Ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής (video)

«Η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση». Αυτή η φράση ακούστηκε εκείνο το πρωί στις 7 Οκτωβρίου 2020 από τα μεγάφωνα του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο κόσμος ξέσπασε σε πανηγυρισμούς. Ήταν η στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου, που έβαζε τέλος στην δράση του νεοναζιστικού μορφώματος. Ήταν η μέρα που η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, δικαιώθηκε.

Με μια ιστορική απόφαση, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ένα χρόνο πριν, απεφάνθη ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», στέλνοντας στις φυλακές το διευθυντήριο της, το οποίο αποτελούσαν ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος και άλλοι έξι βουλευτές.

Οι υπόλοιποι 11 πρώην βουλευτές κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Ακολούθησαν αστυνομικές έρευνες καθώς κάποιοι από τους συνολικά 39 καταδικασθέντες, ανάμεσα ο Νίκος Μιχαλολιάκος αλλά και πρώην βουλευτές, παρέμειναν άφαντοι.

Ο Γιάννης Λαγός, συνελήφθη, έπειτα από ευρωπαϊκό ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του, στο Βέλγιο τον Απρίλιο του 2021 ενώ ο κύκλος αίματος, έκλεισε και με την σύλληψη του υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Χρήστου Παπά, από την Αντιτρομοκρατική, στην περιοχή του Ζωγράφου, την 1η Ιουλίου 2021.

Πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής για 6 χρόνια, επεσήμανε πως «δεν κουνιόταν φύλλο» χωρίς να το γνωρίζει ή να δίνει εντολή ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Η οικογένεια του Παύλου Φύσσα αναφέρει ότι: «Η νίκη εντός της δικαστικής αίθουσας αποτελεί ένα μήνυμα πως οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αντίστοιχων εγκλημάτων δεν θα μένουν πλέον ατιμώρητοι».

Ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και τα πρωτοπαλίκαρά του μπορεί να βρίσκονται πίσω από τα σίδερα, ωστόσο οι Αρχές φοβούνται ότι οι παραφυάδες της Χρυσής Αυγής επιδιώκουν την αναβίωση της ακροδεξιάς δράσης. Το μήνυμα να μην υπάρχει εφησυχασμός έστειλε με δήλωσή της στην ΕΡΤ η Μάγδα Φύσσα: «δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε, έχουμε μπροστά μας ένα εφετείο που είναι πάρα πολύ δύσκολο και αυτό και επίσης ο αγώνας στον δρόμο δεν έχει τελειώσει το βλέπουμε αυτές τις μέρες με το τι γίνεται».

Όπως δήλωσε ο Ηλίας Σταύρου, δικηγόρος, βασικός μάρτυρας στη δίκη και πρώην μέλος της Χ.Α.: «αυτό που με τρόμαξε ήταν στο τέλος, στο στάδιο της αποχώρησης μου από το κόμμα αυτό, το γεγονός ότι αποκάλυψαν απέναντι μου το αληθινό τους πρόσωπο, πρόσωπο ανθρώπων οι οποίοι δεν διστάζουν να προσπαθήσουν να εξοντώσουν αν όχι βιολογικά, τουλάχιστον κοινωνικά και ως ανθρώπινη υπόσταση, οποιονδήποτε τολμήσει να εναντιωθεί απέναντι τους».

Δεν θα υπήρχε καταδίκη της Χρυσής Αυγής χωρίς τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. «Η απάντηση στον φασισμό και τη μισαλλοδοξία είναι η υπεράσπιση των δημοκρατικών αρχών, η εφαρμογή του κράτους δικαίου και η απόλυτη καταδίκη ενεργειών και συμπεριφορών που εκτρέφουν τέτοια φαινόμενα», τονίζει ο Τάσος Γαϊτάνης, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ.

«Θα δώσουμε ξανά τον αγώνα κατά του φασισμού, από καλύτερες θέσεις μετά την δικαστική απόφαση και την απαξίωση των νεοναζί στα μάτια της κοινωνίας. Η κοινωνία θα κερδίσει ξανά τον νεοναζισμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής,  Φώφη Γεννηματά, σχολίασε: «Ένα χρόνο πριν αποδείξαμε ότι όλοι μαζί τελειώνουμε τους νεοναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Όμως δεν τελειώσαμε με τη μισαλλόδοξη βία και την κουλτούρα μίσους, όπως αποδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες με τα γεγονότα στον Εύοσμο, τη Σταυρούπολη και το Νέο Ηράκλειο».

Οι περισσότεροι από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Χρήστος Παππάς και ο Γιάννης Λαγός, κρατούνται στις φυλακές Δομοκού, ενώ πρόσφατα μεταφέρθηκε στην φυλακές Κασσαβέτειας ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος. Στις φυλακές Μαλανδρίνου εξακολουθεί να κρατείται ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος εκεί όπου εκτίει την ποινή του και ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Η δράση καταδικασμένων της Χ.Α. μέσα από τη φυλακή

Από τις φυλακές Δομοκού, ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα, τηλεφωνούσε σε ομοϊδεάτες του και μιλούσε σε συγκεντρώσεις ακροδεξιών σαν… να είναι εκεί. Δεν είναι όμως, ο μόνος. Και άλλα καταδικασμένα στελέχη της Χ.Α. μέσα από τη φυλακή έχουν αναπτύξει δραστηριότητα.

Πρώτο καταδικασμένο στέλεχος ΧΑ έχει δημιουργήσει κόμμα, καλεί για συμμετοχή στα αντιεμβολιαστικά συλλαλητήρια, απευθύνει ηχογραφημένα μηνύματα στους ομοϊδεάτες, προχώρησε σε σχολιασμό πρόσφατων επεισοδίων.

Δεύτερο καταδικασμένο στέλεχος Χ.Α. έχει ιστοσελίδα με το ονοματεπώνυμο του.

Κεντρικό ρόλο και βασική έκφραση της ανόδου της Ακροδεξιάς τους τελευταίους μήνες & κυρίως με αφορμή τον κορονοϊό και τις κινητοποιήσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού έχουν νέες οργανώσεις – σχήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα η πιο δραστήρια οργάνωση / ομάδα, διεκδικεί ρόλο διαδόχου της Χ.Α., διατηρεί σχέσεις με Σέρβους φασίστες, επιχείρησε να δώσει το παρόν στις πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια.

Στη Θεσσαλονίκη, έχει σκληρό πυρήνα κυρίως στην περιοχή της Σταυρούπολης και σχέσεις με οργανωμένους οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων.

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Τα πρόσφατα περιστατικά ακροδεξιάς και ναζιστικής βίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ζητεί να διερευνηθεί αν υπάρχουν οργανωμένες ακροδεξιές εγκληματικές ομάδες με στόχο τις δολοφονικές επιθέσεις κατά ανθρώπων και άλλα βαριά εγκλήματα.

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής ζήτησε από το συμβούλιο των φυλακών Δομοκού να απαγορευτούν οι συνεντεύξεις του Ηλία Κασιδιάρη που γίνονταν μέσω καρτοτηλεφώνου, γιατί μπορεί να αποτελούν μέσο υποκίνησης έκνομων ενεργειών.

«Να καθοριστούν πολύ συγκεκριμένοι όροι επικοινωνίας του κρατουμένου, ώστε αυτή να συνάδει με τους σκοπούς, τη βούληση αλλά και το γράμμα του νομοθέτη και του ίδιου του νόμου», αναφέρει η Σοφία Νικολάου, Γ.Γ. αντιεγκληματικής πολιτικής.

Το Συμβούλιο των Φυλακών αποφάσισε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης θα μπορεί να κάνει χρήση του τηλεφώνου για να μιλάει μόνο για προσωπικά και οικογενειακά ζητήματα.

Ο υφυπουργός προστασίας του πολίτη Λευτέρης Οικονόμου δήλωσε πως: «Αυτό που μπορώ να σας πω ότι έχουν γνώση οι φύλακες. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πολιτεία το κράτος είναι σε εγρήγορση»

Τα πρόσφατα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου Θεσσαλονίκης έχουν κινητοποιήσει τις αρχές καθώς υπάρχουν καταγγελίες για στρατολόγηση μαθητών από τις αναδυόμενες φασιστικές παραφυάδες.

Όπως αναφέρει η Σίσσυ Πολυκάρπου μέλος Δ.Σ. της 5ης ΕΛΜΕ: «Η απόπειρα να φτιαχτούν πυρήνες μέσα σε σχολεία από τη Χρυσή Αυγή και άλλες ομάδες γίνεται πολύ συχνά».

Συλλαλητήριο

Με αφορμή τη συγκεκριμένη επέτειο και στη σκιά των όσων συνέβησαν πρόσφατα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική πορεία με σημείο εκκίνησης του Εφετείο.

Νέα επίθεση στου Ζωγράφου

Μετά τη λήξη αντιφασιστικής εκδήλωσης φοιτητικών συλλόγων στην Πανεπιστημιούπολη ΕΚΠΑ, φοιτήτρια της σχολής ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ, κρατώντας υλικά της αντιφασιστικής κίνησης, δέχτηκε επίθεση δύο ατόμων που τη χτύπησαν και την απείλησαν σε στάση λεωφορείου, για να τραπούν σε φυγή, όταν συγκεντρώθηκε κόσμος.

Ακολούθως ανακοινώθηκαν αντιφασιστικές κινητοποιήσεις την Παρασκευή 8/10 στις 11πμ από φοιτητές και φοιτήτριες στο Αίθριο της Φιλοσοφικής, στις 7μμ στην πλατεία Γαρδένιας, καθώς και το Σάββατο 9 Οκτώβρη στην Ομόνοια στις 3μμ.

Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη, Αλέξανδρος Καλαφάτης, Κώστας Καντούρης, Χαρά Γιαννοπούλου, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Ζώης Κακκαβάς, Γιάννης Σουλιώτης

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Μάγδα Φύσσα: Δε νομίζω ότι αυτή η χώρα μπορεί να αντέξει άλλον ένα νεκρό (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος