Εισήγηση: Υποχρεωτικά δυο τεστ εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους σε τουρισμό & εστίαση

Υποχρεωτικά δυο τεστ εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους σε τουρισμό και εστίαση πανελλαδικά εισηγείται η επιτροπή των ειδικών, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι τα δυο τεστ ήταν υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στους συγκεκριμένους κλάδους σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Πάρο ενώ τώρα το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Το ένα από τα δυο τεστ θα είναι self test και το άλλο rapid.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να δώσει τις λεπτομέρειες το απόγευμα και για τον τρόπο που θα καλύπτεται η αγορά των τεστ.

Aνησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα

Η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, σε συνδυασμό με την έντονη κινητικότητα στα νησιά και τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες, που παρακολουθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία και αξιολογούν τα δεδομένα. Κοντά στα 3.000 θα κινηθούν και τα σημερινά νέα κρούσματα, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Αύξηση εμφανίζουν τα κρούσματα σε Πάρο, Σαντορίνη και Μήλο, ενώ σταθεροποιείται η κατάσταση σε Μύκονο Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Στην Μύκονο εξακολουθούν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, μέχρι την Δευτέρα 26 Ιουλίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ηπιότερα αλλά με αυξητική τάση είναι τα στοιχεία και για τα νησιά του Ιονίου, ενδεικτικά χθες στην Κέρκυρα καταγράφηκαν 27 νέα κρούσματα. Και στην Πάτρα καταγράφεται αυξητική τάση του ιικού φορτίου.

Έκκληση στους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν για να διευκολύνουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, έκανε από το βήμα διεθνούς συνεδρίου για την ψυχική υγεία, ο Πρωθυπουργός.

«Σας παρακαλώ εμβολιαστείτε για να ανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και ελάχιστες αναστατώσεις τον Σεπτέμβριο».

Την σημασία επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος τόνισε από την Τρίπολη και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Εμβολιαζόμαστε σημαίνει ζούμε και κάνω έκκληση σε όλους όσους δεν έχουν προγραμματίσει ακόμα το ραντεβού τους να σπεύσουν να το κάνουν. Να μην αφήσουν καμία μέρα να πάει χαμένη».

Αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές στις απλές νοσηλείες των νοσοκομείων, ωστόσο η πίεση δεν μεταφέρεται και στις ΜΕΘ.

«Στις αρχές του μήνα είχαμε έναν ασθενή με κορωνοϊό, τώρα έχουμε 23. Παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος, η επίπτωση στα νοσοκομεία ευτυχώς είναι μικρή» αναφέρει ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως ούτε οι εμβολιασμένοι είναι άτρωτοι στον κορονοϊό κρούουν κώδωνα κινδύνου, τονίζοντας την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και της αυστηρής τήρησης των μέτρων.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Νόρα Μολυβιάτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος