Εξαρθρώθηκε «πυρήνας» διεθνούς τρομοκρατίας: Σχεδίαζαν χτύπημα σε εστιατόριο στην Αθήνα – Ο ρόλος της Μοσάντ

Δύο Πακιστανοί τρομοκράτες, 25 και 29 ετών, συνελήφθησαν μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, στην επαρχία, που ετοίμαζε χτύπημα σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας – στου Ψυρρή – το οποίο λειτουργούσε και ως άτυπος χώρος συνέλευσης Εβραίων. Δεν στόχευαν δηλαδή να πλήξουν ελληνικούς στόχους, αλλά στόχευαν καθαρά χώρους και πρόσωπα εβραϊκού – ισραηλινού ενδιαφέροντος.

Οι συλληφθέντες προέρχονται από την ίδια περιοχή, το χωριό Σαργκόντα και παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Εκτός από το κομμάτι των κατοπτεύσεων είχαν διαπιστώσει πρόθεση για δολοφονίες και απαγωγές ατόμων σε απομονωμένα σημεία της επικράτειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ το κεφάλι.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες, όπως η Μοσάντ καθοδηγούσαν τις ελληνικές αρχές, βοηθώντας ως προς γενικές ιδέες τρόπου λειτουργίας οργάνωσης.

Απολογούνται την Παρασκευή

Την Παρασκευή θα οδηγηθούν στον ανακριτή για τις απολογίες τους οι δύο συλληφθέντες ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Σε βάρος τους έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ’ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα). Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές για κάθε ενέργεια που έκαναν, από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, έφτασαν στην ΕΥΠ αποσπασματικές πληροφορίες για τους τρομοκράτες. Οι αναλυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων, κατάφεραν να συνθέσουν τα «κομμάτια του παζλ», με αποτέλεσμα να χαρτογραφήσουν τον «πυρήνα» διεθνούς τρομοκρατίας.

«Εγκέφαλος» του δικτύου, που κινούσε τα νήματα, φέρεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, να ήταν άνδρας πακιστανικής καταγωγής με έδρα το Ιράν.

Όπως προέκυψε, οι ενέργειές τους βρίσκονταν σε προπαρασκευαστικό στάδιο, κατά το οποίο προχωρούσαν σε κατοπτεύσεις χώρων ενώ ο τρόπος για την υλοποίηση του σχεδίου φέρεται να άλλαξε αρκετές φορές, όπως να χρησιμοποιούσαν είτε δηλητήριο, είτε πυροβόλα όπλα, ακόμα και χρήση εκρηκτικών.

Τ. Θεοδωρικάκος: Προτεραιότητα η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης

«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Συνεχίζοντας, τονίζει πως: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  • σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Παρόμοιες υποθέσεις τρομοκρατίας

Τον Σεπτέμβριο του 2012, απετράπη στην Κύπρο σχεδιαζόμενη επίθεση σε βάρος Ισραηλινού και της οικογένειάς του.

Τον Ιούνιο του 2022, τουρκικές αρχές συνέλαβαν πέντε άτομα για επίθεση σε βάρος Ισραηλινών πολιτών στην Κωνσταντινούπολη.

Ρεπόρταζ: Κάτια Νιάκαρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος