Εκνευρισμός από την Άγκυρα για την ελληνογαλλική συμφωνία – Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από Ακάρ (video)

Έκδηλη είναι η αμηχανία και ο εκνευρισμός της Άγκυρας με την κύρωση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, από τη Βουλή. Ενδεικτικό είναι το πρωτοσέλιδο της Χουριέτ, ενώ σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο Χουλουσί Ακάρ. Για αναβίωση ξεχασμένων εντάσεων κάνει λόγο ο Νίκος Δένδιας.

Η Ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας αλλάζει τους συσχετισμούς ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε περίπτωση επίθεσης η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ευρωπαϊκής ηπείρου, μια πυρηνική δύναμη, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι ο λόγος για τον οποίο η Άγκυρα συνεχίζει να εκφράζει σφοδρή ενόχληση τόσο για την υπογραφή της, όσο και για την κύρωσή της από την Βουλή των Ελλήνων. Μάλιστα, την συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού στην Βουλή διαστρεβλώνει η εφημερίδα Χουριέτ σε δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Πυρηνική απειλή από την Αθήνα προς την Τουρκία»!

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Πολιτικοί, στην Ελλάδα, κλιμακώνουν την ένταση με τις επιθετικές τους ενέργειες και ρητορικές. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να νικήσουν την Τουρκία με δράσεις και ρητορική. Πρώτα κοιτάξτε τα μαθηματικά και την Ιστορία…».

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ σε ομιλία του στην Ναυτική Ακαδημία εξαπέλυσε ευθείες απειλές και κατηγορίες κατά της Ελλάδας.

«Δεν μπορείτε να αποκτήσετε υπεροχή έναντι της Τουρκία με τέτοιες πρωτοβουλίες, εγκαταλείψτε την προσπάθεια. Είναι γνωστή η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Επιδεινώνουν την οικονομία με τέτοιες σπάταλες δαπάνες, με ροπή στους εξοπλισμούς που στοχεύουν στην ευημερία του ελληνικού λαού» ανέφερε ο κ. Ακάρ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984 Fm τόνισε ότι «έχουμε απέναντι μας έναν γείτονα που προκαλεί, έχει τάση για παραβατικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, είτε σε επίπεδο διπλωματίας είτε αν προκύψει ζήτημα, αποτρεπτικά ώστε να μπορούμε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Για αναβίωση ξεχασμένων εντάσεων κάνει λόγο ο Νίκος Δένδιας.

«Ωστόσο, στις μέρες μας, εξτρεμιστικές ιδέες απειλούν να αναβιώσουν ξεχασμένες εδώ και καιρό εχθρότητες και εντάσεις. Αυτό συμβαίνει με την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμιά την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας. Αυτά τα δύο μνημεία που έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς δυστυχώς χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς».

Αίσθηση προκαλεί το εξόχως «αυστηρό» ύφος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε επιστολή του προς την Γερουσία κατά της Τουρκικής πολιτικής.

«Οι πράξεις της τουρκικής κυβέρνησης… απειλούν να αποδυναμώσουν περαιτέρω την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και εξακολουθούν να αποτελούν μία ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή στην εθνική ασφάλεια και στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ».

Παρά την Αμερικανική δυσφορία, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και να εκσυγχρονίσει άλλα 80 από αυτά που ήδη διαθέτει.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος