Στην τελική ευθεία για συμφωνία στη Σύνοδο των 28 για το προσφυγικό (vid)

Συνεχίζονται οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των 28 επί μιας αναθεωρημένης πρότασης, καθώς η Άγκυρα έθεσε νέες αξιώσεις, προκειμένου να συμβάλει στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σελμάερ στενό συνεργάτη του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ αυτήν την ώρα ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες επί της συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται συνεχείς διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συναντήσεις μεταξύ των κρατών-μελών προκειμένου να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν απέρριψε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας σε ευρωπαϊκές χώρες από την Τουρκία, ενώ οι συζητήσεις άφησαν εκτός τα αιτήματα της Αυστρίας και των χωρών του Βίσεγκραντ για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας. 

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες,  θεωρεί το γεγονός «επιτυχία» καθως η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αντιθέτως απομονώθηκαν οι χώρες του Βίσεγκραντ και η Αυστρία που αντιδρά στο σχέδιο απόφασης ΕΕ-Τουρκίας. Για την κίνηση του Β. Ορμπάν είχαν προϊδεάσει νωρίτερα με τη στάση τους οι χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία) διατυπώνοντας τη διαφωνία τους με την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα. Η ελληνική πλευρά είχε επικρίνει την στάση τους, ως «υποκριτική» επισημαίνοντας ότι δεν δέχονται πρόσφυγες με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, δεν συνεργάζονται για οποιαδήποτε λύση και την ίδια στιγμή κλείνουν τα σύνορα.

Την ίδια ώρα, αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας απόψε εμφανίστηκε μέσω twitter ο Μάρτιν Σελμάερ στενός συνεργάτης του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στις δύσκολες συνομιλίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, είπε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας πιέζει για απόφαση που θα περιλαμβάνει την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνεται απευθείας μετεγκατάστασή τους στις χώρες της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός ζητά να ληφθεί σήμερα απόφαση για το προσφυγικό, λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει απόφαση τότε θα πρέπει να επανέλθει η αρχική κατάσταση στα σύνορα, να ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος και να περάσουν οι ροές των προσφύγων.

Αν δεν υιοθετηθεί το “plan A” που είναι η επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών, τότε θα πρέπει να πάμε στο “plan B” που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο των μεταναστών, υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας ότι αν δεν ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος οι ροές των μεταναστών θα φτάσουν στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών.

Νωρίτερα, είχε δει το φως της δημοσιότητας το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου το οποίο, σύμφωνα με το Reuters, προβλέπει ότι θα γίνεται επανεισδοχή στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα, ενώ η ΕΕ θα υποδέχεται ισάριθμους πρόσφυγες με αυτούς που θα επαναπροωθούνται στη γείτονα, απόφαση που αναμένεται να καταπολεμήσει αποτελσματικά τα δίκτυα διακινητών και να αποθαρύνει τους πρόσφυγες να έρχονται στη χώρα μας.

Ακόμη, προβλέπεται να διπλασιαστεί η ευρωπαϊκή χρηματική βοήθεια προς την Τουρκία, δηλαδή στα 6 δις ευρώ, και να χαλαρώσουν οι όροι για χορήγηση βίζας στη Άγκυρα από τα τέλη Ιουνίου, ενώ επαναβεβαιώνεται η δέσμευση για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων τους.

Όσον αφορά το τελευταίο και τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του “casus belli”.

Για τον καλύτερο συντονισμό στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής.

Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε ευρωπαϊκό πρόβλημα το προσφυγικό, και ζήτησε συλλογικές λύσεις, επιμερισμό της ευθύνης και αλληλεγγύη, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει να εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης, προκειμένου να μειωθούν οι ροές από την Τουρκία και να υπάρξει μία αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Μάλιστα, υπήρξε κοινός τόπος με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, όσον αφορά τη διαφωνία για διατύπωση περί κλειστών συνόρων, και πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να περιληφθεί στην τελική δήλωση.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για μεταβολή του κλίματος και χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σημαντικές τις τρέχουσες εξελίξεις, τονίζοντας πως τα γρήγορα συμπεράσματα δεν βοηθούν κανέναν, αλλά εγκυμονούν κινδύνους.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ-1, Πρώτο Πρόγραμμα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ


Σχετικές εειδήσεις:

Σύνοδος Κορυφής: Μάχη για τα κλειστά σύνορα και «παζάρι» με την Τουρκία (vid)

Σύνοδος Κορυφής: Διπλάσια βοήθεια από την ΕΕ προς την Τουρκία και επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα προβλέπει το προσχέδιο απόφασης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος