ΕΛΑΣ: Εξιχνιάστηκε η απάτη με τα SMS για επιστράτευση – Δικογραφία σε βάρος δέκα ατόμων

Eξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπόθεση διασποράς ψευδών ειδήσεων sms και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος δέκα ημεδαπών, κάνει γνωστό με ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ . Αφορά παραπλανητικά sms τα οποία έλαβε μεγάλος αριθμός πολιτών το καλοκαίρι του 2020, εμφανίζοντας ψευδώς ως στοιχεία αποστολέα Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, τα sms είχαν ονόματα αποστολέα «YP.AMYNAS», «YP.ETH.AM», «YPOURGEIO», «astynomia» και «G.E.S.» και οι αποδέκτες τους καλούνταν να παρουσιασθούν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, προκειμένου να παραλάβουν φύλλο πορείας, δήθεν λόγω επιστράτευσης.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών μαζικής αποστολής μηνυμάτων (SMS), εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και συνεργασία με αλλοδαπές αστυνομικές και δικαστικές Αρχές (Κύπρου και Βουλγαρίας). Ακολούθησε πολύμηνη αστυνομική και διαδικτυακή – ψηφιακή έρευνα των διαθέσιμων στοιχείων και δεδομένων, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των ανωτέρω ατόμων ως αποστολείς των επίμαχων παραπλανητικών μηνυμάτων. Η σχηματισθείσα για την υπόθεση δικογραφία τακτικής διαδικασίας υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr )
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος