Εμβολιασμοί σε 700.000 παιδιά – Ποιες ηλικίες αφορά – Πότε ξεκινάει η υλοποίηση του σχεδιασμού (video)

Για την ανάγκη εμβολιασμού της νεολαίας σε γυμνάσια και λύκεια που αριθμεί περίπου τoυς 700.000 μαθητές, μίλησαν στην ΕΡΤ οι Αντώνης Καραμπάτζος, Σπύρος Μαζάνης και Ελένη Γιαμαρέλλου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι οι νέοι συμπεριφέρονται όπως οι ενήλικες και διασπείρουν τον ιό μεταξύ τους.

Υπέρ της υποχρέωσης για εμβολιασμό σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως το νοσηλευτικό προσωπικό και η ΕΜΑΚ τάχθηκε ο Αντώνης Καραμπάτζος, καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών.

«Ο εμβολιασμός έχει διττή στόχευση: Τον εμβολιασμό των ίδιων των ασθενών και ένας δεύτερος στόχος, εξίσου σημαντικός, την ανοσία της κοινότητας. Στο βαθμό, λοιπόν, που τα εμβόλια εμποδίζουν τη περαιτέρω μετάδοση του ιού, υπάρχει εξαιρετικό έρεισμα για να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Υπάρχει νομοθετική εξουσιοδότηση και μπορεί να επιβληθεί σε ειδικές κατηγορίες. Ο δρόμος είναι ανοικτός… και σε κατηγορίες όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας», δήλωσε ο κ. Καραμπάτζος.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις μερίδας του κόσμου για τον εξαναγκασμό σε εμβολιασμό ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών ήταν κατηγορηματικός: «Προφανώς και έχουμε όλοι δικαίωμα στην προσωπική μας αξιοπρέπεια, αλλά δεν έχουμε δικαίωμα στη βλάβη ή στη διακινδύνευση των άλλων. Δεν μπορούμε να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία, τη σωματική ακεραιότητα ή τη ζωή των άλλων».

Εγκεκριμένο το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά

Για το εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «συνδέσεις» ο Σπύρος Μαζάνης, παιδίατρος.

«Μιλάμε μόνο από 12 ετών και πάνω όπου ήδη στις ΗΠΑ οι εμβολιασμοί σε αυτή την ηλικιακοί κατηγορία ξεκίνησαν. Έχουν εμβολιαστεί 1 εκατομμύρια παιδιά από 12-15 ετών και περίπου 4 εκατομμύρια παιδιά από 12 – 17 ετών. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μέχρι τώρα είναι 100% και οι παρενέργειες είναι οι συνήθεις (πόνος στο χέρι, πυρετό). Αναμένουμε τώρα την έγκριση για την Ευρώπη των εμβολιασμών στα παιδιά και περιμένουμε την έγκριση και από την Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών.

Απαντώντας στην ερώτηση για το εάν πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά άνω των 12 ετών ο κ. Μαζάνης δήλωσε: Είναι θεωρητικό και φιλοσοφικό αυτό το ερώτημα. Η πανδημία δεν θα σταματήσει παγκοσμίως αν δεν εμβολιαστεί σχεδόν το 80% του πληθυσμού του πλανήτη. Οι νέοι συμπεριφέρονται όπως οι ενήλικες. Διασπείρουν τον ιό μεταξύ τους. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα έχουμε περίπου 700.000 μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Οι μαθητές πρέπει να εμβολιαστούν προκειμένου να μην έχουμε το κλείσιμο των σχολείων».

Τι ισχύει σε γάμους και βαφτίσεις

«Η επιτροπή δεν έχει δώσει ακόμη γνωμοδότηση για τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να πάνε σε ένα γάμο. Είπαμε ότι έχουμε 100 άτομα. Δεν μπορούμε να έχουμε μουσική και χορούς. Βήμα προς βήμα προχωράμε. Θα πάμε με μάσκες», ανέφερε η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ.

«Όταν πάμε στο γάμο τη μάσκα δεν θα την βγάλουμε, τις αποστάσεις θα τις κρατήσουμε, το αντισηπτικό στα χέρια μας είναι μονίμως δίπλα μας» Από την ίδια οικογένεια και μέχρι 6 άτομα στα τραπέζια», επεσήμανε το μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος