Ένθετο Παιδεία: «Αντίστροφη μέτρηση» για τη λειτουργία των πρώτων Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης

H Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο ERTNEWS για τις τρεις πρώτες Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης. Πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό θεσμό που προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση σε περιζήτητες ειδικότητες στοχευμένες στην τοπική οικονομία.

Στις 14 Νοεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στη δομή του Περάματος και του Μετσόβου ενώ η σχολή της Σύρου θα λειτουργήσει τον προσεχή Φεβρουάριο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση εγγραφής μέχρι τις 10 Νοεμβρίου ηλεκτρονικά ή διά ζώσης. Για την επαγγελματική σχολή κατάρτισης Περάματος στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ Κορυδαλλού και για την σχολή στο Μέτσοβο στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ιδιαίτερη ζήτηση από την αγορά εργασίας εμφανίζουν αρκετές ειδικότητες των επαγγελματικών λυκείων. Ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια είναι η τάξη μαθητείας.

Η νέα έρευνα του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις για την επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα αναφέρει ότι το σχολικό έτος 2020-2021 τις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης της δευτεροβάθμιας επέλεξαν μόνο 1 στους 3 μαθητές και μόνο το 37% των μαθητών στα ΕΠΑΛ είναι κορίτσια.

Από όσους επιλέγουν τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, το 93% επιλέγει τα ΕΠΑΛ και τις άλλες δομές ενδοσχολικής κατάρτισης, και μόνο το 7% πηγαίνει στις ΕΠΑΣ Μαθητείας. Στην ΕΕ συμβαίνει το αντίθετο -εκεί ποσοστό 70% επιλέγουν τη μαθητεία.

Η κάμερα του ERTnews βρέθηκε στο 1ο Πρότυπο ΕΠΑΛ Περάματος. Μαθητές εξηγούν γιατί επέλεξαν το επαγγελματικό λύκειο ενώ εκπαιδευτικοί και ειδικοί εξηγούν πως η τάξη μαθητείας συνδέεται με την αγορά εργασίας.

Η Ελπίδα Κουτσογιάννη βρέθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου στο σχολείο που σπάει τα στερεότυπα και θέτει στο κέντρο τον μαθητή. Συνομίλησε με μαθητές που αποτελούν φωτεινά παραδείγματα. Επισκευάζουν τα θρανία στα διαλείμματα, έχουν δημιουργήσει θεατρική ομάδα, ασχολούνται με κατασκευές, έχουν γεωπονικό εργαστήρι και τράπεζα αίματος.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΛΙΝΑ ΚΟΛΥΒΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος