Έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και προπονητής Πέτρος Λεβεντάκος

Πιο φτωχό από σήμερα 29/6 είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς έφυγε από τη ζωή ανήμερα της γιορτής του ο Πέτρος Λεβεντάκος. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και προπονητής έγραψε ιστορία στην Α’ Εθνική,  με την Παναχαϊκή, τον ΠΑΣ Γιάννενα και τον Εθνικό, σε εποχές που οι συγκεκριμένες ομάδες πραγματοποιούσαν εντυπωσιακές πορείες.

Έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και προπονητής Πέτρος Λεβεντάκος

Ο εκλιπών γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1945 στην Πάτρα, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 76 ετών, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της πόλης. Ήταν συγγραφέας του αυτοβιογραφικού βιβλίου «Πέτρος Λεβεντάκος. Το Δέκα το καλό».

Ο Πέτρος Λεβεντάκος ήταν παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και προπονητής, που έπαιζε στο χώρο της μεσαίας γραμμής ως επιτελικό χαφ και αγωνίστηκε επί σειρά ετών στην Α’ Εθνική με τα χρώματα του Εθνικού Πειραιώς, της Παναχαϊκής και του ΠΑΣ Γιάννινα.

Κατά την προπονητική καριέρα του, που ακολούθησε, κατέκτησε πολλούς τίτλους με Αχαϊκή, Κιάτο, ΑΟ Κέρκυρας, Άργος, Πάτραι, Πρέβεζα, Θεσπρωτό, Αιολικό, Θύελλα, αλλά και πολλές ερασιτεχνικές ομάδες του τοπικού πρωταθλήματος. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Παναχαϊκής. Για μια δεκαετία ήταν ποδοσφαιρικός σχολιαστής σε μέσα ενημέρωσης της Πάτρας.

Το 1965 πήρε μεταγραφή για τον Εθνικό Πειραιώς, στον οποίο έμεινε ως το 1971 όταν και επέστρεψε στην ομάδα της Πάτρας.

Εκεί μαζί με τους Δαβουρλή, Ρήγα, Στραβοπόδη οδήγησε την ομάδα μέχρι την τέταρτη θέση και την έξοδο στην Ευρώπη. Το 1975 πήγε για μία σεζόν στον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Α.Π.Σ. Πάτραι.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την προπονητική όπου μεταξύ άλλων πέρασε από ομάδες όπως ο Ναυπακτιακός Αστέρας, ο Α.Ο. Κέρκυρα, ο Φωκικός Άμφισσας, ο Α.Π.Σ. Πάτραι, ο Φωστήρας Οβρυάς κ.α.

Τη σεζόν 2008/09 είχε διατελέσει γενικός αρχηγός της Παναχαϊκής, ενώ τελευταία φορά ήταν προπονητής στον Ολυμπιακού Πύργου το 2010.

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, μόλις πληροφορήθηκε την δυσάρεστη είδηση της απώλειας του Πέτρου Λεβεντάκου εξέφρασε την λύπη του και δήλωσε: «Αποχαιρετούμε με θλίψη σήμερα, ένα θρύλο του ποδοσφαίρου, που με την απαράμιλλη τεχνική του και το ταλέντο του, καταξιώθηκε ως κορυφαίος ποδοσφαιριστής.
Ο Πέτρος Λεβεντάκος, ήταν θρύλος της Παναχαϊκής, αφού με την ιστορική παρέα των ποδοσφαιριστών, έφτασαν το πατραϊκό ποδόσφαιρο ψηλά και την Παναχαϊκή μια ομάδα της Ευρώπης».

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος,  με την αναγγελία του θανάτου της μεγάλης δόξας του ποδοσφαίρου Πέτρου Λεβεντάκου δήλωσε:

«Ο Πέτρος Λεβεντάκος, πέρα από την υψηλή τεχνική του, ήταν κι ένας από τους πιο ευφυείς Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, που με το παιγνίδι και τις επινοήσεις του σκορπούσε μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση.

Η προσφορά του στο Πατραϊκό και το Ελληνικό ποδόσφαιρο ως παίκτης, αλλά και προπονητής είναι  ανεκτίμητη και η απώλεια του προκάλεσε μεγάλη λύπη σε όλη την πόλη και στην αθλητική κοινότητα της χώρας.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο του Γιάννα και στην οικογένεια του».

Η Παναχαϊκή αποχαιρετώντας το στέλεχός της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο “Πετράν”, ο σπουδαίος αυτός θρύλος της Παναχαϊκής θα παραμένει αιώνια ζωντανός στη μνήμη όλων μας. Μαζί με τον Θέμη Ρήγα, τον Κώστα Δαβουρλή και τόσους άλλους θα είναι πλέον θεματοφύλακας – άγγελος της αγαπημένης του ομάδας».

Ο Εθνικός ΟΦΠΦ σε συλλυπητήρια ανακοίνωση αναφέρει: «Το Δ.Σ και όλη η οικογένεια του Εθνικού ΟΦΠΦ αποχαιρετά τον Πέτρο Λεβεντάκο.
Ο σπουδαίος αυτός ποδοσφαιριστής τίμησε την φανέλα της ομάδας μας στα μέσα της δεκαετίας του 1960 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1970, καλό ταξίδι Πέτρο!».

Ο ΑΠΣ Πάτραι ανακοίνωσε ότι: «Ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Αχαΐας από καταβολής του, ταξίδεψε το πρωί της Τρίτης για το μεγάλο ταξίδι… Στα γήπεδα του ουρανού θα ανταμώσει με τους μεγάλους αστέρες της στρογγυλής θεάς…
Ο ΑΠΣ Πατραι, τον οποίο ο μεγάλος Πέτρος Λεβεντάκος υπηρέτησε τόσο ως αθλητής όσο και ως προπονητής, πανηγυρίζοντας μεγάλες επιτυχίες, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλειά του…
Καλό ταξίδι θρύλε…».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος