Το τρίπτυχο για την ανάσχεση της πανδημίας – «Ανοίγει» η υποχρεωτικότητα και σε άλλες ομάδες

Τοπικά περιοριστικά μέτρα, δύο τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους σε τουρισμό-εστίαση και υποχρεωτικός εμβολιασμός, αποτελούν τα τρία βήματα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που ψηφίστηκε περιλαμβάνεται και η
η υποχρέωση των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να επιδεικνύουν έως τις 31/12/2021 στο αρμόδιο όργανο διοίκησης ή στον εργοδότη τους είτε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή βεβαίωση ότι έχουν νοσήσει ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου ότι έχουν νοσήσει. Τα πιστοποιητικά ή οι βεβαιώσεις αυτές, ο εργοδότης θα πρέπει να τις ελέγξει μέσα από την ειδική πλατφόρμα.

Η αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών έχει σημάνει συναγερμό στην πολιτεία και τους επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν πλέον λόγο για την πανδημία των ανεμβολίαστων. Ειδικές κατηγορίες εργαζομένων είτε θα υποχρεωθούν να κάνουν το εμβόλιο, είτε θα πρέπει να κάνουν τακτικά τεστ. Οι Αρχές παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση στα νησιά, και ζητούν τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.

Δύο τεστ την εβδομάδα, 1 self και ένα ράπιντ, θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά εφεξής όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση, σε μια προσπάθεια να υπάρχει καλύτερος έλεγχος της διασποράς του ιού. Τα επόμενα 24ωρα οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το τι μέλλει γενέσθαι στη Μύκονο.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζει: «Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα σε μέρη με συνωστισμό, ειδικά στα στενά σοκάκια που έχουν τα νησιά. Έλεγχοι για χρήση μάσκας στα νησιά».

Σημαντική μετατόπιση των νέων μολύνσεων στις ηλικίες 40 plus, το 35% των οποίων παραμένει ανεμβολίαστο, δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, επισημαίνει: «1 στους 3 κινδυνεύει. Είναι οι γονείς των παιδιών που θα γυρίσουν με το ιό στο σακίδιό τους».

Κατά 70% αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τις τελευταίες εβδομάδες, με ημερήσιο μέσο όρο τις 129 εισαγωγές, διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες σε απλές κλίνες, με το συνολικό αριθμό των νοσηλευομένων να είναι λίγο πάνω από 1000. 210 επιπλέον κρεβάτια αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Αττική, υπό την απειλή του 4ου κύματος της κόβιντ 19.

«Έχουμε πλέον μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, κινδυνεύουν σοβαρά. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι η κυρίαρχη στην χώρα, θα φτάσει σύντομα το 70%», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Το μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία: Από 355 κρούσματα μεταλλάξεων που εξέτασε ο ΕΟΔΥ, τα 219 κρούσματα αφορούν το στέλεχος Δέλτα. Σε όλη τη χώρα έχουν εντοπιστεί συνολικά 1087 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Ο Διευθυντής της Β` ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπράβελος, δήλωσε: «Δε μπορώ να καταλάβω για ποιους λόγους δε χρησιμοποιούμε αυτό το όπλο του εμβολιασμού. Ήδη αρχίζουν στο νοσοκομείο μας να χτυπάνε την πόρτα ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα».

Σε σύνολο 84.624 τεστ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.604 νέες μολύνσεις, 5 θανάτους και 126 διασωληνωμένους.

Έκκληση στους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν, ώστε οι μαθητές να καθίσουν ασφαλείς στα θρανία έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας: «Σας παρακαλώ εμβολιαστείτε για να ανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και ελάχιστες αναστατώσεις τον Σεπτέμβριο».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, επισημαίνει: «Εμβολιαζόμαστε σημαίνει ζούμε και κάνω έκκληση σε όλους όσους δεν έχουν προγραμματίσει ακόμα το ραντεβού τους να σπεύσουν να το κάνουν. Να μην αφήσουν καμία μέρα να πάει χαμένη».

Στην Κέρκυρα ετοιμάζεται δεύτερο ξενοδοχείο καραντίνας, μετά την αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα σε τουρίστες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Κώστας Ζορμπάς, δήλωσε: «Αναμενόταν ότι όταν θα ξεκινούσαμε να δεχόμαστε τουρίστες, θα είχαμε αύξηση κρουσμάτων, είναι κάτι διαχειρίσιμο».

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε μικρή ύφεση στις μολύνσεις κορονοϊού, με αποτέλεσμα να αδειάσουν κάποια κρεβάτια στο ήδη υπάρχον ξενοδοχείο καραντίνας του νησιού των Φαιάκων.

Ο κορονοχάρτης

Η μόνη περιοχή που μεταφέρεται στο πράσινο και πέφτει επίπεδο είναι η Κύθνος.

Η Μύκονος παραμένει σε καθεστώς υψηλής επιδημιολογικής επιτήρησης και διερεύνησης με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα έως και το πρωί της Δευτέρας ενώ η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί τα επόμενα 24ωρα.

Ανεβαίνουν στο επίπεδο 3 του επιδημιολογικού χάρτη (πορτοκαλί) οι Περιφερειακές Ενότητες: Πιερίας, Καρδίτσας, Αχαΐας, Κορινθίας, Λασιθίου και Χανίων (εκτός της Γαύδου)

Στο επίπεδο 3 οι δήμοι: Λέρου, Ζακύνθου, Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων, Νότιας Κέρκυρας, Κω, δυτική Λέσβου, Λέρου, Μυτιλήνης, Σίφνου, Σερίφου, Μήλου, Τροιζηνίας, Αντιπάρου και Ρόδου.

Η υποχρεωτικότητα

Με το προσωπικό του ΕΚΑΒ, να παίρνει τη σκυτάλη από το ανθρώπινο δυναμικό στις δομές πρόνοιας και τους υγειονομικούς, η κυβέρνηση ανοίγει τον προθάλαμο της υποχρεωτικότητας σε επιπλέον ομάδες υπαλλήλων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, τόνισε πως: «θα πρότεινα σε όσους επιμένουν σε αυτή την ανεύθυνη στάση να κάνουν το εμβόλιο της αλήθειας και απέναντι στην μετάλλαξη Δ να μεταλλαχθούν οι ίδιοι προς το καλύτερο».

Με τη νομοτεχνική βελτίωση στην τροπολογία που θεσπίζει την υποχρεωτικότητα, εξουσιοδοτείται ο υπουργός Υγείας να την επεκτείνει και σε άλλες κατηγορίες, ανάλογα με τα δεδομένα υγείας και τη σοβαρότητα της νόσου.

Ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., δήλωσε: «Θα πάμε σε γενικευμένη υποχρεωτικότητα; Αυτό είναι το σχέδιο; Νομίζω ότι εάν έχετε τέτοιο σενάριο στο μυαλό σας είστε βαθιά νυχτωμένοι».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, επισημαίνει: «Θέλω να καλέσω τους πολίτες να ακούσουν τη φωνή της επιστήμης και τη φωνή της λογικής. Το σύνθημα είναι νοιαζόμαστε – εμβολιαζόμαστε».

Ήδη κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταύρωναν τα ξίφη τους για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει την τροπολογία ενώ ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή και το μίνι lockdown στη Μύκονο και μετά τη συνάντησή του με τους τοπικούς φορείς που δήλωσαν αιφνιδιασμένοι από τα περιοριστικά μέτρα, επέκρινε με σφοδρότητα τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Από τη Μύκονο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε: «Η Μύκονος είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα όμως φέτος, είναι και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. ΚΑΤ/ΚΑΤ//Την καλούμε όμως ταυτόχρονα, μετά το μίνι lockdown στη Μύκονο, που δίνει πολύ αρνητικό σήμα για κάθε προορισμό και για τον ελληνικό τουρισμό, να προχωρήσει σε μία επιθετική καμπάνια προκειμένου να ξαναδώσει το σήμα, ότι οι διακοπές στα ελληνικά νησιά είναι ασφαλείς υγειονομικά διακοπές».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε: «Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει από την αρχή της πανδημίας το ίδιο ποίημα. Μονίμως προβλέπει μια καταστροφή που δεν έρχεται. Περιοδεύει στο νησί των ανέμων, επαναλαμβάνοντας λόγια του αέρα».

Στις προσθήκες της τελευταίας στιγμής που πυροδότησαν την σφοδρή αντιπαράθεση στη συζήτηση στην ολομέλεια, προβλέπεται ότι οι τρίμηνες συμβάσεις που θα συναφθούν για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν από το ανεμβολίαστο προσωπικό, θα παρατείνονται για επιπλέον τρεις μήνες.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζει: «Να μετατοπίσει τη συζήτηση από τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της, να ενισχύσει τον κοινωνικό αυτοματισμό».

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, αναφέρει: «Η αντιδημοκρατική τροπολογία παραβιάζει κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγεκική Αδαμοπούλου, επισημαίνει: «Θεσπίζει την καθολική υποχρεωτικότητα με τρόπο έμμεσο και πολιτικά ύπουλο».

Στην κυβέρνηση πάντως βλέπουν σταθεροποίηση της κατάστασης στη Μύκονο. Όμως για την άρση των εξτρά περιορισμών στο κυκλαδίτικο νησί υπενθυμίζουν ότι η ισχύς τους είναι έως την ερχόμενη Δευτέρα.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Μαρία Σταθοπούλου, Πέγκυ Μπρούσαλη, Γιώργος Παπαδάκης, Γιάννης Ανδριώτης, Μαρία Μαγκλάρα, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Κώστας Κωνσταντόπουλος

Αποστολή Μύκονος: Γιάννης Φασουλάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος