Ε. Λέκκας: Διάβρωση εδαφών, κατολισθήσεις και πλημμύρες το σκηνικό της επόμενης ημέρας στις καμένες περιοχές (video)

Για την επόμενη μέρα και τα σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά σε Κορινθία και Δυτική Αττική μίλησε στην ΕΡΤ ο Ευθύμης Λέκκας.

«Μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλήθος προβλημάτων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα προβλήματα, τα οποία προκύπτουν, έχουν σχέση και με το περιβάλλον. Θα εμφανιστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διάβρωση των εδαφών, με έντονα κατολίσθητικά φαινόμενα με ροές εδαφών, με πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία θα τροφοδοτήσουν, μαζί με την καύσιμη ύλη, το θαλάσσιο περιβάλλον όπου και εκεί θα υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση».

Σχολιάζοντας το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα μετά την κατάσβεση της φωτιάς που έκανε στάχτη πάνω από 55.000 στρέμματα ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ ανέφερε: «Όπως και στη Χίο, στο Μάτι, στην Κινέτα, αλλά σε όλες σχεδόν τις δασικές πυρκαγιές, αντιμετωπίζουμε προβλήματα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα έργα πολύ προσεκτικά, με χειρουργική ακρίβεια, έτσι ώστε να υποβοηθήσουν το σύστημα να ανακάμψει για να απομειώσουμε όλες αυτές τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Απόδειξη της κλιματικής κρίσης αυτή η καταστροφή

Η φωτιά ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, δήλωσε ο κ. Λέκκας εξηγώντας πώς τα γεωδυναμικά φαινόμενα -οι σεισμοί, οι διαβρώσεις, οι κατολισθήσεις- έρχονται και συνδυάζονται με τα υδροδυναμικά φαινόμενα με τις δασικές πυρκαγιές που εξελίσσονται πια στην ατμόσφαιρα. «Βλέπουμε ότι οι επιπτώσεις από τον συνδυασμό αυτών των δύο παραμέτρων είναι πάρα πολύ μεγάλες… Είναι η τρίτη φορά μετά την Κεφαλλονιά και την Καρδίτσα που συνδυάζονται τα γεωδυναμικά με τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα και αυτό σηματοδοτεί την έναρξη της κλιματικής κρίσης», είπε ο κ. Λέκκας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος