το Πολυτεχνείο φωνάζοντας συνθήματα στη μνήμη αγωνιστών της Δημοκρατίας όπως ο Σωτήρης Πέτρουλας και ο Γρηγόρης Λαμπράκης.

Έξω από την πύλη του εμβληματικού κτηρίου της οδού Πατησίων τα μέλη της ΠΑΣΠ άνοιξαν τη σημαία συνεχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα, ενώ οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η στιγμή κατά την οποία, έξω από τη Βουλή, κράτησαν την ιστορική σημαία φοιτητές διάφορων εθνικοτήτων.

Από εκεί, η πορεία συνεχίστηκε απρόσκοπτα προς την αμερικανική πρεσβεία, όπου και ολοκληρώθηκε με τη σημαία να διπλώνεται για να επιστρέψει στην άγνωστη κρύπτη της.

Νωρίτερα, πλήθος κόσμου τίμησε την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, προσερχόμενος στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα στην οδό Πατησίων, για να αφήσει λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο της εξέγερσης και τη σιδερένια πόρτα που έριξε το τανκ τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Ιδιαίτερο χρώμα έδωσε φέτος η προσέλευση πολλών μικρών παιδιών, που άφηναν λουλούδια, ζωγραφιές, ακόμα και πολύχρωμα πανό στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης – Παναγιώτης Μανής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος