Γ. Πρασσάς: Δεν ξέρουμε πόσο ακόμη θα μας καλύπτουν τα εμβόλια – Έχουμε δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα

«Όλοι μιλάμε για το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας Πανεπιστημίου Τορόντο, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να φτάσουμε σε έναν αριθμό 5 – 6 θανάτους την ημέρα. Διαφορετικά σημαίνει ότι έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε ακόμα».

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας τόνισε ότι ο αριθμός των 50 απωλειών από τον κορονοϊό ημερησίως είναι πολύ μεγάλος και δεν πρέπει να τον αποδεχόμαστε ως κάτι φυσιολογικό.

«Σε σχέση με τους 100 νεκρούς την ημέρα που είχαμε παλαιότερα μπορεί αυτός ο αριθμός να είναι πιο μικρός, αλλά οι νεκροί είναι δέκα φορές περισσότεροι από όσους χάναμε από όλους τους άλλους ιούς συνολικά», τόνισε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας  στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα μας καλύπτουν τα εμβόλια

Όπως δήλωσε ο κ. Πρασσάς «υπάρχει μια σταθερή αποσυμπίεση, αλλά δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι είναι μια φυσιολογική κατάσταση». Και όπως είπε, «δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα μας καλύπτουν τα εμβόλια, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά και μας προστατεύουν από τον κίνδυνο του θανάτου».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΕΡΤ, οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμη ποιο είναι το φορτίο του μακροχρόνιου Covid-19. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτός ο ιός δεν είναι καθόλου κρυολόγημα. Διπλασιάζει στο σύνολο των νοσούντων το ρίσκο για καρδιαγγειακές παθήσεις και είναι ένας ιός ότι μειώνει τον όγκο του εγκεφάλου από 0,2 –  2% τους νοσούντες. Πρόσφατα μάθαμε ότι μολύνει τα λευκοκύτταρα μας», πρόσθεσε ο κ. Πρασσάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος