Ε. Γιαμαρέλλου – Γ. Ατσαλάκης: Από την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα πιθανά σενάρια για μετακινήσεις μέσα στο Πάσχα και το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα συζητήθηκαν από την ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου, και τον καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Γεώργιο Ατσαλάκη, στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Η κα Γιαμαρέλλου ανέφερε πως με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα παρατηρείται μία μικρή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ιδίως στην Αττική όπου ζει παραπάνω από το 50% του γενικού πληθυσμού, η οποία θα οδηγήσει και στη μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τον Μάιο θα δούμε μείωση στον αριθμό των ΜΕΘ, ενώ ο δείκτης μετάδοσης του ιού -τουλάχιστον στην Αττική- φαίνεται πως σταθεροποιείται στο 1.

Αναφορικά με το Πάσχα και τη δυνατότητα μετακίνησης στη περιφέρεια, η κα Γιαμαρέλλου υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν να αποφασίσουν αυτή τη Παρασκευή, που πραγματοποιείται η εβδομαδιαία σύσκεψη, δεδομένου ότι τα στοιχεία μεταβάλλονται και δεν έχουμε ακόμα την πολυπόθητη μείωση στους δείκτες που ανέφερε νωρίτερα. «Μπορεί να έχουμε νέα για το Πάσχα το Σάββατο του Λαζάρου, θα το δούμε αυτό», είπε η ειδικός.

Η κα. Γιαμαρέλλου μίλησε και για τα self tests αναφέροντας πως η χρήση τους είναι για να επαναλαμβάνονται κάθε 48 ώρες, πράγμα που δεν είναι τόσο εύκολο να εξασφαλιστεί, για να μπορέσουμε να μετακινηθούμε το Πάσχα. Όσον αφορά δε τα θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση θα είναι κυρίως τα αποτελέσματα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και οι πιθανότητες για λοιπές μετακινήσεις εντός των ημερών των γιορτών.

Το τελευταίο «μίλι» της πανδημίας

Ο κ. Ατσαλάκης μέσα από μια έρευνα που πραγματοποίησε, μελετώντας το μοντέλο του Ισραήλ, αναφέρει πως θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε ένα ευρύτερο σταδιακό άνοιγμα εφόσον εμβολιαστεί το 27% του πληθυσμού. Την εκτίμηση αυτή τη στηρίζει στα πολλά και εμπεριστατωμένα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας μέσα από τη μελέτη των επιδημιολογικών στοιχείων και της επιχείρησης εμβολιασμού στο Ισραήλ. Με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη χώρα μας και να συζητήσουν πιθανά σενάρια. «Ακολουθώντας τον προγραμματισμένο ρυθμό των εμβολιασμών θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τους εντυπωσιακούς ρυθμούς μειώσεων στους περιορισμούς που ακολούθησε το Ισραήλ», ανέφερε ο κ. Ασταλάκης.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ