Αλέξης Γρηγορόπουλος: «Φρούριο» η Αθήνα για τις συγκεντρώσεις στη μνήμη του (video)

Δεκατρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στα Εξάρχεια από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται η Αστυνομία για τις δύο πορείες από διάφορους φορείς και συλλογικότητες στα Προπύλαια και στην οδό Μεσολογγίου. Ισχυρές είναι οι αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο με διακριτική παρουσία. Ελικόπτερο και drone δίνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια. Στη συνέχεια έγιναν δύο πορείες στο κέντρο. Σταδιακά έκλεισαν η Πανεπιστημίου, η Σταδίου και η Αμαλίας. Από διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας έγιναν 11 προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων, ενώ έχουν συλληφθεί τρία άτομα, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομία είχαν στην κατοχή τους συνολικά τέσσερις μολότοφ και ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό.

Σημειώνεται ότι με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας κλειστός είναι από τις 10:30 ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο». Οι συρμοί διέρχονται από τον σταθμό χωρίς να πραγματοποιούν στάση. Κλειστή είναι αυτήν την ώρα η οδός Πανεπιστημίου.

Πλήθος κόσμου έσπευσε το πρωί για να αφήσει ένα λουλούδι στο μνημείο που έχει στηθεί στην οδό Μεσολογγίου, στην Αθήνα, στο σημείο όπου ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έχασε αναίτια τη ζωή του.

Αλέξης Γρηγορόπουλος: «Φρούριο» η Αθήνα για τις συγκεντρώσεις στη μνήμη του (video)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Το χρονικό της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 ο 37χρονος αστυνομικός (ειδικός φρουρός για την ακρίβεια) Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε και σκότωσε στα Εξάρχεια τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Την επόμενη ημέρα ξέσπασε ένα κύμα νεανικής αγανάκτησης πανελλαδικής εμβέλειας, που οδήγησε σε πρωτοφανούς έντασης ταραχές, κυρίως στη Αθήνα, που χαρακτηρίστηκαν από «τις χειρότερες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974».

Το αιματηρό περιστατικό και τα επακόλουθά του έλαβαν διεθνείς διαστάσεις και σε πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Το μοιραίο βράδυ

Η μοιραία συνάντηση δράστη και θύματος έγινε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Αρχικά υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μιας ομάδας νεαρών με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη.

Στη συνέχεια, οι δυο άνδρες διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τον τόπο του επεισοδίου. Προς στιγμή υπάκουσαν στις εντολές των προϊσταμένων τους, αλλά λίγο μετά επανήλθαν πεζή στην οδό Τζαβέλα, όπου βρισκόταν η παρέα των νεαρών. Ανάμεσά τους ήταν και ο συνομήλικος του Γρηγορόπουλου, Νίκος Ρωμανός, που απασχολεί έκτοτε τις αρχές και τη δημοσιότητα με την αναρχική του δράση.

Αλέξης Γρηγορόπουλος: «Φρούριο» η Αθήνα για τις συγκεντρώσεις στη μνήμη του (video)

Η προσαγωγή του Επ. Κορκονέα στον ανακριτή

Η φραστική αντιπαράθεση συνεχίστηκε και τότε ξαφνικά ο Κορκονέας έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβόλησε τρεις φορές. Μία από τις σφαίρες χτύπησε τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον άφησε άπνου. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διακομίστηκε, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η δολοφονία Γρηγορόπουλου προκάλεσε ακαριαία ένα νεανικό κύμα διαμαρτυρίας (μέσα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), που όμοιό του δεν είχε ξαναζήσει η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά.

Πηγή: ΕΡΤ / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος