Ελ.σ.σ.Α για υπόθεση γυμναστή στον Ασπρόπυργο: Τα άτομα με Άσπεργκερ δεν είναι συλλήβδην εγκληματίες

Στη σύνδεση της υπόθεσης του γυμναστή στον Ασπρόπυργο με το γεγονός ότι έχει σύνδρομο Άσπεργκερ (αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας) απαντά με ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Σύλλογος για το Σύνδρομο Άσπεργκερ (Ελ.σ.σ.Α).

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βοούν από χθες με την είδηση (είδηση;) ότι ένας γυμναστής στον Ασπρόπυργο παρενοχλούσε μαθήτριες και βασάνιζε τα παιδιά του σχολείου. Αν όντως συμβαίνει, είναι κατακριτέο. Μέχρις όμως να δικαστεί και να πάρει η Δικαιοσύνη μία τελεσίδικη απόφαση έχει το τεκμήριο της αθωότητας, όπως όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας.

Ορισμένα από τα ΜΜΕ προβάλλουν ιδιαίτερα -και με τρόπαιο πάντα την τηλεθέαση-  το γεγονός ότι ο γυμναστής αυτός είχε σύνδρομο Άσπεργκερ, μία ήπια μορφή αυτισμού. Είμαστε ο Ελληνικός Σύλλογος για το Σύνδρομο Άσπεργκερ και, από το 2007 που ιδρυθήκαμε, πρεσβεύουμε, με αδιάσειστα στοιχεία, ότι τα παιδιά και οι ενήλικες με σύνδρομο Άσπεργκερ ούτε κακοί είναι ούτε επικίνδυνοι –τουλάχιστον όχι περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό. Πυρήνας της διαφορετικότητας τους είναι πως παρόλο που επιθυμούν τους φίλους και την κοινωνικότητα δεν ξέρουν το πώς… κάτι που για όλους τους υπόλοιπους είναι έμφυτο και δεδομένο. Οι ίδιοι πολλές φορές χαρακτηρίζουν τον αυτισμό σαν κοινωνική δυσλεξία όπου, όπως το άτομο με δυσλεξία δυσκολεύεται στον γραπτό λόγο κάνοντας ορθογραφικά λάθη, αυτοί δυσκολεύονται στην κοινωνική επαφή.

Γύρω από τον αυτισμό, και ειδικότερα το σύνδρομο Ασπεργκερ, κατά καιρούς αναπτύσσονται διάφοροι μύθοι οι οποίοι δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στο κοινό, το οποίο δεν είναι υποχρεωμένο να γνωρίζει τι ακριβώς είναι το φάσμα του αυτισμού και το σύνδρομο Άσπεργκερ. Αυτό συνέβη και τώρα.

Ωστόσο, το να ερμηνεύουμε τόσο πρόχειρα τις κολάσιμες συμπεριφορές ενός ανθρώπου και να τις ταυτίζουμε αυτόματα με τον αυτισμό δημιουργεί αμηχανία, φόβο και καχυποψία και στοχοποιεί αναίτια έναν σημαντικό αριθμό παιδιών και ενηλίκων με σύνδρομο Άσπεργκερ.

Είμαστε οι πρώτοι που πιστεύουμε ότι αν αυτός ο γυμναστής είχε αξιολογηθεί, όπως όφειλε να είχε κάνει η πολιτεία για όλους τους διδάσκοντες, ίσως να είχε κριθεί ακατάλληλος να ασκεί εκπαιδευτικά καθήκοντα. Το να τον λιθοβολούμε όμως επειδή έτυχε να γεννηθεί με αυτισμό είναι εξόχως άδικο, κοινωνικά ανάλγητο, και δεν προάγει ούτε την εξάλειψη του στίγματος του αυτισμού ούτε την συμπεριληπτικότητα στην Ελλάδα».

Την ανακοίνωση υπογράφουν:

Για το ΔΣ του Ελ.σ.σ.Α:

Η πρόεδρος
Μαρία Ηλιοπούλου
Κινητό: 6972 25 93 90
email: elssavol@gmail.com

Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Ελ.σ.σ.Α (αλφαβητικά):

Γιώργος Ναθαναήλ
Σύμβουλος επιχειρήσεων

Κατερίνα Παπανικολάου
Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή
Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών

Δέσποινα Παπούδη
Επίκουρος Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής –
Εκπαίδευσης Ατόμων στο Φάσμα του Αυτισμού
Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Αρτέμης Πεχλιβανίδης
Καθηγητής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή
Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών

Παναγιώτης Σιαπέρας
Ψυχολόγος, Εργοθεραπευτής

Χριστίνα Συριοπούλου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Διευθύντρια Εργαστηρίου Αυτισμού
Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής
Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Κατίγκω Χατζηπατέρα
Κλινική Ψυχολόγος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος