N. Χαρδαλιάς: Σε ύφεση τα μέτωπα στη Βαρυμπόμπη – Στάχτη 12.500 στρέμματα – Ζημιές σε 94 σπίτια και 27 επιχειρήσεις

Από χθες το βράδυ σημειώθηκαν 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα δήλωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης

Συγκεκριμένα για την κατάσταση στη Βαρυμπόμπη ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι βελτιώθηκε σημαντικά, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να εξακολουθούν να επιχειρούν.

Όπως είπε, αναμένεται η κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή να είναι οριοθετημένη εντός της ημέρας. Yπάρχουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις, αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα.

N. Χαρδαλιάς: Σε ύφεση τα μέτωπα στη Βαρυμπόμπη – Στάχτη 12.500 στρέμματα – Ζημιές σε 94 σπίτια και 27 επιχειρήσεις
Πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, επόμενη ημέρα, Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021 (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, «12,5 χιλιάδες στρέμματα στη Βαρυμπόμπη έχουν καεί, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές», ενώ όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, «απόλυτη προτεραιότητά είναι η ανθρώπινη ζωή».

Σε ύφεση τα μέτωπα της πυρκαγιάς

«Χθες ζήσαμε μια ακόμη εξαιρετικά δύσκολη νύχτα, όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, στην Ανατολική Μάνη», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης η δουλεία που έγινε όλη τη νύχτα από τα πεζοπόρα τμήματα είχε σημαντικά αποτελέσματα: από τα τέσσερα μέτωπα που αντιμετωπίσαμε τη νύχτα το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό. Συνεχίζουμε την προσπάθεια. Με το πρώτο φως τα εναέρια μέσα κάνουν διαρκώς ρίψεις. Ευελπιστούμε ότι μέσα στην ημέρα θα έχουμε τουλάχιστον οριοθετήσει την κατάσταση.

Αυτή την στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα. Επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ (σ.σ το μηχανοκίνητο τμήμα της Πυροσβεστικής) και το επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος. Επιχειρούν περιοδικά πέντε (5) αεροσκάφη και εννέα (9) ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Συνδράμουν η ΕΛΑΣ, πολυάριθμες εθελοντικές οργανώσεις.

Ως προς την πρώτη εκτίμηση για την περιοχή που κάηκε, είναι ότι ανέρχεται σε περίμετρο σε 12.500 στρεμμάτων ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί και η υπηρεσία Copernicus (σ.σ. το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής που επλήγη».

Το μέγεθος της καταστροφικής ζημιάς

N. Χαρδαλιάς: Σε ύφεση τα μέτωπα στη Βαρυμπόμπη – Στάχτη 12.500 στρέμματα – Ζημιές σε 94 σπίτια και 27 επιχειρήσεις
Kατεστραμμένο εστιατόριο στην Βαρυμπόμπη. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Ως προς την εκτίμηση της ζημιάς, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια έχουν υποστεί μερικές, 27 επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ενώ 82 οχήματα καταστραφήκαν ολοσχερώς και 64 έχουν υποστεί μερικές ζημιές.

N. Χαρδαλιάς: Σε ύφεση τα μέτωπα στη Βαρυμπόμπη – Στάχτη 12.500 στρέμματα – Ζημιές σε 94 σπίτια και 27 επιχειρήσεις
Η εικόνα από το καμένο δάσος είναι αποκαρδιωτική. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Κατά τη διάρκεια της νύχτα προχωρήσαμε σε επιπλέον απομακρύνσεις πολιτών. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας χρειάστηκε να επέμβουν σε 81 περιπτώσεις και να απομακρύνουν 182 άτομα με κινητικά προβλήματα και ηλικιωμένους.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 442 διασώσεις – απομακρύνσεις πολιτών. Ως προς τις εκκενώσεις περιοχών εστάλη ένα ακόμη μήνυμα, μέσω του 112, στις 03.00 το πρωί, για την εκκένωση της οδού Ανοίξεως στο Κρυονέρι.

N. Χαρδαλιάς: Σε ύφεση τα μέτωπα στη Βαρυμπόμπη – Στάχτη 12.500 στρέμματα – Ζημιές σε 94 σπίτια και 27 επιχειρήσεις
Ολοσχερώς καμένο σπίτι στην περιοχή. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Αν και οι επιχειρήσεις αυτές έγιναν μέσα στον αστικό ιστό εξελίχθηκαν απολύτως. Προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή. Επίσης, ανακοινώσαμε ότι οι πολίτες που δεν μπορούν να γυρίσουν στις οικίες τους μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, το 1135, όπου θα λάβουν καθοδήγηση για τα ξενοδοχεία που μπορούν να φιλοξενηθούν, με έξοδα του κράτους, μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις οικίες τους.

Εξυπηρετήσαμε μέχρι τώρα 672 άτομα, από όλη τη χώρα, που κάλεσαν για να ενημερωθούν εκ των οποίων οι 598 επέλεξαν τελικά να φιλοξενηθούν στα ξενοδοχεία που τους υποδέχθηκαν».

Τα νεότερα για την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια

Ως προς την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, μέσω του 112 στάλθηκαν τρία μηνύματα: το πρώτο χθες στις 18.00 για εκκένωση στις περιοχές Καλαμούδι και Ρετσινόλακκος. Το δεύτερο στις 19.55 για εκκένωση στις περιοχές Σπινιάδα και Ρετσινόλακκος προς ασφαλή κατεύθυνση, ενώ σήμερα στις 03.00 τα ξημερώματα, εστάλη το τρίτο sms για εκκένωση στους οικισμούς Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

N. Χαρδαλιάς: Σε ύφεση τα μέτωπα στη Βαρυμπόμπη – Στάχτη 12.500 στρέμματα – Ζημιές σε 94 σπίτια και 27 επιχειρήσεις

Σήμερα το πρωί, αποφασίστηκε η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά και από τον Όσιο Δαβίδ. Επιχειρούν 95 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Έχουμε νέα δεδομένα και κλιμάκωση της κινητοποίησης και ενίσχυση των δυνάμεων καθώς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την αλλαγή της φοράς των ανέμων σε βορειοανατολικούς. Στις 12.20 εστάλη sms 112 στους κατοίκους των περιοχών Κούλουρος και Μαρούλι για να εκκενώσουν άμεσα προς Ιστιαία».

Aναφορικά με την φωτιά στην Μεσσηνία ο κ. Χαρδαλιιάς επισήμανε ότι η δασική πυρκαγιά στην περιοχή Βασιλίτσι «είναι σε εξέλιξ. Επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καστανία, του δήμου Ανατολικής Μάνης, Λακωνίας είναι επίσης σε εξέλιξη. Εκεί επιχειρούν 55 πυροσβέστες, με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στην περιοχή Καυκωνία της Αρχαίας Ολυμπίας.  Κινητοποιήθηκαν 46 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και 4 αεροσκάφη».

Αίτημα για βοήθεια

Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, «η χώρα μας έστειλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Ήδη η Κύπρος αποστέλλει βοήθεια με 4 αεροσκάφη. Επιχειρούν ήδη 40 Κύπριοι πυροσβέστες ενώ αναμένονται δύο αεροσκάφη TRACTOR για συνδρομή στη Ρόδο. Η Σουηδία αποστέλλει δύο αεροσκάφη AIR TRACTOR Fire Boss. Η Ρόδος σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Στις 09.30, σήμερα, στάλθηκε μήνυμα από το 112 στη Ρόδο που ενημερώνει όλους τους κατοίκους και επισκέπτες για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, δίνοντας οδηγίες προκειμένου να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά στην ύπαιθρο. Αντίστοιχο μήνυμα στάλθηκε στην Κρήτη, όπου επίσης ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός».

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το πρωί βρέθηκε με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πάνω από την καμένη περιοχή της Πάρνηθας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας παρακολουθούσε τις εξελίξεις από το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει πλέον πουθενά ενιαίο μέτωπο, αλλά διάφορες διάσπαρτες εστίες που αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες παραμένουν, στο σύνολό τους, και επιχειρούν στην περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος