Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: 47 προληπτικές προσαγωγές – «Φρούριο» η Αθήνα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται λόγω της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Συγκεντρώσεις και πορείες – δύσκολη μέρα για τις μετακινήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ανοιξαν λίγο μετά τις 14:30, κεντρικοί οδικοί άξονες (Σταδίου και Πανεπιστημίου) που σταδιακά είχαν κλείσει λόγω συγκέντρωσης φοιτητών – μαθητικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων στα Προπύλαια. Στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση από συλλογικότητες και φορείς, ενώ στις 21:00 έγινε κάλεσμα για σιωπηλή διαμαρτυρία στο σημείο της δολοφονίας του 15χρονου. Χιλιάδες αστυνομικοί είναι επί ποδός για την αποφυγή επεισοδίων.

Σε 47 προληπτικές προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, 20 στα προσφυγικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, 14 στην πλατεία Αττικής και 13 περιφερειακά στην πόλη.

Να σημειωθεί ότι ζημιές σε ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων προκάλεσαν άγνωστοι στο σταθμό του Μετρό «Ομόνοια» μετά το τέλος πορείας.

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: 47 προληπτικές προσαγωγές – «Φρούριο» η Αθήνα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Με δεδομένο ότι οι πορείες θα καταλήξουν στα Εξάρχεια μετά τις 19:00, αναμένονται να γίνουν παρεμβάσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων και σε δρόμους όπως η Ακαδημίας, η Ιπποκράτους, η Χαριλάου Τρικούπη, η Σόλωνος και τα στενά γύρω από την πλατεία Εξαρχείων.

Ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο» είναι κλειστός από 9 το πρωί ενώ ο σταθμός «Μοναστηράκι» από τις 11 το πρωί έως τις 15:00 και από τις 18:00 έως ότου κριθεί ότι είναι δυνατή η επαναλειτουργία του.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεντρώσεις και πορείες ανά την Ελλάδα στη μνήμη του Αλέξη

Φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητικές οργανώσεις, συγκεντρώθηκαν στις 12.00 το μεσημέρι στα Προπύλαια για να κάνουν πορεία στην μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Λουλούδια, πανό, ιδιόχειρα σημειώματα και κεριά αφήνει από το πρωί κόσμος στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, εκεί που βρίσκεται το μνημείο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, του 15χρονου που έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών. Ένα λουλούδι για το αθώο παιδικό χαμόγελο που έσβησε αναίτια, στο κέντρο της Αθήνας, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, του 2008.

Πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν μαθητές των σχολείων της πόλης, φοιτητές και μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Το χρονικό της δολοφονίας

Ήταν 6 Δεκεμβρίου, μετά τις 9 το βράδυ, όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί στα Εξάρχεια. Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας σήκωσε το όπλο του και πυροβόλησε προς την παρέα εφήβων. Ο 15χρονος Αλέξης έπεσε νεκρός από σφαίρα στην καρδιά που τον σκότωσε ακαριαία, μπροστά στα έντρομα μάτια των φίλων του. Η είδηση συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Ακολούθησε κοινωνικός ξεσηκωμός, διαμαρτυρίες, και πρωτοφανούς έντασης ταραχές και επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις.

Νέα εκδίκαση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο για τον Κορκονέα στις 9/1

Οι δύο ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη, όπου καταδικάστηκαν πρωτόδικα, ωστόσο στο εφετείο ο πρώην ειδικός φρουρός, έσπασε τα ισόβια και αποφυλακίστηκε, έχοντας μείνει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ ο συγκατηγορούμενός του, που αρχικά μετρούσε 10 χρόνια κάθειρξης, τελικά αθωώθηκε. Παρά την αναίρεση του Αρείου Πάγου, το Εφετείο Λαμίας επέμεινε στην προηγούμενη απόφασή του. 15 χρόνια μετά την δολοφονία του ανήλικου μαθητή, ο φυσικός αυτουργός της κυκλοφορεί ελεύθερος και αναμένει την νέα εκδίκαση της υπόθεση στον Άρειο Πάγο στις 9 Ιανουαρίου, προβάλλοντας ως ελαφρυντικό τον πρότερο σύννομο βίο του.

Με αφορμή την συμπλήρωση 15 ετών από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η γενιά του Αλέξη Γρηγορόπουλου, οι 15χρονοι που βαφτίστηκαν ταραξίες, σήμερα είναι 30άρηδες αντιμέτωποι με την εργασία χωρίς δικαιώματα, την ανεργία, την ακρίβεια, τα απλησίαστα ενοίκια, την αβεβαιότητα. (…) Έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε μια χώρα για τη γενιά του Αλέξη. Στο όνομα του Αλέξη. Μια χώρα με ισότητα απέναντι στον νόμο, στον συνάνθρωπο, στις ευκαιρίες, στο μέλλον».

Πολίτες που δεν ξέχασαν ποτέ τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 πραγματοποιούν σήμερα σε όλη την χώρα συγκεντρώσεις και πορείες μνήμης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος