Επεισόδια σε ΕΠΑΛ: Στο «φως» αποκαλυπτικοί διάλογοι – Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας ακροδεξιές ομάδες

Αυξάνονται οι ακροδεξιοί που παρεισφρέουν σε συγκεντρώσεις και προκαλούν βίαια επεισόδια και τραυματισμούς πολιτών. Μετά τις δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις στις συγκεντρώσεις έξω από τα ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, ένας 30χρονος, παλαιόθεν γνώριμος των αρχών, συνελήφθη στο Νέο Ηράκλειο για επίθεση κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής συγκέντρωσης.

O 30xρονος που συνελήφθη ως ένας από τους δράστες της επίθεσης στο Νέο Ηράκλειο εναντίον μελών αντιφασιστικών οργανώσεων φωτογραφίζεται με υψωμένο το δεξί χέρι σε ναζιστικό χαιρετισμό μπροστά στον Παρθενώνα, επιδεικνύει το τατουάζ με τη σβάστικα ενώ έχει απαθανατιστεί και σε τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με τα διακριτικά του νεοναζιστικού μορφώματος.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το 2019 είχε συλληφθεί για επεισόδια μετά την παρέλαση της επετείου της 25ης Μαρτίου, στην Καλλιθέα, ενώ τον περασμένο Ιούλιο, είχε προσαχθεί από το κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε συγκέντρωση αντιεμβολιαστών.

Όπως προκύπτει από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, φέρεται να είναι βασικό μέλος εθνικιστικής ακροδεξιάς οργάνωσης.

Τα πολιτικά φρονήματα του καθενός δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με τη σχηματισθείσα δικογραφία, είπε ο συνήγορος του 30χρονου, Χαράλαμπος Κατσιβάρδας.

Στον συλληφθέντα απαγγέλθηκαν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Οι επιθέσεις στο Νέο Ηράκλειο αλλά και στη Θεσσαλονίκη φέρεται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, να συνδέονται μεταξύ τους με ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης. Εκπρόσωποι του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη έδωσαν στη δημοσιότητα διαλόγους για τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου:

«Να ξέρετε σήμερα ήταν κι ένας μαθητής μέσα στο σχολείο μας που ήταν μέσα στην ΚΝΕ μόλις τον καταλάβαμε τον σαπίσαμε στο ξύλο ασθενοφόρο τον πήρε. Μέσα στο σχολείο τον δείραμε». 

«Σήμερα θα έχετε θάνατο».

«Παιδιά καλύτερα ελάτε στο ΕΠΑΛ γιατί θα έρθουν πάλι τα κουμμούνια… θα έρθουν τα παιδιά που το οργανώνουν από τον Εύοσμο…»

Σύμφωνα με τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Λεωνίδα Στολτίδη: «οι δράστες έχουν σχέση με πολλά, έχουν σχέση με τον υπόκοσμο, έχουν σχέση με δραστηριότητες μεμονωμένα και οπαδικές, έχουν σχέση με πολιτικούς χώρους ακροδεξιούς».

«Όταν έρχονται με βαριές αλυσίδες, με λοστάρια, ακόμα και με taser μέσα σε κόσμο για να κάνουν μία επίθεση αναίτια μόνο δολοφονική μπορείς να την χαρακτηρίσει» λέει μέλος της ΚΝΕ στην κάμερα της ΕΡΤ.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έχουν καταγραφεί μέσα από τα ΕΠΑΛ, να χαιρετούν ναζιστικά.

Ήταν στο δρόμο προς Σταυρούπολη με πατίνι και με ποδήλατο με φίλους του, αναφέρει πατέρας συλληφθέντα.

Για χυδαία και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη να αφήσει τις ίσες αποστάσεις για το χάιδεμα του ακροδεξιού ακροατηρίου. Η χυδαία και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, δεν αποτελεί μόνο επίθεση στην αριστερά αλλά ξέπλυμα και εξιλέωση της ακροδεξιάς. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».

«Σύμβολα ναζιστικά και κάθε άλλο ξενόφερτο σύμβολο δεν έχει θέση στην Ελλάδα.Το σύμβολο της πατρίδας και του Έθνους είναι ένα: Η γαλανόλευκη σημαία» τονίζει η Ελληνική Λύση.

Οι έρευνες της αστυνομίας είναι σε εξέλιξη.

Στο στόχαστρο της αστυνομίας οι παραφυάδες της Χρυσής Αυγής – Μήνυμα μηδενικής ανοχής από τον Τάκη Θεοδωρικάκο

Ανάβουν πυρσούς , φοράνε κράνη και κουκούλες… Βγαίνουν στους δρόμους τα βράδια θέλοντας να αναβιώσουν τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής… Είναι οι παραφυάδες της εγκληματικής οργάνωσης, που μετά την καταδίκη και τη φυλάκιση των πρωτοκλασάτων στελεχών της, επιχειρούν να ζωντανέψουν τη βίαιη δράση στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οι ειδικές υπηρεσίες της Αστυνομίας έχουν καταγράψει 16 οργανώσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε απόρρητη έκθεση για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στην Ελλάδα.

Στην Αττική εκτιμάται ότι οι ομάδες αυτές αριθμούν περίπου 5000 μέλη.

Με δήλωσή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στέλνει μήνυμα μηδενικής ανοχής:

«Καμία βία δεν γίνεται ανεκτή. Καμία βία δεν είναι αποδεκτή και ασφαλώς τα καδρόνια νοσταλγών της Χρυσής Αυγής δεν αντιμετωπίζονται από άλλα καδρόνια, αλλά από τη δράση του συντεταγμένου κράτους. Γι’ αυτό το σκοπό η Ελληνική Αστυνομία διενεργεί εκτεταμένες έρευνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ήδη υπάρχει μία σύλληψη για το χθεσινό επεισόδιο στο Νέο Ηράκλειο. Ενός ατόμου από τον ακροδεξιό χώρο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση από την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω αποτελέσματα».

Σε μία από αυτές τις οργανώσεις-παραφυάδες της Χρυσής Αυγής, ανήκε ο 30χρονος που συνελήφθη για την επίθεση σε συγκέντρωση κατά του φασισμού στο Νέο Ηράκλειο. Τα μέλη της ομάδας του εκπαιδεύονται στις πολεμικές τέχνες, κάνουν πεζοπορίες σε βουνά και εξορμήσεις τα βράδια για να γράψουν συνθήματα. Κρύβουν τα χαρακτηριστικά τους, ενώ πάντα –όπως λένε- είναι έτοιμοι για μάχη στο δρόμο με αναρχικούς.

Δυναμική ήταν η συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις του περίφημου αντιεμβολιαστικού κινήματος, ενώ το παρών έδωσαν και στα μέτωπα των πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Κάτια Νιάκαρη, Λία Χριστάρα, Κώστας Καντούρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος