«Έπεσαν» οι υπογραφές για την απόκτηση Belharra και έξι επιπλέον Rafale (video)

Υπέγραψαν τις τελικές συμφωνίες για την απόκτηση υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra και έξι επιπλέον Rafale ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτοπουλος και η Φλοράνς Παρλί, υπουργός Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας. Ελλάδα και Γαλλία βάζουν ένα ακόμα λιθαράκι για την επίτευξη της ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας.

Όπως δήλωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος για τη συμφωνία, «θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και, συνολικά, των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας.

Με την απόκτηση των νέων φρεγατών και των νέων μαχητικών αεροσκαφών, η δύναμη πυρός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πολλαπλασιαστεί. Τα ειδικά χαρακτηριστικά των Rafale και των Belharra, με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα (αισθητήρες ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κ.λ.π.) σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, καθιστούν τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα σημαντικό παράγοντα αεροπορικής και ναυτικής υπεροχής».

«Είναι καιρός», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, «η οικονομική ισχύς της ΕΕ να είναι αντίστοιχη με την αμυντική της ικανότητα, ώστε από παθητικός παρατηρητής, να καταστεί ενεργός πρωταγωνιστής των γεωπολιτικών εξελίξεων».

Η Φλοράνς Παρλί δήλωσε: «Η Ελλάδα συμπληρώνει και ενισχύει την ικανότητά της για στρατιωτική δράση. Θα έχει καράβια με συστήματα μάχης τελευταίας τεχνολογίας, ικανά να προστατεύσουν τα εθνικά της συμφέροντα».

Επίσης η κ. Παρλί χαρακτήρισε «μεγάλο ατού» τη συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας «για να οικοδομήσουμε την ευρωπαϊκή Άμυνα του αύριο».

«Έπεσαν» οι υπογραφές για την απόκτηση Belharra και έξι επιπλέον Rafale (video)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η συμφωνία υπεγράφη στο θωρηκτό “Αβέρωφ”.

Πανηγυρικό τόνο έδωσε η παρουσία του αεροπλανοφόρου “CHARLES DE GAULLE” στο Φάληρο. Μετά το τέλος της τελετής στο θωρηκτό “Αβέρωφ”, ο Ν. Παναγιωτόπουλος και η Φλ. Παρλί, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Γεωργία Σκιτζή

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος