Εν αναμονή της εφαρμογής του σχεδίου επαναπροωθήσεων – Προσπάθειες αποσυμφόρησης του Πειραιά (vid)

Στην τελική ευθεία η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, καθώς από αύριο Δευτέρα αρχίζουν οι επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα στη γείτονα. Ωστόσο, συνεχίζονται οι νέες αφίξεις στα νησιά, ενώ, αυξάνονται οι αντιδράσεις για τα κλειστά σύνορα από πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Στη Λέσβο αστυνομικοί της Frontex

Περίπου 350 είναι οι αστυνομικοί της Frontex από Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, οι οποίοι έφτασαν στη Λέσβο το Σάββατο και αναμένονταν και την Κυριακή, σε εφαρμογή του σχεδίου επαναπροώθησης μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, 750 άτομα αναμένεται να επιστρέψουν στην Τουρκία το επόμενο τριήμερο, και γι΄ αυτόν τον σκοπό η Frontex έχει ναυλώσει δύο πλοία.

Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς), δηλαδή 200 μετανάστες, μια και έχει ναυλωθεί για δύο δρομολόγια τη μέρα. Το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς), δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα, καθώς και αυτό έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα.

Για αύριο Δευτέρα έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 μεταναστών.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο Ηλ. Μαραβάς από τη Λέσβο για την ΕΡΤ, με δεδομένο ότι στο hot spot της Μόριας τις τελευταίες ώρες υποβάλλονται μαζικά αιτήσεις ασύλου. αύριο αναμένεται να μετακινηθούν περίπου 150 άτομα, οικονομικοί μετανάστες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από το hot spot της Μόριας, καθώς και στη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο, ο κάθε μετανάστης θα μετακινείται συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.

«Ακόμη περιμένουμε νομικούς και μεταφραστές που είπαν ότι θα έστελναν. Και το προσωπικό της Frontex δεν έχει φτάσει ακόμη», είπε στον Observer ο Γ. Κυρίτσης.

Συνεχίζονται οι ροές στα νησιά

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από την πρώτη επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία, εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ανεβάζοντας στα ύψη τον αριθμό των όσων βρίσκονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Το τελευταίο 48ωρο, από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι στις 9:00 το πρωί της Κυριακής, στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 766 πρόσφυγες και μετανάστες.  Άλλοι 122 αποβιβάσθηκαν την Κυριακή μετά τις 9 το πρωί. Στη Χίο αποβιβάσθηκαν 385 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ το πρωί της Κυριακής, παρά τους ανέμους, έφτασαν άλλοι 78. Οι αφίξεις παραμένουν χαμηλές μόνο στη Σάμο, όπου το 48ωρο αποβιβάσθηκαν μόλις 31 μετανάστες και πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 488 προσφύγες στη Λέσβο, 219 στη Σάμο, και 24 στη Χίο.

Υπό περιορισμό στα hot spots των τριών νησιών, εφόσον μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, παραμένουν στη Μόρια της Λέσβου 3.340 και στη Σάμο 249. Στο hot spot της Χίου θα έπρεπε να βρίσκονται 2.045. Την Παρασκευή διέφυγαν περίπου 800 άτομα, ενώ στο hot spot βρίσκονται υπό περιφρούρηση από μεγάλη αστυνομική δύναμη περίπου 1.500 άνθρωποι. Άλλοι 300 παραμένουν στο λιμάνι της Χίου και, τέλος, περίπου 300 έχουν μετακινηθεί και διαμένουν στον ανοικτό καταυλισμό του Δήμου στη Σούδα, στην πόλη της Χίου.

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου το βράδυ της Κυριακής, ώστε να εκτιμηθεί η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, είναι ότι την τελευταία εβδομάδα στο λιμάνι της Μυτιλήνης συχνός είναι ο εντοπισμός μεταναστών, οι οποίοι κρυμμένοι μέσα σε φορτηγά και νταλίκες προσπαθούν να επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά. Πριν από κάθε απόπλου τα στελέχη του λιμενικού εντοπίζουν από 5 έως 10 μετανάστες οι οποίοι στη συνέχεια κρατούνται με προοπτική την επαναπροώθηση τους.

Συνθήκες ασφυξίας στον Πειραιά

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προσπάθεια μεταφοράς των προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά σε κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα. Εντούτοις, πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να αναχωρήσουν για Λάρισα και Μαλακάσα. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, στο λιμάνι παραμένουν 4.600 άνθρωποι.

Την Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας επισκέφτηκε το νέο κέντρο φιλοξενίας που δημιουργούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Το τοπικό συντονιστικό κέντρο διαχείρισης προσφυγικής κρίσης Σκαραμαγκά σε πλήρη λειτουργία θα μπορεί να φιλοξενήσει 6.296 πρόσφυγες-μετανάστες.

Με εγκαύματα νοσηλεύεται προσφυγόπουλο

Τρία προσφυγόπουλα, ηλικίας 2,5 , 3 και 5 ετών υπέστησαν εγκαύματα όταν ανατράπηκε καζάνι στον καταυλισμό του Ελληνικού, και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Το ένα από τα παιδιά, σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Κλειστός ο δρόμος για τα φορτηγά στην εθνική Θεσσαλονίκης-Ευζώνων

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζουν τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων στο ύψος του Πολυκάστρου, πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων. Για τον ίδιο λόγο προχώρησαν και στον αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πρώτο σημείο βρίσκονται τουλάχιστον 200 πρόσφυγες, ενώ στο δεύτερο γύρω στους 50. Οι διαμαρτυρόμενοι επιτρέπουν τη διέλευση από τα δύο σημεία σε ΙΧ αυτοκίνητα και λεωφορεία. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα φορτηγά, οι οδηγοί των οποίων κινούνται μέσω παρακαμπτήριων δρόμων.

Μάλιστα, το μεσημέρι της Κυριακής, δημιουργήθηκε ένταση όταν οδηγός φορτηγού απείλησε να περάσει πάρασύροντας με το όχημα του τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στον δρόμο. Τελικά η αστυνομία τον σταμάτησε και ο ίδιος έφυγε προς αντίθετη κατεύθυνση

Κλειστή παραμένει και η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη.

Την Κυριακή, στην Ειδομένη βρέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία τόνισε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με επάρκεια το προσφυγικό.

Εν αναμονή της εφαρμογής του σχεδίου επαναπροωθήσεων – Προσπάθειες αποσυμφόρησης του Πειραιά (vid)Την Ειδομένη επισκέφτηκε και η γυναίκα-σύμβολο στον αγώνα εναντίον του ISIS, η Νάντια Μουράντ Μπασέ Τάχα, η οποία πριν από μερικές ημέρες είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό.

Η μόλις 21 ετών Γεζίντι είχε πέσει τον Αύγουστο του 2014 θύμα απαγωγής από τον ISIS και κατά τη διάρκεια της τρίμηνης αιχμαλωσίας της υπέστη επανειλημμένα σεξουαλική και σωματική κακοποίηση από τους τζιχαντιστές, έως ότου κατάφερε να δραπετεύσει και να φτάσει στη Γερμανία.

Στην Ειδομένη συνομίλησε με συμπατριώτες της και άλλους πρόσφυγες, και συναντήθηκε με εκπροσώπους ΜΚΟ, ενώ είχε και επαφές με πρόσφυγες που έχουν αποκλείσει από χθες την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ύψος του βενζινάδικου στο Πολύκαστρο.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσω τηλεφώνου, η νεαρή Γεζίντι χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση στην Ειδομένη και τον Πειραιά, και είπε πως αυτό που συμβαίνει αποτελεί «ανθρωπιστική κρίση».

Ανέφερε πως στις επαφές που είχε στην Ειδομένη εισέπραξε απογοήτευση και σχεδόν όλοι της έλεγαν πως περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα. Η ίδια, ωστόσο, τούς είπε πως τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και ότι είναι προς το συμφέρον τους να μετακινηθούν στα κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης.

Η Νάντια Μουράντ επεσήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μεταφοράς των προσφύγων στα κέντρα και πως θα πρέπει να υπάρξουν ακόμη περισσότερες θέσεις φιλοξενίας.

Πορεία μεταναστών και προσφύγων στον Κατσικά

Εν αναμονή της εφαρμογής του σχεδίου επαναπροωθήσεων – Προσπάθειες αποσυμφόρησης του Πειραιά (vid)Με βασικό σύνθημα να ανοίξουν τα σύνορα αλλά και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους, εκατοντάδες πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας του Κατσικά Ιωαννίνων πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στην περιοχή, υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

Επικεφαλής στην πορεία βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες περιφρουρούσαν την πορεία τους, ενώ τους ακολουθούσαν ομάδες αντιεξουσιαστών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα τουρκικά παράλια

Στο Δικελί, στην μικρή ουρκική πόλη απέναντι από τη Λέσβο, 500 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν, καθώς δεν επιθυμούν προσωρινό ή μόνιμο κέντρο προσφύγων, επειδή πιστεύουν ότι θα πλήξει τον τουρισμό της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, στο Τσεσμέ απέναντι από την Χίο, όπου έχει προγραμματιστεί η δημιουργία του άλλου κέντρου υποδοχής, οι εργασίες που ξεκίνησαν την Παρασκευή είναι πυρετώδεις.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με δηλώσεις του στην Bild εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι η συμφωνία Ε.Ε.- Άγκυρας θα φέρει αποτέλεσμα, υπογράμμισε όμως ότι δεν πρέπει να σωπαίνουμε για την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων, επειδή συνεργαζόμαστε στο θέμα των προσφύγων.

Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ, EUROKINISSI, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Σχετική είδηση: Αποκλεισμένη η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη – Υπό κατάληψη το λιμάνι της Χίου – Κέντρα Καταγραφής κατασκευάζει η Τουρκία (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος