Ενισχύσεις στις δυνάμεις πυρόσβεσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς

Με κάθε τρόπο και με κάθε διαθέσιμο μέσο στηρίζεται η προσπάθεια στα πύρινα μέτωπα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Αρκετοί Δήμοι ενισχύουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης στέλνοντας δημοτικά οχήματα. Σταχυολογήσαμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ενισχύσεις στις δυνάμεις πυρόσβεσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, ανακοίνωσε ότι: «Από το πρωί τα διαθέσιμα μέσα του Δήμου μας, υποβοηθούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο Δήμο Αχαρνών.
Παράλληλα με 24ωρες βάρδιες του προσωπικού πυροπροστασίας, με την λειτουργία του αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης, προσέχουμε – προστατεύουμε το άλσος μας.
Συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια».

Ενισχύσεις στις δυνάμεις πυρόσβεσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς

Ο Δήμος Ιλίου έκανε γνωστό πως: «Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος με τους εργαζόμενους και τις υδροφόρες του Δήμου στο μέτωπο της φωτιάς της Φυλής. Στη μάχη για να σωθούν άνθρωποι, ζώα, περιουσίες και περιβάλλον.
Αυτές τις δύσκολες στιγμές είμαστε στο πλευρό του Δημάρχου Χρήστου Παππού και των πολιτών της Φυλής».

Ενισχύσεις στις δυνάμεις πυρόσβεσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς

Ο Δήμος Περιστερίου, από χθες έχει στείλει στις περιοχές Πάρνηθας, Φυλής, Μενιδίου, Χασιάς και Ασπροπύργου, υδροφόρες και προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας και ενισχύει με ουσιαστικό ρόλο το δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

Ενισχύσεις στις δυνάμεις πυρόσβεσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς

O Δήμος Ελευσίνας συνέδραμε στο μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε στον Δήμο Φυλής, με τις υδροφόρες του.

Αρκετοί Δήμοι ζητούν από τους πολίτες να περιορίσουν την εναπόθεση σκουπιδιών. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Δήμου Νέας Ιωνίας, που επισημαίνει: «Ο Δήμος Νέας Ιωνίας απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες για τον περιορισμό απόθεσης απορριμμάτων λόγω της απόφασης του ΕΔΣΝΑ να κλείσει προσωρινά ο ΧΥΤΑ Φυλής, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 22.8.23.
Παρακαλούμε έως ότου επαναλειτουργήσει ο ΧΥΤΑ, να περιορίσετε την απόθεση: απορριμάτων, ογκωδών, κλαδεμάτων
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας».

Ενισχύσεις στις δυνάμεις πυρόσβεσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς

Ο Δήμος Καλαμαριάς στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Αλεξανδρούπολη και αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Οι ανεξέλεγκτες φωτιές στην Αλεξανδρούπολη και η μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί ο Έβρος δεν έχουν αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Καλαμαριάς, μέσω της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Εύας Ντόντη-Μπανιώρα, επικοινώνησε με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να δηλώσει παρόν σε οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν οι πολίτες της περιοχής.
Σήμερα επικοινώνησε με την κα Ντόντη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να ενημερώσει πως θα επιθυμούν τη βοήθεια της Καλαμαριάς, δίνοντας μία λίστα από διάφορά είδη που χρειάζονται. Έτσι τις επόμενες δύο μέρες, Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής (Ι.Παπανικόλα 18 & Αμισσού), από τις 7:00 έως τις 15:00 θα συγκεντρώνουν:

·Νερά, χυμούς, γάλατα κονσέρβας και γαλατάκι
·Συσκευασμένα ψωμάκια
·Φρυγανιές, αλμυρά μπισκότα, κριτσίνια και γαλέτες
·Ατομικές μερίδες βιτάμ και μέλι
·Ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα
·Κονσέρβες
·Ελληνικό καφέ και ζάχαρη

Είδη υγιεινής
·Πάνες
·Σερβιέτες
·Χαρτί υγείας
·Μωρομάντηλα
·Οδοντόκρεμες
·Σαμπουάν & Αφρόλουτρα
·Σεντόνια & πετσέτες
·Ξυραφάκια & Αφρό Ξυρίσματος
·Παντόφλες μιας χρήσης
·Χτένες & βούρτσες
·Εσώρουχα (συσκευασίας)».

Ενισχύσεις στις δυνάμεις πυρόσβεσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς
Βελβίτσι – πηγή φωτο Δήμος Πατρέων

Στην Πάτρα

Στην πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης 23/8 στο Βελβίτσι, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλη Αναστασίου, πήγαν στο σημείο από την πρώτη στιγμή, ενώ η Πολιτική Προστασία του Δήμου, με εργαζόμενους και μηχανήματα, βρίσκεται στην περιοχή, ενισχύοντας με υδροφόρες και εργαζομένους, την Πυροσβεστική, στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης, αφού οι φλόγες έφτασαν κοντά στις αυλές σπιτιών.

Σε πολλές περιπτώσεις προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε Δήμους, έχουν αναβληθεί, κυρίως λόγω της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας, και συνίσταται η διασταύρωση της πληροφορίας για όσους/ες είχαν προγραμματίσει να τις παρακολουθήσουν.

Ενισχύσεις στις δυνάμεις πυρόσβεσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς
πηγή φωτο ΕΔΑΣΑ

Οι Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής

Η Ομάδα Δασοπυρόσβεσης του ΕΔΑΣΑ με τα οχήματα του Συλλόγου, προσπαθεί να βοηθήσει στις προσπάθειες αναχαίτισης της πυρκαγιάς πάνω στις στροφές του δρόμου στην Πάρνηθα.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Τεράστια η προσφορά των εθελοντών στα πύρινα μέτωπα της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΕΣ: «Οι εθελοντές Σαμαρείτες –Διασώστες κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή για να συνδράμουν τις δυνάμεις κατάσβεσης και τους πολίτες στις πυρόπληκτες ζώνες της Πάρνηθας και ιδιαίτερα στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου, όπου δυστυχώς οι φλόγες έχουν κατακάψει σπίτια στο καταστροφικό πέρασμά τους.

Ενισχύσεις στις δυνάμεις πυρόσβεσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς

Συγκεκριμένα, πολυμελές κλιμάκιο εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών του Τμήματος Αθήνας, με διασωστικό όχημα του Ε.Ε.Σ, μετέβη από νωρίς το πρωί στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου, προκειμένου να ενισχύσει το ιδιαίτερα δύσκολο έργο κατάσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η συμβολή τους στην διαδικασία εκκένωσης που πραγματοποιήθηκε, με τους εθελοντές να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα για να εντοπίσουν κατοίκους που δεν είχαν απομακρυνθεί, βοηθώντας τους να εκκενώσουν με ασφάλεια το σημείο. Ταυτόχρονα, προσέφεραν Πρωτοβάθμια Υγειονομική Περίθαλψη σε πυροσβέστες και πολίτες στον Υγειονομικό Σταθμό που εγκατέστησαν, οι περισσότεροι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν ελαφρά εγκαύματα, δακρύρροιες, δύσπνοιες από τη συνεχή τη μάχη με τις φλόγες.

Οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ. έσωσαν δεκάδες κατοικίδια από την πύρινη “κόλαση”.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην έρευνα και διάσωση δεκάδων κατοικίδιών που εντοπίστηκαν εγκαταλειμμένα μέσα σε αυλές σπιτιών από τους εθελοντές Σαμαρείτες – Διασώστες του Ε.Ε.Σ. Εν συνεχεία, αφού περιέθαλψαν τα τρομαγμένα ζώα, τα μετέφεραν σε ασφαλές σημείο. Ο Ε.Ε.Σ. απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην εγκαταλείπουν δεμένα ή εγκλωβισμένα τα κατοικίδιά και τα οικόσιτα ζώα στις πυρόπληκτες ζώνες».

Ενισχύσεις στις δυνάμεις πυρόσβεσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς

Εκστρατεία κοινωνικής αλληλεγγύης από τον Δήμο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη

Τρόφιμα μακράς διάρκειας, ιατροφαρμακευτικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης-ατομικής υγιεινής-ρουχισμού, συλλέγει ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη και στηρίζει έμπρακτα τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές. Τα είδη θα συγκεντρώνονται καθημερινά από την Πέμπτη 24 Αυγούστου στο Δημαρχείο Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10 ώρες 08:00 – 20:00) και Δημαρχείο Αγ. Ι. Ρέντη (Μπιχάκη 8, ώρες 08:00 -15:00).

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης επισημαίνει: «Καλώ τους δημότες και τους φορείς να συνδράμουν σ΄αυτή την προσπάθεια επειδή στις μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις ο Δήμος μας ήταν πάντα αρωγός δείχνοντας ανθρωπιά και αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη. Δεν νοείται κοινωνική ευαισθησία χωρίς αυτή να γίνεται πράξη ζωής».

Συγκεκριμένα συγκεντρώνονται:
Τρόφιμα μακράς διάρκειας (όσπρια, κονσέρβες, μπισκότα, ξηροί καρποί, βρεφικές τροφές και άλλες συσκευασμένες τροφές μακράς διάρκειας, εμφιαλωμένα νερά, γάλατα και χυμοί).
Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.α.)
Βρεφικές πάνες, τροφές, παιδικά γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας
Κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα
Είδη ρουχισμού για παιδιά και ενήλικες
Είδη ατομικής υγιεινής
Μάσκες, αντισηπτικά, γάντια».

Σχετική είδηση: Πάρνηθα: ‘Οταν η φύση συναντιέται με την ιστορία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος