Δύσκολη, αλλά σωστή απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων – Πώς θα περιορίσουν τα κρούσματα τα self test (video)

Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία χτύπησε σήμερα με τα παιδιά να επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες με self test και αυξημένα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε ορισμένες περιοχές  από την έλλειψη αυτοδιαγνωστικών τεστ καθώς και τους κινδύνους από την πανδημία μίλησαν στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» οι γιατροί Στέλιος Λουκίδης, Βαγγέλης Μανωλόπουλος και Ειρήνη Μαρκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοαποθηκάριων.

Το 95% αυτών που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι

«Έχουμε νοσηλείες με λίγο αυξημένο αριθμό, αλλά είναι δυσανάλογος του αριθμού των περιστατικών που καταγράφονται καθημερινά», δήλωσε ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας επισημαίνοντας ότι ότι οι επιστήμονες αναμένουν και τα αποτελέσματα τη επόμενης εβδομάδας για να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα.

«Η Όμικρον που φαίνεται ότι έχει ήπια συμπτώματα, είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη. Θα δούμε την επόμενη εβδομάδα αν αυτό επιβεβαιωθεί. Αν επιβεβαιωθεί θα σημαίνει ότι η Όμικρον έχει έναν ήπιο χαρακτήρα και δεύτερον, στις νοσηλείες έχουμε κυρίως ανεμβολίαστους σε ποσοστό 95%. Όσοι είναι τριπλά εμβολιασμένοι φαίνεται ότι έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια νόσησης από την Όμικρον».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Λουκίδης επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει μια μικρή αυξομείωση. «Είναι λογικό καθώς θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα» είπε και πρόσθεσε ότι «έχουν ληφθεί τα ανάλογα μέτρα επιδημιολογικής παρατήρησης, κυρίως των self test».

Μεταξύ άλλων ο κ. Λουκίδης δήλωσε ότι οι στόχοι του εμβολιασμού αλλάζουν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, επιβεβαιώνοντας ότι οι νοσηλείες σε άτομα άνω των 60 ετών έχουν περιοριστεί μετά την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων από την Πολιτεία.

Σωστή η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων

Για δύσκολη, αλλά σωστή απόφαση του υπουργείου Παιδείας έκανε λόγο ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας. «Η απόφαση είναι δύσκολη. Η απόφαση για να ανοίξουν τα σχολεία είναι σωστή για πολλούς λόγους. Δεν μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων που θα πρέπει να καθορίσει τις αποφάσεις μας αλλά και άλλα στοιχεία όπως η βαρύτητα της νόσου» δήλωσε ο κ. Μανωλόπουλος. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αν μείνουν κλειστά τα σχολεία διαταράσσεται η κοινωνική ζωή δίχως να είναι σίγουρο ότι θα μειώσουμε και τα κρούσματα».

Μιλώντας για το θέμα των self test στα σχολεία υποστήριξε ότι «θα βρεθούν κάποια άτομα που είναι θετικά και επιβαρύνουν την κοινότητα».

Μαθητές σε ποσοστό 9% δεν βρήκαν self test

Για το θέμα της έλλειψης των αυτοδιαγνωστικών τεστ καθώς και ευρέως διαδεδομένων φαρμάκων μίλησε η Ειρήνη Μαρκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοαποθηκάριων, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα που παρουσιάστηκε. «Υπήρξε ένα μικρό πρόβλημα λόγω των εορτών που αποκαθίσταται σιγά-σιγά. Self test υπάρχουν πολλά και έχει λειτουργήσει πολύ καλά η συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και ιδιωτικού τομέα. Οι φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία έχουν διαχειριστεί το θέμα πολύ καλά μέχρι στιγμής».

Η ίδια έκανε λόγο για αστοχία και παραδέχθηκε ότι το 9% των παιδιών που δεν μπόρεσαν το Σάββατο να προμηθευτούν τα τεστ, θα τα λάβουν καθώς το πρόβλημα λύθηκε την Κυριακή.

«Εξυπηρετήσαμε τα σχολεία και τους δήμους. Αυτή την στιγμή, όποιο παιδί πάει στο σχολείο και δεν έχει κάνει self test θα το κάνει επιτόπου», πρόσθεσε.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι σύμφωνα με ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία ότι οι προμήθειες που έρχονται σε self test είναι τόσες πολλές που για τους επόμενους 2 – 3 μήνες δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος