Εμβόλια-ασπίδα την παραλλαγή Όμικρον – Αλλαγές στην ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει ανεβάσει ρυθμούς με 100.000 νέα ραντεβού -πρώτης και τρίτης δόσης- να προγραμματίζονται καθημερινά. Τα νοσοκομεία, ιδίως της Βόρειας Ελλάδας, συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς να δέχονται ασθενείς της covid τους οποίους διασωληνώνουν εκτός ΜΕΘ, ενώ με εισήγησή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατέθεσε πρόταση για μείωση της διάρκειας του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες. Σήμερα επίσης η Pfizer ανακοίνωσε ότι οι τρεις δόσεις του εμβολίου εξουδετερώνουν την Όμικρον.

Με διττό στόχο, από τη μία τη θωράκιση όλων απέναντι στη νέα παραλλαγή Όμικρον και από την άλλη την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε τη λήξη του πιστοποιητικού νόσησης στους 3 μήνες αντί στους 6.

Συγεκριμένα όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως τις 31 Οκτωβρίου θα λήξουν στις 31 Ιανουαρίου 2022 ενώ από την 1η Νοέμβριου 2021 θα διαρκούν τρεις μήνες.

Μετά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών, περισσότεροι από 80.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει ή ήδη κάνει το εμβόλιο τους. Εκατοντάδες θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες θα είχαν αποφευχθεί αν είχαν εμβολιαστεί νωρίτερα, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Το 82% των περίπου 2.600 θανάτων που έχουν συμβεί από την 1η Νοεμβρίου έως τώρα, είναι σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί» τόνισε ο κ. Τζανάκης. Ο ίδιος επισήμανε ότι με βάση τον αριθμό των αριθμό αναπαραγωγής της μετάλλαξης Δέλτα, πρέπει να εμβολιαστούν 470.000 από αυτούς τους ανθρώπους. «Η χώρα μπορεί να τους εμβολιάσει μέσα σε μια εβδομάδα», είπε ακόμα.

Η πίεση στο ΕΣΥ

Την ίδια ώρα ασφυκτική παραμένει η πίεση στο ΕΣΎ με τους διασωληνωμένους να φθάνουν τους 709.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 5.899 νέα κρούσματα ενώ 81 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας δοκιμάζονται.

  • 1. 189 ασθενείς νοσηλεύονται σε άπλες κλίνες κοβιντ
  • 128 με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου,
  • 209 βρίσκονται σε ΜΕΘ, από τους οποίους
  • οι 23 μόνον εμβολιασμένοι

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών ιατρών του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης, συνολικά νοσηλεύονται 34 διασωληνωμένοι εκ των οποίων οι 13 εκτός ΜΕΘ.

Πολιτική κόντρα για τις ΜΕΘ

Την άμεση αντίδραση του υπουργού Υγείας προκάλεσε καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν όπως υποστηρίζουν 47 κλίνες κενές, τουλάχιστον 114 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός Εντατικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Θάνου Πλεύρη «όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς, που προσβάλλουν».

Η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ προκάλεσε έντονη πολίτικη αντιπαράθεση

«Όταν ακόμα και η πρόσβαση σε μία κλίνη ΜΕΘ μετατρέπεται σε προνόμιο των φίλων της πολιτικής εξουσίας, είναι φανερό ότι μιλάμε για καθεστώς» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι «οι κυβερνητικοί παράγοντες λένε, χωρίς να ντρέπονται “δεν κάνουμε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, δεν εξασφαλίζουμε περισσότερες ΜΕΘ, κι ας διασωληνώνουμε εκτός ΜΕΘ, γιατί μετά θα μας μείνει ένα πολυτελές σύστημα υγείας”».

O πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στη Βουλή είπε: «Ο κ. Γιαννακός, δικός σας είναι, σήμερα κατήγγειλε σε σταθμό ότι κρατάτε 47 κλίνες ΜΕΘ για VIP πρόσωπα. Και ακόμα ο υπουργός υγείας δεν έχει δώσει απάντηση. Ισχύει ή όχι; τι το περάσατε εδώ;».

«Πρέπει να παρέμβει άμεσα ο εισαγγελέας για όσα σοβαρότατα καταγγέλλονται» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του  ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Στο βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη ανεβαίνει η Ευρυτανία ενώ από το πορτοκαλί στο κόκκινο επίπεδο η Αργολίδα και η Μεσσηνία.

Γονείς – αρνητές κρατούν τα παιδιά στο σπίτι

Δεκαέξι από τα 22 παιδιά μιας τάξης στο δημοτικό σχολείο Σκουροχωρίου δεν εμφανίζονται στο μάθημα από την αρχή του χρόνου. Πάρα τις αναφορές του διευθυντή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στον εισαγγελέα συνεχίζεται η μαθητική διαρροή από αρνητές γονείς.

Πλέον οι αρνητές γονείς που συστηματικά δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο θα είναι αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως δύο έτη και χρηματική ποινή .

Η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως ανέφερε ότι «αν το παιδί απουσιάζει παρατεταμένα χωρίς σοβαρή αιτία, τον λόγο έχει η δικαιοσύνη».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας για τους γονείς λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο νέος νόμος για τους αρνητές που δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο είναι προς την αυταρχική πορεία.

Το φαινόμενο παρουσιάζεται σε πολλές περιοχές στη χώρα. Στην Αλεξανδρούπολη πέντε μαθητές, στη Δράμα 18, 20 στις Σέρρες λόγω της άρνησης των γονέων τους να υποβάλλονται τα παιδιά τους σε self test ή να φορούν μάσκα.

Παρά τις ανθρώπινες απώλειες δογματικά αρνητές επιμένουν κατά του εμβολιασμού στο Μέτσοβο σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Κονιδάρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν συνέπειες για τους «πνευματικούς» και τους «γέροντες» που δίνουν επίμονες συμβουλές και προτρέπουν πιστούς να μη εμβολιάζονται με αποτέλεσμα να νοσούν βαριά και να πεθαίνουν, καθώς η στάση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παράπτωμα, διότι υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες που τους έχει δώσει η Εκκλησία.

Με διαφορά λίγων ωρών πέθαναν από κορονοϊό δύο αδέρφια στο νοσοκομείο του Ρίο της Πάτρας, ηλικίας 65 και 54 ετών αντίστοιχα, ανεμβολίαστοι και οι δύο.

Στη Θεσσαλονίκη, στο αυτόφωρο δικάζονται οι τέσσερις αρνητές, οι οποίοι μπήκαν σε διαγνωστικό κέντρο στην Τούμπα και προχώρησαν σε παράνομο έλεγχο, υποδυόμενοι μέλη της συνταγματικής αστυνομίας, καταστρέφοντας rapid test.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Κλειώ Νικολάου, Μαρία Μαγκλάρα

Σχετικά Άρθρα: Μπάιντεν: Ενθαρρυντικά τα νέα δεδομένα της Pfizer για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Όμικρον

Ηλ. Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή Όμικρον – Πιο επικίνδυνη η Δέλτα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος