ΕΟΔΥ: Τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα — Τι γίνεται στον κόσμο

Tρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα, που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» κατά τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εντοπίστηκαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) καθώς και πυρετό, και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml). Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά. Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία, και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις επιστημονικές εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης.

Επιδημιολογία οξείας ηπατίτιδας ανά την υφήλιο

Στις αρχές Απριλίου, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Σε κανένα περιστατικό δεν τεκμηριώθηκε λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση με ταξίδια, ή έκθεση σε τοξικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (εμέτους ως προεξάρχον σύμπτωμα), που προηγούνται του ικτέρου.

Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί ανάλογα περιστατικά σε 16 ευρωπαϊκές χώρες όπως και σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη. Ο συνολικός αριθμός περιστατικών παγκοσμίως είναι εξαιρετικά μικρός. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 300 περιστατικά, εκ των οποίων τα 163 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και προστίθενται χώρες με ύποπτα κρούσματα, δεν φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών ανά χώρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διασπορά είναι περιορισμένη.

Τα περισσότερα από τα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία, ορισμένα χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένα μικρό ποσοστό υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει εντοπιστεί αδενοϊός και/ή ιός SARS-CoV-2, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, η υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.

Τι λέει ο Χαράλαμπος Γώγος

Ο παθολόγος και λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος ρωτήθηκε στο δελτίο της ΕΡΤ για το θέμα. Όπως είπε περιμέναμε να έρθουν κι εδώ τέτοια περιστατικά και εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει πρόβλημα. «Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μία επιδημιολογική επιτηήρηση σε οτιδήποτε σχετικό εμφανίζεται. Πιστεύω ότι δεν θα είναι κάτι σημαντικό, θα το παρακολουθήσουμε».

Όσον αφορά στις ηλικίες των παιδιών, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι «τα συνήθη περιστατικά μέχρι τώρα που παρακολουθήσαμε και στην Ευρώπη ήταν ηλικίες 2-5 ετών και κάποια μεγαλύτερα παιδιά. Στα περιστατικά που σημειώθηκαν στην Αγγλία δεν υπήρξε κάποια επιδημολογική συσχέτιση μεταξύ τους και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει γίνει σαφές πού οφείλονται. Ξέρουμε ότι στα περισσότερα απο αυτά απομονώθηκε ένας ιός, ο αδενοϊός, ο οποίος προσβάλλει πολύ συχνά αυτές τις ηλικίες αυτέ, απλώς δεν κάνει ηπατίτιδες. Τώρα μπορεί να σχετίζεται με την συνύπαρξη ενός άλλους παθογόνου, ενός δευτερου ιού που μπορεί να συνυπάρχει ή να σχετίζεται με μία post covid διαδικασία».

Τέλος τόνισε ότι «είναι μία ιστορία που ψάχνεται, είναι εδώ και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για αυτό και πρέπει να την παρακολουθούμε πολύ στενά» σημειώνοντας ότι στο εξωτερικό υπήρξαν περιπτώσεις που χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος.

Από την μερά της η Άννα Παρδάλη παιδίατρος και μέλος ΔΣ Ένωσης παιδιάτρων Αττικής σημειώνει ότι «ήταν ένας ιός που κυκλοφορούσε ήδη στη χώρα μας. Η απορία μας ήταν γιατί συμπεριφέρεται σε κάποιες περιπτώσεις στα παιδιά σαν να είναι ανοσοκατεσταλμένα». Όπως εξηγεί «η συμμετοχή από το ήπαρ είναι κάτι το οποίο συμβαίνει και η ακραία συμμετοχή που οδηγεί σε ηπατίτιδα είναι η πιο σοβαρή έκφραση. Όμως συντρέχουν και προϋποθέσεις. Είμαστε σε μία περίοδο που προηγήθηκε η πανδημία, που τα παιδιά έμειναν μέσα» λέει ενώ κλείνοντας τονίζει ότι η γνώμη της είναι ότι «ο κορονοϊός έχει επιδράσει στο να εξαντλήσει το ανοσοποιητικό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος