Εκκένωση άτυπης δομής στο Λαύριο: Το κτήριο είχε πρόβλημα στατικότητας – «Απαράδεκτο να ξυπνάνε τα παιδάκια 5.30 το πρωί απέναντι σε ΜΑΤ»

Στις 5.30 το πρωί πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με τη συμμετοχή αστυνομικών διαφόρων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, για την εκκένωση κτιρίου στο Λαύριο που λειτουργούσε από το 1947 – αρχικά νόμιμα ενώ τα τελευταία χρόνια υπό κατάληψη – στο οποίο διέμεναν μετανάστες, κυρίως κουρδικής καταγωγής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛΑΣ από το κτίριο μεταφέρθηκαν συνολικά 53 άνθρωποι (26 άνδρες, 8 γυναίκες και 19 παιδιά), σε άλλες υφιστάμενες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με την δημοτική αρχή, το κτίριο ήταν ακατάλληλο, καθώς ήδη από το 2006 αντιμετώπιζε πρόβλημα στατικότητας, ενώ από το 2017 είχε σταματήσει να λειτουργεί ως νόμιμη δομή προσφύγων και μεταναστών.

Με το πέρας της επιχείρησης το κτίριο αποδόθηκε στο Δήμαρχο του Δήμου Λαυρεωτικής, καθώς τον Απρίλιο του 2023 με τροπολογία της Κυβέρνησης η εν λόγω έκταση παραχωρήθηκε από το Δημόσιο στον Δήμο.

«Σπάσανε όλες τις πόρτες με την βία»

Σύμφωνα μεδηλώσεις κατοίκων επιτροπής αλληλέγγυων προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, η επιχείρηση έγινε νωρίς το πρωί, χωρίς καμία ενημέρωση, με αποτέλεσμα τα μικρά παιδιά να τρομάξουν στην θέα των πάνοπλων αστυνομικών.

«Είναι απαράδεκτο να ξυπνάνε τα παιδάκια 5.30 το πρωί απέναντι σε ΜΑΤ και να πρέπει σε μισή ώρα να μαζέψουν τα ρούχα και τα παιχνίδια τους και να φύγουν», τόνισε η Έμυ Κουτσοπούλου, γιατρός κοινωνικού ιατρείου.

Εκπρόσωπος του πολιτιστικού κέντρου Κουρδιστάν, υποστήριξε ότι πρόκειται για οικογένειες Κούρδων πολιτικών προσφύγων. «Σπάσανε όλες τις πόρτες με την βία και μπήκαν, δεν ήταν θέλοντας, ήταν με την βία», λέει.

Ιστορικό σημείο του Λαυρίου

Για ιστορικό σημείο του Λαυρίου μιλούν οι κάτοικοι, καθώς η δομή λειτουργούσε από το 1947, φιλοξενώντας πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση και αργότερα από το Κουρδιστάν.

«Το θεωρούμε ιστορικό τόπο, 60 χρόνια είναι εδώ οι πρόσφυγες ειρηνικοί απέναντί μας αντί να το κάνουν μουσείο που να στεγάζει όλη την διαδρομή των προσφύγων από το Λαύριο, κατά αυτά που ακούμε θα βγει κάτι εδώ, ένα μεγάλο mall, ένα εμπορικό κέντρο», εξηγεί στην ΕΡΤ μέλος επιτροπής στήριξης προσφύγων Λαυρίου.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος