Ένα βήμα πριν από την επίταξη ιδιωτών γιατρών το Υπουργείο Υγείας (video)

Πιο κοντά έρχεται πλέον το ενδεχόμενο επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών για να συνδράμουν το ΕΣΥ, μετά την άκαρπη τηλεδιάσκεψη που είχαν για το θέμα ο υπουργός Υγείας με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων όλη της χώρας. Σημειώνεται πως η διορία του 48ωρου που είχε δώσει ο Βασίλης Κικίλιας στους ιδιώτες γιατρούς να δηλώσουν συμμετοχή έληξε χθες το απόγευμα.

Η ανταπόκριση για ενίσχυση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκονται αδιάκοπα στην πρώτη γραμμή αλλά και της λειτουργίας νέων ΜΕΘ από ιδιώτες γιατρούς, είναι μέχρι στιγμής μικρή, με αποτέλεσμα να θεωρείται μονόδρομος η επίταξη 140 ιδιωτών γιατρών.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πώς πρέπει να υπάρξει συστράτευση αυτήν την κρίσιμη ώρα, ωστόσο οι ιδιώτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Από πλευράς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών απευθύνθηκε έκκληση προς 2000 επαγγελματίες. «Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα. Δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό» ανέφερε σε σημείωμά του ο ΙΣΑ, όμως η εθελοντική συμμετοχή δεν έχει ξεπεράσει τα 50 με 60 άτομα.

Σύμφωνα με τη ρεπορτερ της ΕΡΤ Σοφία Πατραμάνη, οι ιατρικοί Σύλλογοι αντιπρότειναν να προσληφθούν άμεσα γιατροί που έχουν ήδη κάνει αίτηση στο ΕΣΥ ή γιατροί προς ειδίκευση, το Υπουργείο όμως απαντά ότι κάτι τέτοιο θα είναι χρονοβόρο.

Οι ιδιώτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Όσοι εργάζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία και διαθέτουν και ιατρεία λένε ότι δεν θέλουν να αφήσουν τρις θέσεις τους. Το σκεπτικό τους είναι ότι ήδη συνδράμουν στην προσπάθεια καθώς ιδιωτικά νοσοκομεία ήδη περιθάλπουν covid και non covid περιστατικά. Όσοι δεν συνεργάζονται με ιδιωτικά νοσοκομεία θυμίζουν ότι βοηθούν με τα περιστατικά που ήδη παρακολουθούν, ενώ όλοι τονίζουν πως δεν μπορούν να αφήσουν επί ένα μήνα ακάλυπτους τους δικούς τους ασθενείς. Αντιπροτάθηκε από την πλευρά τους 4ωρη απασχόληση χωρίς αποζημίωση κάτι που ωστόσο δεν απαντήθηκε από την κυβερνητική πλευρά.

Το Υπουργείο σύμφωνα με τις πληροφορίες θέλει να έχει πλήρως μάχιμο και ευέλικτο προσωπικό 150 γιατρών για κάλυψη των αναγκών όπου προκύπτουν, οπότε φαίνεται να κινείται προς την επίταξη 150 γιατρών μέσω λίστας που εφόσον αποφασισθεί θα καταρτιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, μέχρι Δευτέρα ή Τρίτη το αργότερο, και η οποία δεν θα περιλαμβάνει για λόγους ασφαλείας επαγγελματίες άνω των 65 ετών.

Ένα βήμα πριν από την επίταξη ιδιωτών γιατρών το Υπουργείο Υγείας (video)

H χθεσινή ήταν άλλη μία δύσκολη νύχτα για την πρωτεύουσα, με τις εισαγωγές να φθάνουν τις 172 μόνο το τελευταίο 24ωρο, την πληρότητα στις ΜΕΘ να έχει αγγίξει το 100%, τα κρεβάτια στις εντατικές να μην προλαβαίνουν να αδειάσουν και η μια εφημερία να είναι πιο δύσκολη από την άλλη.

Η ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας και ο δείκτης θετικότητας έχει αυξηθεί στο 6%.

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.535 νέα κρούσματα, νέο ρεκόρ 672 διασωληνωμένων και 60 νέους θανάτους.

Την ίδια ώρα, έκκληση προς όλους να τηρήσουν τα μέτρα, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε την πανδημία, απευθύνουν επιστήμονες και κυβέρνηση.

Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, κάποια στιγμή είχαμε φθάσει του 120 διασωληνωμένους εκτός θαλάμων προτού τελικά απορροφηθούν σε ΜΕΘ, είπε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ δεν αναμένεται να πεσει νωρίτερα απο διαστημα δου με τριών εβδομάδων, είπε.

Ο καθηγητής Πειρβαλλόντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων αλλά θα είναι ηπιότερη, ωστόσο θα υπάρχει πανελλαδικά. Με τα δεδομένα μεχρι στιγμής σημείωσε πως το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει αρχές με μέσα Απριλίου, ενώ τόνισε πως η απόφαση για τη χορήγηση self test μπορεί να κάνει τη διαφορά καθώς θα μπορεί να σπάει τις αλυσίδες μετάδοσης.

[iframe src=”https://www.ertflix.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2021/tv/news-themat-martios/20210320-sarigiannis-pagoni-2.mp4&bgimg=https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2021/03/20210320-sarigiannis-pagoni.jpg”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος