E. Γκορόγια: Ένα στα πέντε άτομα που πάσχουν από AIDS δεν το γνωρίζουν – Να προωθήσουμε την έγκαιρη διάγνωση (video)

Παγκόσμια ημέρα AIDS σήμερα και όλος ο κόσμος θυμάται ξανά τη λοιμώδη αυτή νόσο που από το 1981, όταν πρωτοεμφανίστηκε, στέρησε τη ζωή σε εκατομμύρια κόσμο και άλλαξε προς το χειρότερο την καθημερινότητα των χρόνιων νοσούντων. Η Ελίζα Γκορόγια, υπεύθυνη Διεκδίκησης και επικοινωνίας του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», μίλησε στην ΕΡΤ για τη ζωή των νοσούντων.

«Κάθε δεκαετία που έχει περάσει στην ιστορία του HIV είχε και τους δικούς της μύθους. Kάτι που σίγουρα πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι οι ασθενείς που γνωρίζουν το status τους δεν μπορούν να μεταδώσουν», δήλωσε η κ. Γκορόγια.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για το θέμα, τόνισε πώς «παγκοσμίως υπολογίζεται ότι ένα στα πέντε άτομα που ζουν με τον HIV δεν γνωρίζουν ότι τον έχουν. Αυτό που πρέπει να προωθήσουμε είναι η έγκαιρη διάγνωση και να μην υπάρχει στίγμα γύρω από την εξέταση. Κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο πρέπει να εξετάζεται τακτικά για την προστασία του ίδιου και των ανθρώπων με τους οποίους σχετίζεται».

Δεν γνωρίζουμε ακόμη τους τρόπους πρόληψης

Αναφερόμενη στην πρόληψη και προφύλαξη η εκπρόσωπος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας τόνισε ότι ίσως ακόμη δεν γνωρίζουμε τους τρόπους πρόληψης και μετάδοσης γιατί το όλο θέμα έχει με ένα ηθικό πανικό γύρω από την ετερότητα αλλά και την σεξουαλικότητα εν γένει.

Και όπως επισήμανε, «πρέπει να υπάρξει κατάλληλη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση η οποία θα βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και όχι σε επικρίσεις. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την επιδημία του HIV αλλά ούτε να φτάσουμε σε ένα σημείο που να μιλάμε για σωματική αυτονομία και αυτοδιάθεση του κάθε ανθρώπου».

E. Γκορόγια: Ένα στα πέντε άτομα που πάσχουν από AIDS δεν το γνωρίζουν –  Να προωθήσουμε  την έγκαιρη διάγνωση (video)
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η φετινή χρονιά σηματοδοτείται από τη μείωση που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις του HIV κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2021. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μια σταδιακή μείωση των νέων διαγνώσεων στους χρήστες ενέσιμων εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και στους άνδρες με σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

402 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης φέτος στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) το διάστημα από 1/1/21 έως 31/10/21 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον φορέα 402 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης (3,8 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 330 (82,09%) αφορούν σε άνδρες και τα 72 (17,91%) σε γυναίκες. Σχολιάζοντας αυτά τα στοιχεία η κ. Γκορόγια δήλωσε πώς δείχνουν μια πτωτική τάση στη χώρα μας αλλά δεν γνωρίζει αν αυτό έχει να κάνει με το ποσοστό των ανθρώπων που εξετάστηκαν.

«Η αλήθεια είναι ότι λόγω των μέτρων αποστασιοποίησης είναι καλή ευκαιρία κάθε άτομο να μάθει που μπορεί να εξεταστεί δωρεάν σε όλη την Ελλάδα, καλώντας στο τηλέφωνο του ΕΟΔΥ (2107222222). Τα καλύτερα αποτελέσματα τα παίρνουμε τρεις εβδομάδες μετά το περιστατικό πιθανής έκτασης», υποστήριξε.

Σχολιάζοντας, τέλος, τις προκαταλήψεις  που υπάρχουν για τις κοινωνικές ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στον HIV η υπεύθυνη Διεκδίκησης και επικοινωνίας του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»,  δήλωσε πως πρέπει να μιλήσουμε για τη σχέση υπαιτιότητας: «Υπάρχουν συνθήκες, καταπιέσεις και διακρίσεις που οδηγούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Ακόμα βλέπουμε ότι όποια κοινωνική ομάδα περιθωριοποιείται, ξαφνικά ανεβαίνουν τα κρούσματα στον πληθυσμό τους. Ο ιός δεν έχει ηθικό πρόσημο. Είναι μια φυσική κατάσταση όπως ένας οποιοσδήποτε ιός».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος