Επανένταξη κρατουμένων και αποφυλακισμένων στην αγορά εργασίας – ΟΑΕΔ και ΕΠΑΝΟΔΟΣ ενώνουν δυνάμεις

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ του ΟΑΕΔ και του ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ», με στόχο την προετοιμασία επανένταξης των κρατουμένων και αποφυλακισμένων στην αγορά εργασίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, η συνεργασία αφορά την ανάπτυξη και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων και προγραμμάτων, με στόχο την αποτελεσματική προώθηση στην απασχόληση ενηλίκων και ανηλίκων, προκειμένου να επιτευχθεί η τοποθέτησή τους σε θέσεις εργασίας με παράλληλη προετοιμασία και υποστήριξη.

Ειδικότερα,  προβλέπεται η συνεργασία στους τομείς:

  • Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε εργαστήρια σε καταστήματα κράτησης, με σκοπό την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των κρατουμένων για την ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους και την ευκολότερη κοινωνική τους επανένταξη.
  • Ανάπτυξη μηχανισμού προώθησης των αποφυλακισμένων σε συγκεκριμένες ειδικότητες στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, καθώς και ενημέρωση επιχειρήσεων και αποφυλακισμένων σχετικά με την προσφορά και ζήτηση εργασίας στην αγορά εργασίας.
  •  Δράσεις της Υπηρεσίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων του ΟΑΕΔ και της ΕΠΑΝΟΔΟΥ για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φυλακισμένοι, οι αποφυλακισμένοι και οι οικογένειές τους.
  • Ενημέρωση και προώθηση των αποφυλακισμένων από τα Γραφεία Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων του ΟΑΕΔ σε δράσεις συμβουλευτικής, επαγγελματικού προσανατολισμού, επιχειρηματικότητας, κατάρτισης και απασχόλησης.
  • Προετοιμασία και υποστήριξη των αποφυλακισμένων από την ΕΠΑΝΟΔΟ για την κοινωνική επανένταξή τους και παροχή ψυχοκοινωνικής και νομικής συμβουλευτικής κατά τη διάρκεια της προσαρμογής τους στο εργασιακό περιβάλλον.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε: «Η προώθηση στην απασχόληση των ανέργων από όλες τις κοινωνικές ομάδες, χωρίς αποκλεισμούς, αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Οργανισμού. Η προστασία της κοινωνικής συνοχής και η εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού είναι προτεραιότητά μας».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΔΣ του ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ», καθηγήτρια Χριστίνα Ζαραφωνίτου, σημείωσε: «Η επαγγελματική αποκατάσταση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποφυλακισμένοι, μετά την αποφυλάκισή τους και η σημερινή συμφωνία θα συμβάλει στην ομαλότερη επαγγελματική τους επανένταξη είτε μέσω της απόκτησης δεξιοτήτων με την παρακολούθηση από μέρους τους εργαστηρίων που θα λειτουργήσουν οι δύο φορείς εντός των φυλακών και εκτός αυτών είτε με τη σύνδεση των αποφυλακισμένων με τους εργοδότες που αναζητούν εργαζόμενους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ