Ενδοοικογενειακή βία: Συγκλονίζει εφιαλτική μαρτυρία θύματος – Αύξηση των περιστατικών κατά 62% σε ένα χρόνο (video)

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στη χώρα μας, με θύματα κυρίως γυναίκες. Τα περιστατικά, μόνο σε έναν χρόνο, το 2021, αυξήθηκαν κατά 62%. Στην ΕΡΤ και στην Κάτια Νιάκαρη μίλησε μια γυναίκα που για χρόνια ζούσε τον εφιάλτη δίπλα στον σύζυγό της και μπροστά στα μάτια του παιδιού της. Το μήνυμα είναι ένα: «Δεν είστε μόνες».

Μητέρα ενός μικρού παιδιού και σύζυγος ενός κακοποιητή. Η μαρτυρία μιας νεαρής γυναίκας στην ΕΡΤ για τα όσα βίωνε στον γάμο της, λίγο μετά την γέννηση του παιδιού της, συγκλονίζει.

«Για κάποια χρόνια μετά την γέννηση του παιδιού, ξεκίνησε η κακοποίηση. Εξαναγκάζοντας με ακόμα και σε σεξουαλικές πράξεις, πιστεύοντας εγώ την μεταμέλεια που έδειχνε αγνοούσα όλη τη βασανιστική καθημερινότητα με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι ξυλοδαρμοί» είπε το θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Αν και οι καβγάδες ήταν συνέχεις και έντονοι, εκείνη βρήκε το κουράγιο να φύγει.

«Όταν αποφάσισα να φύγω και να του το γνωστοποιήσω, μπροστά στο παιδί, υπήρξε ένα από τα πιο βίαια περιστατικά, έσπαγε πράγματα του σπιτιού, έσπαγε τις πόρτες και βρίζοντας με μπροστά στο παιδί με χτύπησε στον τοίχο», ανέφερε η ίδια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβίβασε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη Βουλή, ανησυχητική είναι η αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας με θύματα κυρίως γυναίκες.

Από τις 11 Οκτωβρίου 2021 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022 κατεγράφησαν 1.632 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Αττική με τα περισσότερα στην διεύθυνση Αθηνών.

Ενδεικτικά, στο τμήμα Ομόνοιας έγιναν 153 καταγγελίες. Αντίστοιχα, το ίδιο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη κατεγράφησαν 592 περιστατικά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΡΤ, σε σύνολο 9.942 θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας το 2021 οι 7.375 ήταν γυναίκες.

«Γνωρίσαμε ήδη από την εποχή της πανδημίας ότι η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε, ίσως διπλασιάστηκε σε ορισμένες περιοχές της χώρας και αυτό οφείλονταν στην ιδιαίτερη πίεση που ασκήθηκε από την τριβή που δημιούργησε τόσο ο εγκλεισμός και πέρα από τις καραντίνες, οι πιέσεις οι οικονομικές πάνω στην οικογένεια» δήλωσε ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης.

Από τον Οκτώβριο του 2019, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναπτυχθεί δίκτυο εθνικής εμβέλειας 73 υπηρεσιών αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας.

Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη, Γιώργος Γεραφέντης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος