Σε μάστιγα εξελίσσονται τα περιστατικά οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν σε τροχαία ατυχήματα.
Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με τον απολογισμό της ΕΛ.ΑΣ. για το 2024, οι παραβάσεις για μέθη ήταν 32.202, καταγράφοντας αύξηση 19% σε σχέση με το 2023, χρονιά κατά την οποία σημειώθηκαν 26.217 παραβάσεις.
Αν πρόκειται για οδηγό μοτοσυκλέτας ή νέο οδηγό αυτοκινήτου το όριο είναι 0,09 mg, ενώ για έμπειρο οδηγό το όριο είναι 0,24 mg. Αν η μέτρηση βγει πάνω από τα όρια, ο νόμος δίνει δεύτερη ευκαιρία στον οδηγό, ο οποίος μένει στην άκρη για 15 λεπτά προκειμένου να συνέλθει. Ακολουθεί η τελική μέτρηση που λαμβάνεται υπόψη από την Τροχαία.
Με όριο το 0,24 και την τελική ένδειξη στο μηχάνημα να φτάνει το 0,57 ο οδηγός επιβαρύνθηκε με 700 ευρώ πρόστιμο, 9 βαθμούς στο point system, ενώ το όχημα το παραλαμβάνει γερανός της Τροχαίας.
Για αυτά τα επίπεδα αλκοόλ, το πρόστιμο των 700 ευρώ ισχύει και στο νέο κυρωτικό πλαίσιο του ΚΟΚ, το οποίο στην παρούσα φάση βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Σε περίπτωση που τα επίπεδα αλκοοόλ στο αίμα του οδηγού ξεπεράσουν τα 0,60 mg σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, το πρόστιμο εκτοξεύεται στα 1.200 ευρώ, ενώ προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για έξι μήνες.
Εκτός από το πρόστιμο, ο πολίτης καλείται να πληρώσει και το κόστος του γερανού. Μοναδική πιθανότητα να το αποφύγει είναι να υπάρχει νηφάλιος συνεπιβάτης που μπορεί να οδηγήσει.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Κοβός
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος