Επέστρεψε η αιθαλομίχλη από τα τζάκια – «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες (video)

Τα τζάκια «πήραν φωτιά» αυτές τις μέρες, αλλά μαζί τους επέστρεψε και αιθαλομίχλη. Οι επιστήμονες χτυπούν καμπανάκι για ολέθριες συνέπειες στην υγεία μας, καθώς οι τιμές των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων σε κάποιες περιπτώσεις είναι και δέκα φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Η μυρωδιά του καμένου ξύλου πλανάται στο λεκανοπέδιο και ένα επικίνδυνο κοκτέιλ τοξικού νέφους καλύπτει την Αθήνα.

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), επισημαίνει: «Η χρήση των τζακιών το χειμώνα είναι η σημαντικότερη πηγή ρύπανσης σε όλα τα αστικά κέντρα της χώρας μας και μάλιστα είναι πολύ πιο σημαντική από την κίνηση των αυτοκινήτων».

Μπορεί το αναμμένο τζάκι να προσφέρει μια υπέροχη αίσθηση θαλπωρής, τα αιωρούμενα σωματίδια όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς ευθύνονται για 10-12.000 πρόωρους θανάτους στην Ελλάδα κάθε χρόνο.

Τα τζάκια «πήραν φωτιά» τα Χριστούγεννα με τις τιμές των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων να βρίσκονται ακόμη και δέκα φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο (των 20 mg ανά κυβικό) κυρίως σε περιοχές της βόρειας Αττικής, αλλά και στα Γιάννενα όπου άγγιξε τα 239 μικρογραμμάρια.

25/12 – Αιωρούμενα Σωματίδια
Φυσιολογική τιμή 20 mg3
Ξάνθη 110 mg3
Πάτρα 116 mg3
Αλεξανδρούπολη 136 mg3
Αχαρνές 149 mg3
Βίλια 178 mg3
Χαλάνδρι 193 mg3
Ιωάννινα 239 mg3

Ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, αναφέρει: «Η μύτη πάντα κρατάει ένα σημαντικό ποσοστό των μεγάλων σωματιδίων αλλά τα μικρά μπορούν και διαφεύγουν και είναι εισπνεόμενα και ότι κουβαλάνε μαζί τους να μεταφέρουν στα τριχοειδή αγγεία μέσα στα πνευμόνια».

Η αιθαλομίχλη έχει ολέθριες επιπτώσεις στην καρδιά, στα αγγεία και στους πνεύμονες. Με τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικές παθήσεις να είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερους ρύπους από ό,τι ένας καυστήρας πετρελαίου πολυκατοικίας 25 διαμερισμάτων.

Παγκοσμίως, η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί κάθε χρόνο πρόωρα 7 εκατομμύρια ζωές.

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος