Ελλείψεις σε αίμα το καλοκαίρι: Δεν πάνε διακοπές οι ανάγκες των συνανθρώπων μας, λέει στην ΕΡΤ ο Μ. Κατσίβελας (video)

Array

«Η συλλογή του αίματος που υπήρχε την περασμένη εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα ήταν στις 7.500 μονάδες, ένας αριθμός που είναι μη ασφαλής» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Κατσίβελας, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας καλώντας -αιμοδότες και μη- να συμβάλλουν στην προσφορά αίματος για όλους όσοι το έχουν ανάγκη.

«Οι ανάγκες της κοινωνίας μας, των συνανθρώπων μας δεν παίρνουν διακοπές και επικαλούμαι τα φιλάνθρωπα συναισθήματα των συμπολιτών μας και τους καλώ, ακόμα και τώρα που βρίσκονται διακοπές να δώσουν μια μονάδα αίμα» είπε ο κ. Κατσίβελας.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας αποκάλυψε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ότι τα αποθέματα αίματος, αν και είναι μειωμένα, είναι σε καλύτερη κατάσταση από την περίοδο της πανδημίας.

Ωστόσο όπως είπε πολλοί αιμοδότες προσβάλλονται από κορονοϊό και βγαίνουν εκτός αιμοδοσίας. Σύμφωνα με τον κ. Κατσίβελα οι εποχικές ελλείψεις εμφανίζονται το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

«Τα προβλήματα δημιουργούνται γιατί το αίμα δεν έχει απεριόριστο χρόνο συντήρησης. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορεί να συντηρηθούν 42 ημέρες και τα αιμοπετάλια μόνο πέντε ημέρες» δήλωσε. Γεγονός που συνεπάγεται ότι πρέπει να υπάρχει σταθερή ροή στο σύστημα αιμοδοσίας.

Πηγή: Από τις Έξι | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος