Ενεργειακό «τσουνάμι»: Τι θα κρίνει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ – Δεδομένα και σενάρια

Array

Το πακέτο στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αφενός είναι σε άμεση συνάρτηση με την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, αφετέρου όμως δεν μπορεί να ξεφεύγει από τα δημοσιονομικά περιθώρια, τα οποία θα κριθούν και από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη, που θα γίνουν την Τετάρτη (7/9).

Τι σημαίνει η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου

Όταν η τιμή του διαμορφωνόταν στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αρκούσαν 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο για να καλυφθούν όλες οι εισαγωγές. Αν η τιμή παραμείνει στα 250 ευρώ για μεγάλο χρονικό διάστημα, η χώρα πρέπει να ξοδέψει 17,5 δισ. ευρώ για την αγορά των 70 δισεκατομμυρίων κιλοβατωρών που καταναλώνονται σε ετήσια βάση. Αυτά κάποιος πρέπει να τα πληρώσει. Ή ο καταναλωτής, ή ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το κόστος μέτρων στήριξης για το 2022

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι το κόστος των μέτρων στήριξης μόνο για την φετινή χρονιά θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Περίπου 8,5 δισ. ευρώ προϋπολόγιζαν στο οικονομικό επιτελείο μέχρι και πριν από λίγες ημέρες. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου επηρεάζει και το περιεχόμενο των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Τα σχέδια στήριξης για το 2022

Για φέτος, προτεραιότητα παραμένει η επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και η καταβολή αυξημένου επιδόματος θέρμανσης ή και η καταβολή άμεσης εισοδηματικής ενίσχυσης, αυτό που λέμε επιταγή ακρίβειας, στα φτωχότερα νοικοκυριά. Δεν είναι δεδομένο ότι θα επιδοτηθούν εκ νέου τα καυσίμα κίνησης ή το φυσικό αέριο.

Τα σχέδια του 2023  

Για το 2023 υπάρχουν δεδομένα. Η επιδότηση του ρεύματος πρέπει να συνεχιστεί αν δεν αλλάξει κάτι με τις διεθνείς τιμές. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έχει ήδη εξαγγελθεί ενώ η αύξηση των συντάξεων για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια είναι νομοθετημένη.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος, ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος