Ιδιαίτερα σημαντική είναι η λήψη μέτρων στα συνεργεία που εργάζονται σε συνθήκες καύσωνα, τονίζει η Ένωση Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ-ΚΗΕ. Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τις συνθήκες καύσωνα, οι τεχνικοί της ΔΕΗ εργάζονται για την αποκατάσταση βλαβών είτε μετά από πυρκαγιές, είτε σε συνθήκες κακοκαιρίες και είναι συνεχώς εκτεθειμένοι σε κινδύνους.
Όπως αναφέρει η ΕΤΕ: «Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δημιουργούνται ειδικές συνθήκες με την αύξηση της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας που μπορεί να οδηγήσουν σε συνθήκες καύσωνα, όπως αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας, όπου οι εργαζόμενοι καταπονούνται περισσότερο από κάθε άλλον.
Αυτές οι συνθήκες είναι δυνατόν να προκαλέσουν ατυχήματα, επικίνδυνα περιστατικά, προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία καθώς και βλάβες στην υγεία των εργαζομένων, οι οποίες κυμαίνονται από ενοχλητικά δερματικά εξανθήματα μέχρι θάνατο από θερμοπληξία.
Όλοι οι εργαζόμενοι καταπονούνται θερμικά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει ωστόσο να δίδεται σε αυτούς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας όπως: καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, εγκυμονούσες, εργαζόμενοι με γενικά νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας, διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς, διαταραχές της αρτηριακής πίεσης, αναιμία, ψυχικά νοσήματα, καθώς και εκείνοι που λαμβάνουν κάποιες κατηγορίες φαρμάκων όπως διουρητικά, αντιδιαβητικά κ.α. Στα πιο πάνω θα πρέπει να προστεθεί και η παχυσαρκία (30% περισσότερο του προβλεπόμενου ιδανικού βάρους). Η ένταξη στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον Γιατρό Εργασίας της επιχείρησης ή (στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η απασχόληση Γιατρού Εργασίας) με ιατρική βεβαίωση που προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.
Επίσης Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν και οι συνάδελφοι τεχνικοί που εργάζονται στην ύπαιθρο στο ΔΕΔΔΗΕ και στον ΑΔΜΗΕ, θα πρέπει να λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα και να ζητούν από την υπηρεσία τους τη χορήγηση των απαιτούμενων μέσων προστασίας, αυτό αφορά όλους τους συναδέλφους καθώς και τους εργοδηγούς και αρχιτεχνίτες.
Η επικινδυνότητα του επαγγέλματος είναι μεγάλη και γίνεται πολύ μεγαλύτερη σε συνθήκες καύσωνα, είναι πολλά τα παραδείγματα θανατηφόρων ατυχημάτων κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες συνθήκες.
Η Επιχείρηση οφείλει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο :
Ν. 3850/2010
Π.Δ. 305/96
Π.Δ. 16/1996
Εγκύκλιοι ΣΕΠΕ
Διαιτητικές Αποφάσεις
Κανονισμοί Εργασίας
1.Κατάλληλα οργανωτικά μέτρα
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα οργανωτικά μέτρα κατά τις ημέρες του καύσωνα, τα οποία συνίστανται στα ακόλουθα :
Δημιουργία διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για την μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
Διαμόρφωση χώρων κατάλληλα κλιματισμένων για ανάπαυση.
Παροχή στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (10οC – 15οC)
Προγραμματισμός των εργασιών που καταπονούν θερμικά, εκτός θερμοκρασιών αιχμών.
Μείωση των ιδιαιτέρως βαρέων εργασιών, όπως η χειρωνακτική διακίνηση βαρέων φορτίων, κατά τις ώρες της θερμοκρασιακής αιχμής.
2.Υπαίθριες εργασίες
Ειδικά για όσους εργάζονται σε υπαίθριες εργασίες που είναι και οι πλέον εκτεθειμένοι (τεχνικοί) πρέπει να λαμβάνονται τα εξής μέτρα :
- Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής.
- Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10οC – 15οC).
- Διαμόρφωση σκιερού μέρους για διαλείμματα.
- Κατασκευή στεγάστρων όπου είναι εφικτό για την εκτέλεση εργασιών.
- Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι κοπιαστικότερες εξ αυτών να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
- Μείωση της απασχόλησης σε υπαίθριες εργασίες από τις 12.00-15.00
3.Ετοιμότητα
Ο εργοδότης σε συνεργασία με τον Γιατρό Εργασίας, τον Τεχνικό ασφαλείας και την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας όπου αυτή υπάρχει ή τον εκπρόσωπο των εργαζομένων όταν δεν υπάρχει Επιτροπή ΥΑΕ, οφείλουν να έχουν σχέδιο στο οποίο να εξειδικεύονται τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα που παίρνει η επιχείρηση με στόχο την μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
4.Έλεγχοι
Επιβάλλεται η διενέργεια προληπτικών ελέγχων από τους Επιθεωρητές Εργασίας για την επίβλεψη της εφαρμογής των μέτρων που αφορούν στα μέτρα αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων».
Σχετικές ειδήσεις
Οδηγίες για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων από την ΓΣΕΕ
ΕΚΑ: Οδηγίες για αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης εργαζομένων
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος