Εντατικολόγοι: Δεν γίνεται επιλογή ασθενών, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια

Τον τρόπο λειτουργίας των ΜΕΘ ανέλυσαν ειδικοί σε συνέντευξη Τύπου στο νέο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι απογοητευτικό και προσβλητικό να ακούγεται ότι γίνεται επιλογή ασθενών.

«Οι γιατροί, οι νοσηλευτές  και το προσωπικό των ΜΕΘ με θλίψη κι απογοήτευση παρακολουθούμε τις συζητήσεις για τη λειτουργία των μονάδων εντατικής θεραπείας» τόνισε αρχικά η καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας, ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

Οι εντατικολόγοι είπαν στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης ότι υπάρχει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα τα τελευταία δυο χρόνια στη χώρα μέσα από την οποία το ΕΚΑΒ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και τα νοσοκομεία ξέρουν ανά πάσα στιγμή που υπάρχει διαθέσιμη κλίνη, όμως ένας που δεν ξέρει να «διαβάσει» το σύστημα θα αντλήσει λάθος στοιχεία. Για παράδειγμα μπορεί να βλέπουν 30 κρεβάτια αλλά να είναι 5 γιατί αθροίζουν κρεβάτια από άλλες μονάδες που δεν έχουν σχέση με τις μονάδες που νοσηλεύεται το γενικό περιστατικό ή το περιστατικό Covid. Ακόμα όπως είπε η Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Διευθύντρια ΜΕΘ ΠΓΝ «Αττικόν», πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο καθώς για παράδειγμα στις 17:10 μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχουν 2 ελεύθερα κρεβάτια και δέκα λεπτά αργότερα αυτά να μην υπάρχουν.

Η κ. Κοτανίδου σημείωσε ότι όταν οι κλίνες στις ΜΕΘ δεν επαρκούν η εισαγωγή των ασθενών στις ΜΕΘ γίνεται βάσει κριτηρίων προτεραιότητας που έχουν θεσπισθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και είναι καταγεγραμμένα σε πέντε σελίδες. Το πρώτο κριτήριο είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια και η αιμοδυναμική αστάθεια ενώ το τελευταίο κριτήριο είναι να είναι κάποιος εγκεφαλικά νεκρός όπου στόχος είναι να βρεθούν όργανα. Η ηλικία δεν είναι στα κριτήρια διαλογής, διευκρίνισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Εξήγησε ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ ο ασθενής παραμένει σε λίστα αναμονής και λαμβάνει την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε θάλαμο ή σε ειδικό χώρο ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ιδανική αντιμετώπιση γίνεται στο ελεγχόμενο περιβάλλον της ΜΕΘ.

Η κ. Κοτανίδου υπογράμμισε ακόμα μεταξύ άλλων ότι το αίτημά μας για στελέχωση των ΜΕΘ με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου: 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος