Υποχρεωτική η μάσκα σε ταξί & εσωτερικούς χώρους των πλοίων

Yποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας προστασίας από τον κορονοϊό στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων και στα ταξί για οδηγούς και επιβάτες, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση. Οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Στα επιβατηγά πλοία, αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, όμως παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες. Το μέτρο θα επανεξεταστεί στα τέλη Ιουνίου.

Στα κρουαζιερόπλοια, αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται όταν νοσήσει:

  • ποσοστό άνω του 2% των φιλοξενούμενων εντός μίας εβδομάδας
  • ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας
  • ποσοστό άνω του 1% των επιβαινόντων εντός 48 ωρών.

Στα ημερόπλοια αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στα φαρμακεία παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίαςπαρελθόν αποτελούν από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 1ης Ιουνίου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, ενώ δεν θα ισχύουν πια και τα πρόστιμα.

Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Στις υπεραστικές συγκοινωνίες και τα αεροπλάνα, που υπάρχει αριθμημένη θέση, δεν θα απαιτείται χρήση μάσκας, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για το τι θα ισχύσει στα πλοία. Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να αποφασίσουν τι θα ισχύει στα πλοία. Όπως ανέφερε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Σοφία Πατραμάνη οι εμπειρογνώμονες είναι πολύ προβληματισμένοι γιατί υπάρχουν μέσα στα πλοία χώροι με αριθμημένες θέσεις αλλά υπάρχουν και άλλοι χώροι που είναι ελεύθεροι και δημιουργείται συνωστισμός.

Άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας ισχύει από την Τετάρτη και σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εξαιρείται η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές/προαγωγικές, Πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κτλ.) καθώς τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.

Δείτε το ΦΕΚ για τα νέα μέτρα: 

FEK_METRA.pdf

«Σταματά η υποχρεωτικότητα της μάσκας. Έχουμε πει ότι υπάρχει μια σύσταση όπου υπάρχει συνωστισμός να χρησιμοποιείται η μάσκα, αλλά πλέον δεν υπάρχει η ανάγκη βάσει της επιδημιολογικής κατάστασης να τη φοράμε με το είδος της υποχρεωτικότητας που είχαμε. Και θέλω να πω ότι από το Πάσχα έχουμε ξεκινήσει την πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων» δήλωσε στο MEGA ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι «υπήρξε μια κριτική και από τα κόμματα και από τους επιστήμονες σε αυτό. Βλέπετε όμως ότι πάνω από ένα μήνα μετά έχει δικαιωθεί αυτή η πολιτική υπό την έννοια ότι το κάνουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε».

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «η εικόνα της πανδημίας δείχνει ότι τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες δεν έχει δυναμική».

«Ελπίζουμε αυτό να παραμείνει. Τα μέτρα έχουν ανασταλεί, αλλά αν χρειαστεί κάποια από αυτά θα επανέλθουν. Μακάρι να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθούν. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι ενδεχομένως ο χειμώνας να έχει δυσκολίες, να έχει έξαρση και να χρειαστεί να έχουμε παρεμβάσεις» υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης.

Ένα μέτρο που παραμένει αφορά μόνο στους ανεμβολίαστους. Συγκεκριμένα όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ή δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με φυσική παρουσία, θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα. Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση, Σοφία Πατραμάνη, Βάσω Τζανακάκη, Ρεγγίνα Σαβούρδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος