Επέλαση της Όμικρον – Αισιοδοξούν οι επιστήμονες για το επόμενο δίμηνο

Ο κορονοϊός επιμένει, όπως αποτυπώνεται στους δείκτες της πανδημίας, και αυτό οφείλεται στο παρατεταμένο κρύο, τη χαλάρωση των μέτρων και την τελευταία υπερμεταδοτική μετάλλαξη. Παρά την επέλαση της παραλλαγής Όμικρον, η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας είναι προς το παρόν ήπια και διαχειρίσιμη. Έτσι συνεχίζονται σταδιακά τα βήματα προς την κανονικότητα, με τους επιστήμονες να εκφράζουν αισιοδοξία για το επόμενο δίμηνο.

«Ο εμβολιασμός ως covid pass χρησιμοποιείται για να μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ. Άπαξ και δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει και λόγος χρήσης της. (…) Στους επόμενους 1-2 μήνες, γι`αυτό και έχω πει 50% πριν το Πάσχα να συμβεί αυτό, ίσως και την Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα να μην το έχουμε» δήλωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Δεν είναι δυνατόν επ` άπειρον να μένει όλη η κοινωνία μπλοκαρισμένη γιατί κάποιοι εξακολουθούν να μην εμβολιάζονται» σημείωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Πρόσθεσε ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά, αν δεν έχουμε κάποιο νέο στέλεχος, είναι λογικό να περιοριστούν τα μέτρα και να πάμε στην ατομική ευθύνη του καθενός».

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 12.462 νέες μολύνσεις σε 173.388 τεστ και 44 θανάτους, ενώ 346 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

«Εξαρτάται από εμάς το εάν θα αποτρέψουμε το πέμπτο κύμα» είπε ο Νίκος Καπράβελος, διευθυντής Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο “Παπανικολάου” και συμπλήρωσε: «Είναι πληθυσμός ευάλωτος και ανεμβολίαστος, που μπορεί να δώσει ένα πέμπτο κύμα, το οποίο μπορεί να φέρει πάλι τα νοσοκομεία μας σε δύσκολη θέση και έξω από τα όριά τους, επομένως δεν είναι καιρός για χαλάρωση».

Αρνητικός στα τεστ κορονοϊού που υποβλήθηκε βρέθηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Δευτέρα επιστρέφει στο γραφείο του. Είχε νοσήσει την περασμένη Δευτέρα.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος