Ελληνικό καλοκαίρι: Για να χαρούμε με ασφάλεια την πισίνα ή τη θάλασσα

Λίγο πριν αρχίσουν οι καλοκαιρινές διακοπές, ας απολαύσουμε όλοι τη θάλασσα και την πισίνα με ασφάλεια. Είναι τραγικό ότι, σε  μια χώρα σαν την Ελλάδα, με ατέλειωτα χιλιόμετρα ακτών και με ναυτική παράδοση χιλιάδων χρόνων, από την 1 Μαΐου  έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019, είχαμε 200 θανάτους από πνιγμό στη θάλασσα.

Ελληνικό καλοκαίρι: Για να χαρούμε με ασφάλεια την πισίνα ή τη θάλασσα“Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε με την ευκαιρία της έναρξης της θερινής περιόδου είναι ότι τη θάλασσα δεν πρέπει να τη φοβόμαστε, θα πρέπει όμως απόλυτα να σεβόμαστε και να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες της, ώστε να αποφεύγονται τα θαλάσσια ατυχήματα”, είπε στο ert.gr ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου  Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός.

Επικίνδυνη η πισίνα -Δύσκολη η θάλασσα

Ο Νίκος Γιοβανίδης είναι από τους εμπειρότερους  στη ναυαγοσωτική στην Ελλάδα. Είναι διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (Ε.Ν.ΑΚ). Με αφορμή το τραγικό περιστατικό όπου πριν από λίγες μέρες  ένας έφηβος πνίγηκε στην πισίνα του σπιτιού του στην Αίγινα, τον ρωτήσαμε ποια είναι η κυριότερη αιτία που πνίγονται τα παιδιά στην πισίνα. Χωρίς δισταγμό μας απάντησε: η αμέλεια των γονιών. «Και αυτό συμβαίνει γιατί η πισίνα «ξεγελάει» μιας Ελληνικό καλοκαίρι: Για να χαρούμε με ασφάλεια την πισίνα ή τη θάλασσα

και πρόκειται για τεχνητό περιβάλλον και αυτό μας καθησυχάζει. Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση», μας είπε, γιατί ο παιδικός πνιγμός είναι πάντα σιωπηλός. Το μικρό παιδί δεν γνωρίζει τα στάδια του πνιγμού και παρακολουθεί με περιέργεια το συμβάν ( χωρίς φόβο), λιποθυμάει χωρίς να γίνει αντιληπτό στον περίγυρό του και πνίγεται.

Γιατί πνίγονται τα παιδιά στις πισίνες

  • Αμέλεια των γονιών- Οι γονείς δεν  πρέπει να χάνουν τα παιδιά απο τα μάτια τους
  • Πέφτουν στην πισίνα φαγωμένα
  • Κάνουν βουτιές ή μακροβούτια χωρίς έλεγχο του χώρου (χτυπήματα στο κεφάλι)
  • Τρέχουν γύρω -γύρω απο την πισίνα και μπορεί να γλυστρήσουν

Και ενώ η ναυτοσύνη μας χαρακτηρίζει σαν λαό εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι Έλληνες  δεν γνωρίζουν κολύμπι, μας λέει ο Νίκος Γιοβανίδης, ο οποίος θεωρεί ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να φροντίζει μεθοδικά και συστηματικά για την εκμάθηση κολύμβησης σε μικρούς και μεγάλους.

Τι ισχύει για τις πισίνες- τι αλλάζει για τους ναυαγοσώστες

Σύμφωνα με το νόμο 4688/2020

Για τα καταλύματα με περισσότερες από πενήντα (50) κλίνες και με βάθος μίας τουλάχιστον κολυμβητικής δεξαμενής μεγαλύτερο από 1,5 μέτρο, ο ναυαγοσώστης πισίνας, οφείλει, κατά τις ώρες λειτουργίας της πισίνας, να βρίσκεται σε ετοιμότητα, με ένδυμα κολύμβησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, καθήμενος επί του υπάρχοντος βάθρου ναυαγοσώστη ή να περιπολεί πεζός στον χώρο ευθύνης του και να μην εκτελεί άλλη υπηρεσία.

Για τα καταλύματα με λιγότερες από πενήντα (50) κλίνες ή με βάθος κολυμβητικής δεξαμενής μικρότερο από 1,5 μέτρο, ο ναυαγοσώστης πισίνας οφείλει, κατά τις ώρες λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής, να βρίσκεται σε ετοιμότητα εντός του τουριστικού καταλύματος, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Τουρισμού καθορίζονται η εκπαίδευση του ναυαγοσώστη πισίνας, η διαδικασία εξέτασης των υποψηφίων ναυαγοσωστών πισίνας, η συγκρότηση της επιτροπής εξετάσεων, οι υποχρεώσεις φορέων διαχείρισης καταλυμάτων, περιλαμβανομένου του περιεχομένου του φαρμακείου που οφείλουν να διαθέτουν, οι κυρώσεις και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Το  υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε  μερικές απλές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθούμε όλοι:

  •  Δεν κολυμπάμε ποτέ αμέσως μετά το φαγητό ή υπό την επήρεια αλκοόλ.
  • Οι γονείς θα πρέπει να έχουν πάντοτε στραμμένη την προσοχή τους στα μικρά παιδιά.
  • Οι ηλικιωμένοι και όχι μόνο, ειδικότερα όσοι έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, δεν θα πρέπει να κολυμπούν ποτέ μόνοι τους.                                                                          Στην ερώτηση που συναντά μεγαλύτερη δυσκολία ο ναυαγοσώστης, στη θάλασσα ή στην πισίνα, ο Νίκος Γιαβανίδης μας ξεκαθάρισε ότι και ο ναυαγοσώστης ακτής και ο ναυαγοσώστης πισίνας αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους και πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση. Όμως η πισίνα είναι πιο επικίνδυνη  γιατί όλοι μας τη θεωρούμε ασφαλή και η θάλασσα πιο δύσκολη λόγω των ρευμάτων που μπορεί να αλλάζουν σε συγκεκριμένες μέρες.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος