“Σπριντ” εμβολιασμών οδηγούν στο τείχος ανοσίας – Εμβολιασμένοι και μέτρα προστασίας καθοριστικά για το 4ο κύμα πανδημίας

Με όχημα τους μαζικούς εμβολιασμούς και το τείχος ανοσίας, Πολιτεία και ειδικοί επιστήμονες σχεδιάζουν με προσεκτικά βήματα, την επιστροφή στην κανονικότητα. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρα εμφανίζεται βελτιωμένη και στο τραπέζι έχουν πέσει μια σειρά από διευκολύνσεις σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Το τείχος ανοσίας χτίζεται ταχύτατα, με τους εμβολιασμούς να σπάνε καθημερινά το φράγμα των 100.000.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στην ΕΡΤ: «Οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ καλούς ρυθμούς. Είμαστε στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα και είναι συνεχές αυτό το νούμερο για αρκετό διάστημα. Με αυτούς τους ρυθμούς, τον Ιούλιο, θα έχουμε μία διαφορετική εικόνα για τη χώρα, η οποία ήδη έχει αρχίσει και διαφαίνεται.

Με την πρώτη δόση έχουν ήδη εμβολιαστεί 4.500.000 συνάνθρωποί μας, ενώ άλλοι 3.200.000 έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση. Την Κυριακή είχαμε 62.000 εμβολιασμούς. Έχουν ανοίξει οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικιακές ομάδες, πλην του περιορισμού για τος κάτω των 60 ετών γι το εμβόλιο της AstraZeneca. Εμβολιασμοί γίνονται και σήμερα. Πάνω από 100.000 νέοι έως 24 ετών δήλωσαν συμμετοχή στον εμβολιασμό. Ήδη προστίθενται συνεχώς ευρωπαϊκές χώρες στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και τους συνοριακούς ελέγχους. Για εκείνους που έχουν κάνει την πρώτη δόση, θα δοθεί τις επόμενες ημέρες η βεβαίωση του πιστοποιητικού που θα αναγνωρίζει τον πλήρη εμβολιασμό τους».

Αν συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, εκτιμούν οι ειδικοί, σε λίγες εβδομάδες θα μπορούμε να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, ανέφερε ότι: «Στο επόμενο χρονικό διάστημα – γύρω στις 15 Ιουλίου – η επιτροπή πιστεύω θα αποφασίσει να μην φοράμε μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και αυτό θα ισχύσει για όλους. Φαίνεται ότι από την ινδική μετάλλαξη υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά υπάρχουν λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με τα περιστατικά. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca είναι καλή, όσοι νόσησαν ήταν άνθρωποι μη εμβολιασμένοι. Μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο, όσο γίνεται περισσότερο. Για το υγειονομικό προσωπικό ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός».

Για την τρίτη δόση των εμβολιασμών αλλά και το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες, μίλησε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, λέγοντας πως: «Σε περίπου ένα με ενάμιση μηνά θα δοθούν οι οδηγίες για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε όσους είχαν εμβολιαστεί στην πρώτη φάση του εμβολιασμού. Ενδεχομένως να μη χρειαστούν όλοι να λάβουν τρίτη δόση».

Πλέγμα διευκολύνσεων σχεδιάζεται για τους πλήρως εμβολιασμένους, όπως είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καθώς και σε μαζικές εκδηλώσεις άνω των χιλίων 1.000 ατόμων (γήπεδα, συναυλίες κλπ).

Eξαιρετικά μικρή είναι η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας η περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με mRNA εμβόλια, επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος: «Η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας η περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με mRNA εμβόλια είναι εξαιρετικά μικρή. Στην Αγγλία έχουν, μέχρι στιγμής, καταγράφει 39 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και 27 περιπτώσεις περικαρδίτιδας μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer».

Υποχρεωτικά έως τα τέλη Ιουνίου παραμένουν τα self-tests για τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις. Από την υποχρέωση διενέργειας του τεστ θα εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι, από την 1η Ιουλίου.

Eπίσης ο Αθανάσιος Παπαθανάσης, μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε πως: «Οι φαρμακοποιοί συνδράμαμε με το κλείσιμο ραντεβού για τους εμβολιασμένους. Τα φαρμακεία και την επόμενη μέρα θα είναι κοντά στους πολίτες. Από 1η Ιουλίου θα συνεχίσουμε να δίνουμε δωρεάν self test στους δικαιούχους».

Ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, επισημαίνει πως: «32% οι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα μας, 50% οι εμβολιασμένοι με μία δόση. Η ανοσία επιτυγχάνεται μετά από 15 ημέρες από χορήγηση των δόσεων αυτών.

Για το στέλεχος Δ όμως, έρχεται η πληροφορία από Μ. Βρετανία όπου παρότι έχουν εμβολιασθεί ο κόσμος, ξανακολλάνε, ιδιαιτέρως στους ανεμβολίαστους, ή στους πρόσφατα εμβολιασμένους ή στους εμβολιασμένους με μόνο μία δόση. Για το συγκεκριμένο λοιπόν στέλεχος, το ΑstraΖeneca και το Ρfhizer προστατεύουν μόνο τους πλήρως εμβολιασμένους και να έχει περάσει και ένα 15ήμερο.

Οι μη εμβολιασμένοι βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο. Όταν θα έλθει το Δ στην Ελλάδα (γιατί είναι παραπάνω από βέβαιο αυτό) και αν υπάρξει και νέο κύμα το φθινόπωρο, οι ανεμβολίαστοι θα κινδυνέψουν. Οκτώβριο – Νοέμβριο θα έχουμε 70 – 75% πλήρως εμβολιασμένους. Το 30% όμως θα παραμένει ανεμβολίαστο και θα δεχθεί επίθεση νέου και παλαιών στελεχών. Πρέπει να συμπεριλάβουμε και το διάστημα 15 – 20 μετά τον πλήρη εμβολιασμό, οπότε οι πολίτες να ενεργοποιηθούν, να εμβολιαστούν γιατί δεν προλαβαίνουν.

Έχουμε πει από την αρχή ότι η υποχρεωτικότητα και δη σε υγειονομικούς είναι εκ’ των ων ουκ άνευ ΜΜΜ, εκπαιδευτικούς, προσωπικό ασφάλειας αλλά και μαθητές. Έχει προτίμηση το Δ στις μικρές ηλικίες ενώ ταυτόχρονα σε αυτές, αυξάνει και η νοσηρότητα».

Μείξη μεταλλάξεων

Σε δήλωσή του ο Νίκος Καπράβελος, διευθυντής  ΕΣΥ Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου  «Γ. Παπανικολάου», αναφέρει: «Προσθέτω κι εγώ για τους ανεμβολίαστους: Το Σ/Κ χάσαμε 34 συμπολίτες μας: Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι – Μετά από 3 – 4 βδομάδες στην ΜΕΘ κατέληξαν.

Ο ιός βρίσκει τους ανεμβολίαστους, διασπείρεται και κάνει τις μεταλλάξεις. Υπάρχει και ρώσικη μετάλλαξη που δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά με το άνοιγμα του τουρισμού και με τα χαλαρότερα μέτρα, θα υπάρξει μείξη μεταλλάξεων – και περισσότερη διασπορά. Το 4ο κύμα θα εξαρτηθεί από μέτρα προστασίας και ποσοστό εμβολιασμένων. Πολλές χώρες βάζουν φρένο αυτή τη στιγμή στα ανοίγματα αυτά».

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 248 νέα κρούσματα, 296 ασθενείς είναι διασωληνωμενοι, ενώ 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις
Σ. Λουκίδης: Πιθανόν από τον Ιούλιο να πούμε τέλος στη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους (video)

Γ. Γεωργαντάς: Το αποτέλεσμα των εμβολιασμών φαίνεται στην αλλαγή της εικόνας της χώρας (video)

Η. Μόσιαλος: Εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με mRNA

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ