Ε. Μανωλόπουλος στο Πρώτο: Τα μονοκλωνικά πρέπει να χορηγούνται άμεσα- Πρέπει να διευκρινιστεί η διαδικασία και τα κριτήρια (audio)

«Δεν καθυστέρησε η Ε.Ε. να αντιδράσει προληπτικά σε σχέση με την νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα  και χαίρομαι γι΄αυτό», επεσήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Διάδραση» με την Αρετή Μπίτα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος σε ερώτηση σχετικά με την σύσταση της Κομισιόν να διακοπούν οι αεροπορικές συνδέσεις με χώρες στις οποίες έχει εντοπισθεί η νέα παραλλαγή.

«Η απαγόρευση των ταξιδιών από χώρες της Νοτίου Αφρικής είναι μια προληπτική αντίδραση μέχρι να αναγνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης και μέχρι να δούμε κατά πόσο είναι επικίνδυνη. Είναι ένα καλό προφυλακτικό μέτρο μέχρι να δούμε τι συμβαίνει πραγματικά κ μέχρι να δούμε κατά πόσο αυτή η μετάλλαξη θα αλλάξει τα δεδομένα» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα μονοκλωνκά φάρμακα ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι έχουν πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις προς χορήγηση και όσο πιο γρήγορα μετά την εμφάνιση της λοίμωξης στον οργανισμό, χορηγηθούν, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχουμε για θετικό  αποτέλεσμα.  Πρέπει να χορηγηθούν πολύ γρήγορα, αμέσως μετά την εμφάνιση της θετική διάγνωση της λοίμωξης και τα πρώτα ήπια συμπτώματα. Επισήμως αναφέρονται 5 ημέρες, όμως στην πραγματικότητα όσο πιο γρήγορα χορηγηθούν, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Ουσιαστικά, είναι έτοιμα αντισώματα τα οποία πολεμούν την λοίμωξη που μόλις έχει ξεκινήσει για να προλάβει ζημιά στους πνεύμονες,  πριν αυτή επεκταθεί και προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα που οδηγούν στο νοσοκομείο.

«Είναι για άτομα που είναι θετικά στον κορονοϊό με ήπια συμπτώματα κα βρίσκονται σπίτι. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η διαδικασία. Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πού απευθύνεται ο θετικός στον κορονοϊό ασθενής, που έχει ήπια συμπτώματα και που θέλει να δει αν έχει τα κριτήρια για να λάβει το μονοκλωνικό φάρμακο, από την στιγμή που αυτά πρέπει να χορηγηθούν άμεσα από την στιγμή που πληροί ο ασθενής τα κριτήρια.  Εγώ θα ήλπιζα, αν ξεκαθαριστεί η διαδικασία, να είναι ως εξής. Με την επιβεβαίωση του θετικού τεστ, ο ασθενής να προτεραιοποιείται αυτόματα μέσα από το σύστημα που δίνει αυτή την δυνατότητα κ στη συνέχεια να ειδοποιείται άμεσα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι η Επιτροπή θα πρέπει να καθορίσει ποια άτομα έχουν προτεραιότητα και μέχρι ποιο σημείο θα επιλέγονται. Πρέπει να ανακοινωθεί πιο ξεκάθαρα η διαδικασία και τα κριτήρια γιατί είναι μια λεπτή διαδικασία και πρέπει να γίνει γρήγορα. Δηλαδή μόλις ειδοποιηθεί ο ασθενής ότι έχει επιλεγεί για χορήγηση μονοκλωνικων, θα πρέπει την ίδια ημέρα να μεταβεί σε ένα από τα νοσοκομεία που τα έχουν στην διάθεση τους» κατέληξε ο κ. Ευαγγελόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος